Puutarhapalstojen aiheettomista laskuista nousi iso kärhämä Raumalla
Pauli Uusi-Kilponen, UR
Puutarhapalstojen viljely on tuottanut iloa ja hyötyä vuokraajille vuosikymmeniä.
Harrastuksensa viime vuonna lopettaneet eivät iloitse. Heidän harmikseen posti toi karhulaskun myös kuluvasta vuodesta.
– Meille perintätoimisto lähetti karhulaskun perintäkuluineen. Kun tuli uusi lasku, oli hinta jo kaksinkertainen, sanoo Jouko Lehtonen, joka ilmoitti vuokraamisen loppumisesta jo viime elokuussa.
Aiheettoman laskun perimisen peruminen ei ollut ihan yksinkertainen asia. Näin siksi, että Rauman kaupungin omistamat palstat ovat vuokrattu eteenpäin Rauman 4H-yhdistykselle.
Kyseistä yhdistystä ei kuitenkaan löydy nettisivuilta, eikä puhelintiedusteluista. Näin siksi, että yhdistys fuusioitiin Etelä-Satakunnan 4H-yhdistykseen.
Lehtosen mukaan häntä hermostutti se, ettei hän saanut kenenkään yhteyttä. Puhelimeen ei vastattu, eikä tahtonut edes löytyä osoitetta, johon lähteä asiaan selvittämään.
Lopulta hän löysi osoitteen Nihattulasta. Talon pihalla oli valtava määrä erilaisia koneita ja ulko-ovi oli auki. Hän ei kuitenkaan uskaltanut sisälle asti, kun eteisestä vilkuili iso koira.
Lehtosella tuli jo mieleen, meneekö lasku ulosottoon, kuten kirjeessä uhkailtiin.
– Kyllä sekin hämäsi, että laskun lähettäjän osoite oli Kuopiossa.
Nyt lasku on saatu monen mutkan kautta peruttua. Lehtonen tyyliin ei kuulu laskujen maksamatta jättäminen. Perintäkirje ja karhulaskut hermostuttivatkin tavallista enemmän.
– Ihan kuin olisi tehnyt jotain väärin ja jopa rikollista, Lehtonen manaa.
Miksi sitten lähetettiin aiheettomia laskuja? Syy on sinä, ettei Rauman yhdistyksen arkistoista löydy listaa vuokraamisen peruuttaneista. Siksi tehtiin päätös lähettää lasku kaikille, jotka olivat maksaneet vuokransa 2023.
Tilannetta vaikeutti paitsi yhdistysfuusio myös Rauman yhdistyksen asioita hoitaneen henkilön menehtyminen viime vuoden syksyllä.
Etelä-Satakunnan 4H-yhdistyksestä tunnustetaan, että soittoja on tullut paljon ja soittajista iso osa todella vihaisia ja turhautuneita.
Yhdistys on nyt palkannut henkilön selvittämään vuokratilannetta. Toiminnanjohtajan aika ei olisi tähän riittänyt.
Rauman seudulla on kaikkiaan kahdeksan kyseiseen tarkoitukseen varattua aluetta: Kinno, Ruonajärvi, Uotila, Vesiniittu, Äyhönjärvi 1 ja 2 sekä Luostari, jossa Lehtosenkin palsta sijaitsi.
Palstojen koko vaihtelee ja palstoja on yhdellä alueella kymmeniä, joten kokonaismäärä nousee useisiin satoihin.
Rauman kaupungilla on epäselvyyksistä tieto. Parhaillaan on selvityksen alla sopimus Rauman seudun 4H-yhdistyksen kanssa ja miten se on siirtynyt Etelä-Satakunnan yhdistykselle.
Rauman yhdistyksen kanssa on solmittu vuokrasopimus palstojen valvomisesta ja vuokraamisesta eteenpäin asukkaille 23 vuotta sitten.
Mika Palmulaakso Rauman kaupungilta totesi, että heillä on parhaillaan selvityksessä sopimukseen liittyvät yksityiskohdat.
Jouko Lehtosen mukaan palstojen viljelyä ei ole juuri valvottu. Harmia on aiheuttanut muun muassa se, että osa palstoista on jätetty oman onnensa nojaan. Näin rikkaruohot ja muut ei toivotut kasvit laajenevat helposti myös hoidetuille palstoille. Myös Luostarin palstoille johtava tie kaipasi ajoittain kunnostusta.
Jollakin palstoilla on kansainvälinen meininki. On venäläisiä, puolalaisia ja virolaisia.
– Kyllä puolalaiset ovat todella ahkeria palstojen käyttäjiä. Monet heistä ovat vuokranneet useamman palstan ja hoitaneet niitä todella hyvin, Lehtonen kehuu.