Hallitus ottaa ison riskin veroalessa
Hallituksen veroalennusten suuruus yllätti jopa asiantuntijat. Pohdintaa aiheuttaa se, onko nyt sopiva aika tehdä tällaisia ratkaisuja, kun maailmalla kuohuu ja sääntöpohjainen maailmanjärjestys rapautuu vauhdilla.
Yhteisöveron alennus parilla prosenttiyksiköllä maksaa miljardin verran ja ansiotuloverotusta lasketaan runsaalla miljardilla. Sopeutusta tehdään miljardin verran veronkorotuksilla ja menoleikkauksilla.
Hallitus laskee dynaamisten vaikutusten supistavan tuota veronalennusten aiheuttamaa miljardin eron vajetta. Onpa valtiovarainministeri Riikka Purra arvioinut, että pitkällä aikavälillä alennukset voisivat korvautua kokonaan talouskasvun avulla.
Ongelmana on se, ettei merkittävistä dynaamisista vaikutuksista osaa kukaan sanoa mitään edes karkealla arviolla.
Maailman tilanne on niin epävakaa lähinnä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tullijahkailujen takia. Mitä tapahtuu vajaan kolmen kuukauden kuluttua, kun tullien pitäisi astua täysmääräisesti voimaan. Ehkä vielä suurempi huoli on Yhdysvaltojen joukkovelkakirjalainojen korkojen nousu. Nousu kertoo selvää kieltään siitä, että luottamus näihin lainapapereihin horjuu. Aina ennen ne ovat olleet turvasatama sijoituksille, kun pörssikurssit valahtavat alamäkeen. Muutos on iso. Näin ei ole käynyt kertaakaan sotien jälkeen.
Tällaiset finanssimarkkinan signaalit ja tullihuolet tekevät yritykset varovaiseksi. Investointeja lykätään. Helposti käy niin, että tuloksista imuroidaan omistajille osinkoina entistä enemmän. Kotitaloudet taas pistivät lisäeurot sukanvarteen pahan päivän varalle.
Jos katsoo Suomen julkisen velan kasvua, niin on aika omituista puhua veronalennuksista, jotka heikentävät julkisen talouden rahoituspohjaa entisestään ja lisäävät velanottoa.
Sellaisessa tilanteessa veronalennukset on helpompi ymmärtää, jossa luottamus talouteen elää vahvana, yritysten tilauskirjat pulskistuvat ja kansalaisten usko oman talouden myönteiseen kehitykseen kasvaa. Silloin kotitaloudet vaihtavat helpommin asuntoa, remontoivat ja rakentavat. Yrityksiltä taas löytyy rohkeutta laajentaa toimintaa ja kasvattaa liikevaihtoa. Nyt ei todellakaan olla tällaisessa tilanteessa.
Kaiken lisäksi yritysten ja suuripalkkaisten isohkoja veronalennuksia on kansalaisten vaikea niellä tilanteessa, jossa niin monelta on leikattu ja palveluita heikennetty. Maailman onnellisin kansa jakautuu yhä enemmän niihin, joilla menee entistä paremmin ja niihin, joille käy päinvastoin. Jälkimmäinen ryhmä kasvaa kovaa vauhtia.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja