Raumalaiselle ilotulituksen MM-hopeaa
Pauli Uusi-Kilponen
Raumalainen Juha Virtanen saavutti MM-hopeaa varsin erikoisessa lajissa, ilotulituksessa Suomen Pyrotekniikan joukkueessa.
Kisat käytiin Berliinin olympiastadionilla, johon oli pakkautunut väkeä peräti 80 000.
– Kun mukaan lasketaan vielä ne, jotka seurasivat kisaa stadionin ulkopuolella, väkimäärään voi lisätä toinen mokoma, kehuu pääpyroteknikko Juha Virtanen.
Ilotulitekisa on paljon muuta kuin vain tulitteiden ampumista taivaalle. Jotta kisoissa menestyy, niin kaiken pitää olla kohdallaan sadasosasekunnin tarkkuudella. Eli miten ja millä ajalla tulitteita laukaistaan, miten musiikki rytmittyy tulitukseen ja miten kokonaisuus on tasapainoinen.
– Kyse on taiteesta, jossa mielikuvitus, rytmitaju ja kokonaisuuden näyttävyys ratkaisevat menestymisen, sanoo Virtanen.
Hopean lisäksi Virtanen ja tuliteryhmän yhdeksän muuta jäsentä saivat yleisön suosikkipalkinnon.
Jotta toiminnasta saa jonkinlaisen kokonaiskuvan, niin numerot kertovat jo jotain: 3200 sytytystä, 10 000 efektiä ja ruutia palaa yli 500 kiloa!
Joukkue suunnitteli ja esivalmisteli kilpailua puolisen vuotta ja rakentasi näytöstä 10 hengen joukkueella viikon verran.
Kyse ei o mistään halvasta harrastuksesta. Jos mukaan lasketaan puolen vuoden harjoittelu ja taivaalle ammuttu materiaali, puhutaan helposti yli sadastatonnista euroja.
Harjoitteluun kuuluu simulaation tekeminen tietokoneella. Sen jälkeen jokainen tulite ammutaan erikseen ja lopulta yhdessä.
Karkkilassa on koeammuntaan tarkoitettu alue, jossa harjoituksia voidaan tehdä.
Varsinaisessa MM-kisassa ilotulituksen kesto on 15 minuuttia. Ensimmäinen osio tehdään ilman musiikkia väriteemana purppura ja vihreä. Toinen osio on kaikille kilpailijoille sama järjestäjän valitseman musiikin kanssa.
Viimeisessä osiossa kokonaisuus tehdään järjestäjän antaman musiikin mukaan
– Esivalmisteluun ja suunnitteluun menee puolisen vuotta. Kun kaikki on valmista, kuluu vähintään viikko rakentamiseen kisapaikalla.
Berliinissä oli mukana kuusi joukkuetta. Yhdessä ryhmässä kisaili Suomen lisäksi Kanada ja Hollanti. Toisessa kilpaa kävivät Romania, Puola ja Englanti.
Kyseessä on kutsukilpailu eli kulloinenkin järjestäjä ilmoittaa osallistujat.
Nyt onni potkaisi Suomen Pyrotekniikan joukkuetta.
Tuomareita on monesta maasta. Tuomaristo tarkastaa ensin, että kaikki on koottu sääntöjen mukaan ja turvallisesti. Itse kisassa paremmuuden ratkaisee näyttävyys, miten eri osiot toimivat ja miten musiikki yhdistyy saumattomasti ilotulitukseen.
Yllättävyys on myös seikka, jota tuomaristo arvostaa.
Mitään konkreettisia asioita ei ole kisassa mitattavissa. Kysehän on taiteesta, taiteellisesta vaikutelmasta.