Merituulipuistot tuovat Raumalle työtä ja tuloja
Rauman edustalle on suunnitteilla kaksi merkittävää merituulipuistohanketta, jotka edustavat Suomen merituulivoiman ensimmäistä aaltoa. Nämä hankkeet ovat keskeisessä roolissa vihreän siirtymän ja kotimaisen sähköntuotannon vahvistamisessa. Tällä on merkittävää vaikutusta myös siihen, että paljon energiaa käyttävät lentopolttoaineen ja synteettisen maakaasun laitokset suunnitellaan rakennettavaksi Rauman satamaan. Tahkoluodon käynnistyminen 2027 todistaa merituulen teknisen ja taloudellisen toteutettavuuden. Raumalle nämä hankkeet tarkoittavat paikallisia investointeja, uusia työpaikkoja ja vahvempaa energiaturvaa – mutta vaativat myös huolellista suunnittelua yhteisten merialueiden käytössä.
Tuulivoima on kehittynyt Suomessa merkittävästi, ja se on nykyään kannattavaa ilman valtion tukia. Samalla se tuo merkittäviä verotuloja kuntien ja valtion kassaan. Pitkäaikaiset sähkönostosopimukset yritysten kanssa turvaavat rahoituksen. Esimerkiksi sähköintensiiviset yritykset sitoutuvat ostamaan sähkön 10–25 vuodeksi ennalta sovittuun hintaan, mikä mahdollistaa hankkeiden rahoituksen ilman valtion tukea. Tuulivoimalat tuottavat merkittäviä kiinteistöverotuloja erityisesti maakunnille, joissa niitä on runsaasti: Myös työllistävä vaikutus on iso. 2 000 megavatin tuulivoimakapasiteetin rakentaminen luo noin 2 350 työpaikkaa rakennus- ja huoltosektoreille. Lisäksi komponenttivalmistus työllistää 2 000 henkilöä. Maanvuokrasopimukset tuottavat maanomistajille tasaisia tuloja. Hankkeet tuovat paikkakunnille väliaikaista työvoimaa, jotka tuovat vuokratuloja ja käyttävät palveluita. Tuulivoimalat tarvitsevat myös vakituista työvoimaa muun muassa huoltotöihin.
Tuulivoima on keskeinen Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa vuoteen 2035 mennessä. Se korvaa fossiilisia polttoaineita ja vähentää sähkön tuontiriippuvuutta. Tuulisähkö tasoittaa pörssihintoja, koska sen tuotantokustannukset ovat alhaiset. Vuonna 2023 tuulivoima vastasi 18 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Tuulivoiman kannattavuus ilman tukia perustuu tekniseen kehitykseen, innovatiivisiin rahoitusmalleihin ja sijoittajien luottamukseen. Verotulot ja alueelliset hyödyt vahvistavat sen roolia Suomen vihreän siirtymän keskipisteenä. Tulevaisuudessa merituulivoima ja jatkuva tehostaminen varmistavat alan kasvun.