Suomeen pitäisi saada käyttöön Ruotsin mallin mukaisesti lapsirauharikos – ministeri Grahn-Laasonen kannattaa
Pertti Mattila / STT
Lapsen etu ja oikeudet eivät toteudu vaativissa erotilanteissa Suomessa, painottaa torstaina julkaistu selvitys. Sosiaali- ja terveysministeriön teettämä selvitys erittelee, miten yhteiskunta voisi tukea paremmin lapsia huoltajuusriidoissa ja eroissa.
Raportin yli 30 ehdotukseen lukeutuu esimerkiksi lapsirauharikoksen käyttöönotto Ruotsin mallin mukaisesti. Lakimuutos merkitsisi, että lapsen altistaminen lähisuhdeväkivalta- ja seksuaalirikosten todistajaksi on rikos. Tämä tarkoittaa käytännössä tilannetta, jossa lapsi näkee, kuulee tai on läsnä väkivaltatilanteessa.
Raportin vastaanotti torstaina sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Hän sanoi, että lapsirauharikos menee oikeusministerin alueelle, mutta hän suhtautuu sen säätämiseen myönteisesti.
Selvityksen mukaan elatusjärjestelmä kaipaa sekin muutoksia. Nykyisin lapsen oikeus riittävään elatukseen ei aina toteudu, minkä lisäksi elatusriitoihin voi kytkeytyä taloudellista väkivaltaa. Selvityshenkilöt ehdottavatkin, että lapselle määrätään edunvalvoja vakavissa huoltoriidoissa.
Esille nousi niin ikään sovittelun merkitys vanhempien konfliktien pitkittymisen ja oikeudenkäyntien ehkäisemisessä. Nykyisellään huoltajuuskiistat saattavat kestää erittäin pitkään.
– Eronnut voi laittaa vireille oikeusprosesseja niin, että muste edellisestä on vasta kuivunut. Suomeen pitäisi saada perhetuomioistuimet, sanoi erityisasiantuntija Johanna Vaitomaa Ensi- ja turvakotien liitosta.
Ministeri Grahn-Laasonen painotti, että nyt tarvitaan huoltajuuden jakamiseen uusia keinoja.
– Vaativat erotilanteet ovat Suomessa valitettavasti lisääntyneet.
Grahn-Laasosen mukaan esimerkiksi elatusjärjestelmän muutos onkin jo työn alla.
Selvityksessä nousi selkeästi esiin, että osa vanhemmista ei osaa tai kykene katsomaan erotilannetta lasten oikeuksien ja tarpeiden näkökulmasta. Tapaamisissa ja niiden järjestämisessä näyttää välillä unohtuvan, että kyse on ensisijaisesti lapsen oikeudesta pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa, ei vanhemman oikeudesta. Esimerkiksi Tanskassa on käytössä valtakunnallinen malli, jossa yhteistyö eron jälkeen -nettikurssi on kaikille eroaville vanhemmille pakollinen.
Eroon ikävän usein liittyvää väkivaltaa voitaisiin estää siten, että tekijälle asetetaan velvoite osallistua väkivallan katkaisuun tähtäävään ohjelmaan tai muuhun avun vastaanottamiseen. Väkivallan katkaisu ja sen loppumisen seuranta voitaisiin sitoa lapsen huolto-, asumis- ja tapaamispäätöksiin.
Varsinaisen fyysisen väkivallan lisäksi lapsi voi joutua eron myötä todistamaan henkistä väkivaltaa, vieraannuttamista tai niin kutsuttua pakottavaa väkivaltaa.
– Lapset eivät tule aina näissä tilanteissa kuulluiksi, sanoi selvityksen teossa mukana ollut sosiaalineuvos Riitta Särkelä.
Selvityksessä nousi esiin useiden eri ammattilaistahojen huoli siitä, että lapsia pakotetaan edelleen tapaamaan vanhempaansa, jota he pelkäävät. Huoltajuusriidoissa tehtävät päätökset eivät ole nekään aina lapsen edun mukaisia.
– Pahimmillaan perheen riitaisa hajoaminen vaurioittaa lasta elämänmittaisesti, Särkelä sanoi.
Huoltajuutta ja tapaamisoikeuksia olisi selvityksen mukaan syytä rajoittaa ja tapaamisista luopumista harkita, jos se on perusteltua lapsen suojelemiseksi ja traumatisoitumisen ehkäisemiseksi. Ulosottomiesten käyttämisestä lasten tapaamisten täytäntöönpanoon tulisi luopua.
Tällä erää erolapsen tilannetta vaikeuttaa osaltaan se, että huoltaja pystyy yksin estämään lapsen avun saamisen vaativissa erotilanteissa. Lainsäädännössä ei ole säädetty selvästi siitä, milloin riittää vain toisen huoltajan suostumus.
Jo aiemmin on esitetty suositus lakisääteisestä psykiatrisesta tutkimuksesta vanhemmille, jos huoltoriita uhkaa pitkittyä.
Selvityshenkilöt myös ehdottavat, että lapsikaappaus tunnistetaan lapseen kohdistuvaksi väkivallaksi ja lailla määritellään lapseen kohdistuvaksi rikokseksi.
Lasten, nuorten ja perheiden ministerityöryhmän on tarkoitus tehdä päätöksiä palveluiden ja lainsäädännön uudistamisesta selvityksen pohjalta. Grahn-Laasosen mukaan jotkin ehdotukset, kuten elatustuen uudistaminen, ovat jo etenemässä.