Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Rau­ma­lais­läh­töi­nen Ylen tuot­ta­ja Aki Fors­man on häm­men­ty­nyt Ylen si­säl­löis­tä ja kou­lu­tuk­sis­ta käy­tä­väs­tä kes­kus­te­lus­ta.

–  En tun­nis­ta tätä kri­tiik­kiä. En ole koh­dan­nut mi­tään sel­lais­ta, mitä kriit­ti­sis­sä pu­heen­vuo­rois­sa esi­te­tään, Aki Fors­man sa­noo.

Hä­nel­tä ky­sy­tään tois­tu­vas­ti hä­nen omaa mie­li­pi­det­tään kri­tii­kis­tä.

– Kä­si­tyk­se­ni mu­kaan on pal­jon vää­ri­nym­mär­rys­tä, joko ta­ha­ton­ta tai ta­hal­lis­ta ja jot­kut käyt­tä­vät kou­lu­tus­ta po­liit­ti­se­na lyö­mä­a­see­naan.

Aki Fors­man työs­ken­te­lee tuot­ta­ja­na han­kin­ta­o­sas­tol­la, joka hank­kii tuo­tan­to­yh­ti­öil­tä Ylen oh­jel­ma­po­li­tiik­kaan so­pi­via si­säl­tö­jä ja tuot­taa ne.

Fors­man osal­lis­tui eni­ten ko­hua he­rät­tä­nee­seen DEI-kou­lu­tuk­seen.

Kir­jai­nyh­dis­tel­män muo­dos­tuu sa­nois­ta di­ver­si­ty (mo­ni­muo­toi­suus), equi­ty (yh­den­ver­tai­suus) ja inc­lu­si­on (osal­li­suus).

– Va­lit­sin lu­kui­sis­ta kou­lu­tuk­sis­ta DEI:n ihan mie­len­kiin­nos­ta. Osal­lis­tu­mi­nen oli va­paa­eh­tois­ta toi­sin kuin jot­kut ovat väit­tä­neet.

Muun mu­as­sa Yle X:ssä työs­ken­nel­lyt Lloyd Li­bi­so väit­ti nii­tä pa­kol­li­sik­si Ivan Puo­po­lon pod­cas­tis­sa.

– Mi­nus­ta kou­lu­tuk­ses­sa oli pal­jon aja­tuk­si­a­ni avar­ta­vaa si­säl­töä.

– Mi­ten suh­tau­tua muun­su­ku­puo­li­siin ja yleen­sä­kin ih­mis­ten eri­lai­suu­teen? Mi­ten toi­mia niin, et­tei louk­kaa hei­tä ihan vain tie­tä­mät­tö­myyt­tään?

Fors­ma­nin mu­kaan kou­lu­tus an­toi eväi­tä oman työn hoi­ta­mi­seen tur­val­li­ses­ti.

Joi­den­kin mie­les­tä kou­lu­tus te­kee oh­jel­man­te­ki­jät va­ro­vai­sik­si ja luo it­se­sen­suu­rin il­ma­pii­rin. Muun mu­as­sa Lloyd Li­bi­so väit­tää, et­tä jos­tain ai­heis­ta ei sai­si enää pu­hua ja teh­dä si­säl­töä hu­mo­ris­ti­seen sä­vyyn.

Kyse on muun mu­as­sa vam­mai­sis­ta ja so­keis­ta.

Vie­lä pa­rin vuo­si­kym­me­nen ta­kaa löy­tyy pal­jon si­säl­tö­jä, jois­sa huu­mo­rin kei­noin lou­ka­taan avoi­mes­ti ro­ma­ne­ja, saa­me­lai­sia, ho­mo­ja ja nai­sia.

– -Mis­tä ta­han­sa voi vit­sail­la val­miis­sa maa­il­mas­sa, mut­ta kun näin ei ole, sa­noo Fors­man.

Ko­lum­nis­ti San­na Uk­ko­la nä­kee kou­lu­tuk­sen oh­jaa­van si­säl­tö­jä asen­teel­li­seen suun­taan ja tie­tyn il­ma­pii­rin mu­kai­sik­si.

– Riip­pu­mat­to­maan va­paa­seen jour­na­lis­miin ei kuu­lu täl­lai­set Yh­dys­val­lois­ta tuo­ta­vat woke-ju­tut, sa­noi Li­bi­so Ivan Puo­po­lon pod­cas­tis­sa.

Laki mää­rit­tää Yleis­ra­di­on teh­tä­viä. Yles­sä mo­ni­ar­voi­suus mää­ri­tel­lään pe­ru­sar­vok­si. Muun mu­as­sa su­ku­puol­ta, ikää, al­ku­pe­rää, kiel­tä us­kon­toa, va­kau­mus­ta, ter­vey­den­ti­laa, vam­mai­suut­ta ja muu­ta hen­ki­lön omi­nai­suut­ta ei pidä tuo­da esiin asi­an­kuu­lu­mat­to­mas­ti tai hal­ven­ta­vas­ti.

Muun mu­as­sa tä­män pe­ru­sar­von to­teut­ta­mi­seen DEI-kou­lu­tus an­taa eväi­tä.

Mo­ni­ar­voi­suut­ta, yh­den­ver­tai­suut­ta ja osal­li­suut­ta Ylen pai­not­taa myös hen­ki­lös­tö­po­li­tii­kas­saan.

Tämä ei ole mi­ten­kään ai­nut­laa­tuis­ta. Jo pit­kään Yh­dys­val­lois­sa suu­ry­ri­tyk­set muun mu­as­sa tek­no­lo­gia-alal­la ovat pyr­ki­neet sii­hen, et­tä työn­te­ki­jöi­tä tu­li­si eri kult­tuu­reis­ta ja muis­ta eri läh­tö­koh­dis­ta. Sa­mal­la py­ri­tään kai­kin kei­noin työ­yh­tei­sös­sä ta­sa­ver­tai­suu­teen ja osal­li­suu­teen.

Kou­lu­tuk­sen myön­tei­ses­tä vai­ku­tuk­ses­ta ol­laan mon­taa miel­tä.

– Kil­pai­lu osaa­vas­ta vä­es­tä ki­ris­tyy koko ajan. Yle ei voi kil­pail­la pal­koil­la. Hou­kut­ta­vuus on teh­tä­vä muil­la kei­noin, Fors­man muis­tut­taa.

Yhä enem­män ih­mi­set ar­vos­ta­vat sitä, et­tä voi­vat työ­pai­kal­la to­teut­taa it­se­ään, tul­la kuul­luik­si ja vai­kut­taa oman työ­hön­sä.

Edus­kun­nan pu­he­mies Jus­si Hal­la-aho (ps.) väit­ti Ylen si­säl­tö­jä vi­her­va­sem­mis­to­lai­ses­ti vi­rit­ty­neik­si. Myös pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja Riik­ka Pur­ra ar­vos­te­lee Yleä puo­lu­eel­li­suu­des­ta.

–  It­se en näe min­kään­lais­ta po­liit­tis­ta pai­not­tei­suut­ta suun­taan tai toi­seen. Tämä on kyl­lä ai­ka vie­ras väi­te mi­nul­le, Fors­man sa­noo.

Hän muis­tut­taa, et­tä Yles­sä on mon­ta toi­mi­tus­ta ja mon­ta ka­na­vaa (12 ka­na­vaa ra­di­ot mu­kaan lu­kien), ja hän pu­huu oman teh­tä­vän­sä nä­kö­kul­mas­ta.

Al­ku­vuo­des­ta jul­kais­tun Ylen Nors­ta­til­la teet­tä­män tut­ki­muk­sen mu­kaan Ylen uu­ti­set ovat Suo­men luo­te­tuim­mat. 84 pro­sent­tia tut­ki­muk­seen osal­lis­tu­neis­ta suo­ma­lai­sis­ta on tätä miel­tä. Ai­em­min teh­dys­sä eu­roop­pa­lais­ten yleis­ra­di­oi­den tut­ki­muk­ses­sa Yle nou­si niin ikään yk­kö­sek­si.

Jos luo­tet­ta­vuut­ta ei voi­kaan tut­ki­mus­tu­los­ten va­los­sa ar­vos­tel­la, niin yli puo­len mil­jar­din eu­ron vuo­si­me­no­ja pi­tää kriit­ti­ses­ti tar­kas­tel­la.

– Han­ke­puo­lel­ta voin sa­noa, et­tä tu­los on huip­pua, jos läh­tö­koh­dak­si ote­taan käy­tet­ty raha ja saa­vu­tet­tu kat­so­ja­mää­rä, puo­lus­taa Fors­man.

Yle käyt­tää vuo­sit­tain noin 70 mil­joo­naa eu­roa ta­lon ul­ko­puo­li­siin os­toi­hin. Mer­kit­tä­vä osa täs­tä ra­has­ta me­nee ko­ti­mai­seen draa­ma­tuo­tan­toon ja kult­tuu­riin.