STT

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tos (THL) tut­kii lu­ku­vuon­na 2024–2025 nuor­ten ruo­kai­lua ja ra­vin­to­ai­nei­den saan­tia yli 3 000 nuo­ren seu­ran­ta­tut­ki­muk­ses­sa, jon­ka tie­don­ke­ruu al­koi syys­kuus­sa.

Ai­em­mas­sa, vuon­na 2021 teh­dys­sä esi­tut­ki­muk­ses­sa THL to­te­si, et­tä nuo­ret söi­vät lii­an vä­hän kas­vik­sia, he­del­miä ja mar­jo­ja. Po­jat söi­vät run­saas­ti pu­nais­ta ja pro­ses­soi­tua li­haa. Li­säk­si nuo­ril­la usei­den ra­vin­to­ai­nei­den saan­ti oli vä­häis­tä suo­si­tuk­siin ver­rat­tu­na.

– Esi­tut­ki­muk­sen tu­lok­set osoit­ti­vat tar­peen to­teut­taa koko Suo­men kat­ta­va tut­ki­mus. Nuo­ruu­si­än ra­vit­se­muk­sel­la ja ruo­ka­tot­tu­muk­sil­la on pit­kä­ai­kai­sia vai­ku­tuk­sia ter­vey­teen ja hy­vin­voin­tiin. Heik­ko ra­vit­se­mus kas­vui­äs­sä al­tis­taa yli­pai­nol­le, sai­rauk­sil­le ja useil­le sai­rauk­sien ris­ki­te­ki­jöil­le sekä on yh­tey­des­sä psyyk­ki­seen hy­vin­voin­tiin, sa­noo tie­dot­tees­sa tut­ki­muk­sen joh­ta­ja Suvi Vir­ta­nen.

Esi­tut­ki­muk­seen osal­lis­tui sa­ta­kun­ta iäl­tään 14–16-vuo­ti­as­ta nuor­ta Hel­sin­gis­sä ja Tam­pe­reel­la.

Kan­sal­li­nen nuor­ten ra­vit­se­mus­tut­ki­mus to­teu­te­taan nyt en­sim­mäis­tä ker­taa. THL:n mu­kaan Suo­mes­ta on tä­hän as­ti puut­tu­nut kan­sal­li­nen tie­to nuor­ten ruo­an­käy­tös­tä ja ra­vin­to­ai­nei­den saan­nis­ta.

Haas­tat­te­lu­na to­teu­tet­ta­vaan tut­ki­muk­seen kut­su­taan mu­kaan nuo­ria 17 eri kun­nas­ta. Osal­lis­tu­jat ovat pe­rus­kou­lun 7. ja 9. luo­kan sekä toi­sen as­teen 1. ja 2. vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­joi­ta. Kun­nat ja kou­lut on va­lit­tu si­ten, et­tä eri­lai­set maan­tie­teel­li­set ja so­si­oe­ko­no­mi­set alu­eet ovat mah­dol­li­sim­man laa­jas­ti edus­tet­tui­na.

Haas­tat­te­lun li­säk­si osal­ta nuo­ris­ta ke­rä­tään ve­ri­näyt­teet, joi­den avul­la saa­daan tie­toa ra­vit­se­mus­ti­las­ta ja ai­neen­vaih­dun­nas­ta.