Satakunnan hyvinvointialueella raskaana olevilla mahdollisuus hinkuyskärokotteen tehosteannokseen – THL suosittelee rokotuksia
Satakunnan hyvinvointialue mahdollistaa THL:n suosituksen mukaisesti raskaana oleville hinkuyskän tehosterokoteannoksen ottamisen. Rokotteen voi saada ensisijaisesti raskausviikoille 22-24 ajoittuvan terveystarkastuksen yhteydessä äitiysneuvolassa. Jos tämä ajankohta on ohittunut, voidaan rokote antaa myös myöhemmin. Jos henkilö on saanut raskauden aikana ikäkausitehosteena annettavan dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta tarvita. Hinkuyskärokotetta tarjotaan kaikille raskaana oleville neuvolakäyntien yhteydessä.
Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluva dtap-okote antaa suojaa kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja hinkuyskää vastaan. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Tarkempia tietoja rokotteesta voi lukea THL:n sivuilta.
Hinkuyskätapaukset ovat lisääntyneet selvästi Suomessa ja Euroopassa. Raportoituja tapauksia on ollut nyt selvästi enemmän kuin ennen covid-pandemiaa. Osittain lisääntynyt PCR-tutkimusten käyttö ja diagnostiikka nostaa tapausmääriä, mutta myös todellista nousua on. Satakunnassakin on viimeisten kuukausien aikana nähty selvä nousu tapausmäärissä. Hinkuyskää on todettu erityisesti nuorissa ikäryhmissä.
Hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja aivan erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät ole vielä ehtineet saada kolmen kuukauden iässä annettavaa ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta. Vastasyntyneiden mahdollisuus tartunnan saamiseen on nykyisessä tautitilanteessa lisääntynyt.
Rokotteen muodostamat vasta-aineet siirtyvät äidistä sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojaa hinkuyskää vastaan. Rokotus antaa suojaa vauvan ensimmäisinä elinkuukausina, jolloin on suurin riski vakavalle hinkuyskälle. Raskaudenaikainen dtap-tehosterokote hinkuyskää vastaan on käytössä lähes kaikissa EU-maissa. Rokotteet ovat turvallisia myös raskaana oleville. Äidille raskausaikana annettava dtap-rokote ei vaikuta lapsen rokotusohjelmaan.