Las­si La­pin­tie / STT

Suo­men vä­es­tön ikään­ty­mi­sen ja ma­ta­lan syn­ty­vyy­den maa­laa­maan synk­kään ho­ri­sont­tiin il­mes­tyi tors­tai­na yl­lät­tä­en va­lon­sä­tei­tä, kun Ti­las­to­kes­kus jul­kai­si uu­sim­man vä­es­tö­en­nus­teen­sa. En­nus­te luo­taa vä­es­tön ke­hi­tys­tä ny­kyis­ten tren­dien poh­jal­ta ai­na vuo­teen 2075 as­ti.

Ny­kyi­sen ta­soi­nen net­to­maa­han­muut­to yl­lä­pi­täi­si Suo­men vä­ki­lu­vun kas­vua pit­käl­le tu­le­vai­suu­teen, ar­vi­oi Ti­las­to­kes­kus. Ny­kyi­sen ta­son maa­han­muu­tol­la Suo­men vä­ki­lu­ku nou­si­si 6,5 mil­joo­naan vuo­teen 2070 men­nes­sä. Vä­ki­lu­ku py­syi­si kas­vus­sa 40 000 hen­ki­lön net­to­maa­han­muu­tol­la vuo­des­sa.

Vie­lä kol­me vuot­ta sit­ten Ti­las­to­kes­kus en­nus­ti, et­tä Suo­men vä­ki­lu­ku kään­tyi­si las­kuun vuon­na 2034.

– Edel­li­sen, vuon­na 2021 jul­kais­tun vä­es­tö­en­nus­teen jäl­keen on ta­pah­tu­nut eri­tyi­sen pal­jon vä­es­tö­en­nus­teen poh­jal­la ole­vas­sa syn­ty­vyy­des­sä, kuo­le­vuu­des­sa ja muut­to­liik­keen ke­hi­tyk­ses­sä. Nämä kol­me kom­po­nent­tia ovat ke­hit­ty­neet hy­vin eri­koi­ses­ti vii­me vuo­sien ai­ka­na, ker­toi Ti­las­to­kes­kuk­sen tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa osas­to­pääl­lik­kö Han­ne­le Or­ja­la.

Or­ja­lan mu­kaan syn­ty­vyys on las­ke­nut odo­tet­tua no­pe­am­min. Kuo­le­vuu­teen eni­ten vii­me ai­koi­na vai­kut­ta­nut te­ki­jä oli ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mia, jota edel­tä­vään ta­soon ei ole vie­lä­kään pa­lat­tu.

Maa­han­muut­to taas on kas­va­nut voi­mak­kaas­ti sen jäl­keen, kun Ve­nä­jä aloit­ti suu­ren hyök­käys­so­tan­sa Uk­rai­nas­sa.

– Uk­rai­nan so­dan seu­rauk­se­na Suo­meen­kin on saa­pu­nut ar­vi­ol­ta 70 000 Uk­rai­nan kan­sa­lais­ta. Joh­tu­en kan­sal­li­ses­ta lain­sää­dän­nös­tä he ei­vät kaik­ki näy ti­las­tois­sa, mut­ta noin 20 000 uk­rai­na­lais­ta sai vuo­den 2023 ai­ka­na ko­ti­kun­nan Suo­mes­ta. Täl­lai­nen 20 000 ih­mi­sen maa­han­muut­to muun nor­maa­lin maa­han­muu­ton pääl­le luon­nol­li­ses­ti muut­taa ku­vaa ai­ka ra­jus­ti, ker­toi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa Ti­las­to­kes­kuk­sen yli­ak­tu­aa­ri Mar­kus Rapo.

Maa­han­muut­to Suo­meen on li­sään­ty­nyt eri­tyi­ses­ti Aa­si­as­ta.

– Maa­han­muut­to Aa­si­as­ta on ylit­tä­nyt jo maa­han­muu­ton Eu­roo­pas­ta, mikä on mie­len­kiin­toi­nen asia, ker­toi Rapo.

Tuo­reen vä­es­tö­en­nus­teen mu­kaan työ­i­käi­sen vä­es­tön mää­rä kas­vai­si Suo­mes­sa lä­hes 300 000 hen­ki­löl­lä vuo­teen 2040 men­nes­sä. Työ­i­käis­ten mää­rä saa­vut­tai­si huip­pun­sa 2050-lu­vun al­ku­puo­lel­la ja oli­si noin 3,84 mil­joo­naa. Vuo­den 2021 en­nus­tees­sa ar­vi­oi­tiin, et­tä vuo­den 2060 lo­pus­sa työ­i­käi­sen vä­es­tön mää­rä oli­si 3,1 mil­joo­naa hen­ki­löä.

En­nus­tees­sa ole­te­taan, et­tä Suo­mi saa muut­to­voit­toa ul­ko­mail­ta 52 000 hen­ki­löä ku­lu­va­na vuon­na, 45 000 hen­ki­löä en­si vuon­na ja sen jäl­keen 40 000 hen­ki­löä vuo­sit­tain. Ole­tuk­seen liit­tyy epä­var­muut­ta esi­mer­kik­si Uk­rai­nan so­dan vuok­si.

Mies­ten eli­na­ja­no­dot­teen en­nus­te­taan pi­te­ne­vän va­jaal­la nel­jäl­lä ja nais­ten va­jaal­la kol­mel­la vuo­del­la vuo­teen 2040 men­nes­sä.

Ti­las­to­kes­kuk­sen vä­es­tö­en­nus­tet­ta ei ole tar­koi­tet­tu ki­veen ha­ka­tuk­si en­nus­tuk­sek­si, vaan se mal­lin­taa vain ny­kyis­tä ke­hi­tyk­sen suun­taa tu­le­vai­suu­teen eri­tyi­ses­ti po­liit­ti­sia päät­tä­jiä var­ten.

– En­nus­tet­ta ei pidä tul­ki­ta vää­jää­mät­tö­mäs­ti to­teu­tu­vak­si, kos­ka sitä ei ole tar­koi­tet­tu to­teu­tu­vak­si. On sel­vää, et­tä vä­es­tön­ke­hi­tys ei kos­kaan jat­ku muut­tu­mat­to­ma­na vuo­si­kym­me­niä, ker­toi Rapo, jon­ka mu­kaan en­nus­te on laa­dit­tu poik­keuk­sel­li­sen suu­ren epä­var­muu­den val­li­tes­sa.

Ny­kyi­sen ta­soi­nen­kaan maa­han­muut­to ei en­nus­teen mu­kaan py­säyt­täi­si vä­es­tön ikään­ty­mis­ke­hi­tys­tä, sil­lä lap­sia ja nuo­ria oli­si tu­le­vai­suu­den Suo­mes­sa en­tis­tä vä­hem­män. En­nus­teen mu­kaan Suo­men al­le 15-vuo­ti­ai­den mää­rä las­ki­si ny­kyi­ses­tä 832 000 nuo­res­ta run­saa­seen 700 000 nuo­reen vuo­teen 2070 men­nes­sä.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan ny­kyi­nen net­to­maa­han­muut­to lyk­kää huol­to­suh­teen heik­ke­ne­mis­tä mut­ta ei es­tä sitä. Sa­taa työ­i­käis­tä (15–64-vuo­ti­aat) koh­ti on Suo­mes­sa täl­lä het­kel­lä 62 al­le 15-vuo­ti­as­ta ja yli 64-vuo­ti­as­ta. Vä­es­tö­en­nus­teen mu­kaan huol­to­suh­de py­syi­si ny­ky­ta­sol­la seu­raa­vat 15 vuot­ta ja oli­si vuo­den 2039 lo­pus­sa 60.

Tä­män jäl­keen mui­den kuin työ­i­käis­ten mää­rä sa­taa työ­i­käis­tä koh­den läh­ti­si nou­suun ja oli­si 72 vuo­den 2070 lo­pus­sa.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan ma­ta­lan syn­ty­vyy­den seu­rauk­set ikä­ra­ken­teel­le tu­li­si­vat ny­kyi­sel­lä vä­es­tö­ke­hi­tyk­sel­lä­kin eteen vii­meis­tään 2060-lu­vul­la. Ku­lu­va vuo­si on seit­se­mäs pe­rät­täi­nen, kun maas­sa syn­tyy al­le 50 000 las­ta.

Vä­ki­lu­vun en­nus­te­taan kas­va­van 8 maa­kun­nas­sa ja vä­he­ne­vän 11 maa­kun­nas­sa. Vuo­den 2023 ai­ka­na 31 kun­nas­sa syn­ty­nei­den mää­rä oli kuol­lei­ta suu­rem­pi. Ha­vai­tul­la syn­ty­vyy­den ta­sol­la vas­taa­van­lai­sia kun­tia oli­si 18 vuon­na 2035 ja enää 13 vuon­na 2045.

Eni­ten vä­es­tö on kas­va­mas­sa Uu­del­la­maal­la ja Pir­kan­maal­la. Ky­men­laak­sos­sa, Ete­lä-Sa­vos­sa ja Kai­nuus­sa vä­es­tön en­nus­te­taan vä­he­ne­vän yli kym­me­ne­so­sal­la. Ei-työ­i­käis­ten mää­rä suh­tees­sa sa­taan työ­i­käi­seen eli huol­to­suh­de oli vuon­na 2023 suu­rin Ete­lä-Sa­vos­sa (82,3) ja pie­nin Uu­del­la­maal­la (51,3).

Yli 64-vuo­ti­ai­ta oli Suo­mes­sa vuo­den 2023 lo­pus­sa 1,3 mil­joo­naa. Mää­rän en­nus­te­taan ylit­tä­vän 1,5 mil­joo­nan ra­jan 2040-lu­vun alus­sa. 2060-lu­vun al­kuun men­nes­sä hei­tä oli­si jo yli 1,75 mil­joo­naa, ja 2 mil­joo­nan raja ri­kot­tai­siin vuo­teen 2070 men­nes­sä. Yli 64-vuo­ti­ai­ta oli­si suo­ma­lai­sis­ta liki kol­man­nes (31 %) vuo­teen 2070 men­nes­sä. Ny­kyi­sin hei­tä on 23 pro­sent­tia vä­es­tös­tä eli va­jaa nel­jän­nes.

Ny­kyi­sel­lä syn­ty­vyy­den ta­sol­la Suo­mes­sa oli­si vuon­na 2035 enää 18 kun­taa, jois­sa syn­ty­nei­tä on enem­män kuin kuol­lei­ta. Vuon­na 2045 täl­lai­sia kun­tia oli­si jäl­jel­lä enää 13. Vii­me vuon­na näi­tä kas­vu­kun­tia oli 31, mikä se­kin on vain noin kym­me­ne­so­sa Suo­men kai­kis­ta kun­nis­ta.

– Ny­kyi­sen ke­hi­tyk­sen jat­ku­es­sa syn­ty­nei­den mää­rä las­kee myös Uu­del­la­maal­la tu­le­vai­suu­des­sa al­le kuol­lei­den mää­rän, ja il­man muut­to­voit­toa näin kä­vi­si vie­lä no­pe­am­min, sa­noi tie­dot­tees­sa Ti­las­to­kes­kuk­sen yli­ak­tu­aa­ri Min­na Wal­le­nius.

– Kun­tien maa­han­muut­to-osuuk­sia las­ket­ta­es­sa on uk­rai­na­lais­ten maa­han­muu­ton vai­ku­tus­ta py­rit­ty pois­ta­maan, kos­ka uk­rai­na­lais­ten maa­han­muut­to on suun­tau­tu­nut nor­maa­lis­ta maa­han­muu­tos­ta poi­ke­ten kun­tiin, jot­ka ei­vät nor­maa­lis­ti juu­ri­kaan maa­han­muut­toa sai­si. Näis­sä kun­nis­sa on ol­lut vas­taa­not­to­kes­kuk­sia, ja uk­rai­na­lai­set ovat ano­neet ko­ti­kun­taa niis­tä, Wal­le­nius ker­toi.

Koko maan ta­sol­la syn­ty­nei­den mää­rän en­nus­te­taan tu­le­vi­na vuo­si­na kas­va­van hie­man. Luku on kään­ty­mäs­sä uu­del­leen las­ku­suun­taan vas­ta 2040-lu­vun alus­sa syn­ny­ty­si­käis­ten ikä­luok­kien pie­nen­ty­es­sä.

Ti­las­to­kes­kuk­sen en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan Suo­men vä­ki­lu­ku oli tä­män vuo­den syys­kuun lo­pul­la run­saat 5,6 mil­joo­naa ih­mis­tä. Vä­ki­lu­ku kas­voi tam­mi–syys­kuun ai­ka­na noin 25 000 ih­mi­sel­lä.

En­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan vä­ki­lu­ku kas­voi tam­mi–syys­kuus­sa eni­ten Uu­del­la­maal­la, Pir­kan­maal­la ja Var­si­nais-Suo­mes­sa. Kaik­ki­aan vä­ki­lu­ku kas­voi yh­dek­säs­sä ja vä­he­ni kym­me­nes­sä maa­kun­nas­sa.

Suo­men ny­kyis­tä vä­es­tön­kas­vua on tä­hän­kin as­ti yl­lä­pi­tä­nyt maa­han­muut­to. Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan maa­han­muut­to­ja oli tam­mi–syys­kuus­sa run­saat 37 000 enem­män kuin maas­ta­muut­to­ja. Sa­mal­la ajan­jak­sol­la syn­ty­nei­tä oli lä­hes 9 800 vä­hem­män kuin kuol­lei­ta.

Suo­men syn­ty­vyys on te­ol­li­suus­mai­den maa­il­man­laa­juis­ten tren­dien mu­kai­nen. Ke­sä­kuus­sa jul­kais­tiin ta­lou­del­li­sen yh­teis­työn ja ke­hi­tyk­sen jär­jes­tön OECD:n ra­port­ti, jon­ka mu­kaan ke­hit­ty­neim­mis­sä ja vau­raim­mis­sa te­ol­li­suus­mais­sa syn­tyy puo­let vä­hem­män lap­sia kuin vie­lä 1960-lu­vul­la.

Ra­por­tin mu­kaan vuon­na 1960 lap­sia syn­tyi OECD-mais­sa kes­ki­mää­rin 3,3 nais­ta koh­den, kun vuon­na 2022 lap­sia syn­tyi 1,5 nais­ta koh­den. Syn­ty­vyys on nyt huo­mat­ta­vas­ti al­le ta­son, jol­la ny­kyi­nen vä­es­tö­mää­rä py­syi­si yl­lä il­man maa­han­muut­toa. Ny­kyi­sen vä­es­tön säi­lyt­tä­mi­sek­si lap­sia tu­li­si syn­tyä 2,1 nais­ta koh­den, jär­jes­tö sa­noo.

Syn­ty­vyy­den las­ku voi ra­por­tin mu­kaan joh­taa vä­es­tö­jen ku­tis­tu­mi­seen jo en­si vuo­si­kym­me­nel­lä. Sil­loin kuol­lei­suus ylit­täi­si syn­ty­vyy­den en­sim­mäis­tä ker­taa puo­len vuo­si­sa­dan ai­ka­na.

Suo­mes­sa syn­ty­vyys on vie­lä OECD-kes­ki­ar­voa hei­kom­paa ja las­ki vii­me vuon­na ti­las­to­his­to­ri­an ma­ta­lim­mal­le ta­sol­le. Suo­mes­sa ko­ko­nais­he­del­mäl­li­syys­lu­ku oli vii­me vuon­na 1,26 las­ta nais­ta koh­ti, mikä on vuo­des­ta 1776 al­ka­neen ti­las­toin­nin ma­ta­lin luku. Vuo­den 2024 vä­es­tö­en­nus­teen las­kel­mis­sa ole­te­taan, et­tä syn­ty­vyys py­syi­si tu­le­vai­suu­des­sa va­ki­o­na täl­lä 1,26:n ta­sol­la, mut­ta to­si­maa­il­mas­sa se tu­lee vaih­te­le­maan.

Nu­me­rot maa­laa­vat Suo­men vä­es­tön tu­le­vai­suu­des­ta var­sin eri­lai­sen ku­van, jos maa­han­muu­ton vai­ku­tus pois­te­taan ko­ko­naan.

Ti­las­to­kes­kuk­sen osa­na vä­es­tö­en­nus­tet­ta te­ke­mäs­tä, 20 vuo­den pää­hän ulot­tu­vas­ta oma­va­rai­sen­nus­tees­ta käy il­mi, et­tä il­man maa­han­muu­ton vai­ku­tus­ta Suo­men vä­es­tö ku­tis­tui­si ny­kyi­ses­tä 5,6 mil­joo­nas­ta ih­mi­ses­tä noin 5,1 mil­joo­naan vuo­teen 2045 men­nes­sä. Las­kua oli­si näin ol­len noin 474 000 ih­mis­tä.

Al­le 15-vuo­ti­ai­den mää­rä las­ki­si oma­va­rai­sen­nus­tees­sa ny­kyi­ses­tä 811 000:sta 612 000:een, eli var­hais­nuor­ten ja las­ten mää­rä pie­ne­ni­si liki 200 000:lla kah­des­sa vuo­si­kym­me­nes­sä. Työ­i­käi­sen vä­es­tön eli 15–64-vuo­ti­ai­den mää­rä vä­he­ni­si yli 400 000:lla ny­kyi­ses­tä 3 mil­joo­naan vuon­na 2045. Ai­no­as­taan yli 64-vuo­ti­ai­den ikä­luok­ka kas­vai­si ny­kyi­ses­tä rei­lus­ta 1,3 mil­joo­nas­ta va­jaa­seen 1,5 mil­joo­naan.

Ti­las­to­kes­kuk­sen oma­va­rai­sen­nus­te ku­vaa ku­vit­teel­lis­ta ti­lan­net­ta, jos­sa maa­han- ja maas­ta­muut­to­ja Suo­meen tai pois Suo­mes­ta ei oli­si lain­kaan. Täl­lai­ses­sa las­kel­mas­sa tu­le­vai­suu­den vä­es­tön mää­rään sekä ikä­ra­ken­tee­seen vai­kut­tai­si­vat vain syn­ty­vyys ja kuol­lei­suus.

Il­man maa­han­muut­toa työ­i­käis­ten, nuor­ten ja las­ten mää­rä las­ki­si seu­raa­van 20 vuo­den ai­ka­na kym­me­nil­lä tu­han­sil­la jopa Uu­del­la­maal­la ja Pir­kan­maal­la, jot­ka ovat vä­es­tö­en­nus­tees­sa suu­rim­man kas­vun maa­kun­tia.

Vä­es­tö­en­nus­teen suu­rim­piin tap­pi­o­maa­kun­tiin kuu­lu­vien Ete­lä-Sa­von, Ky­men­laak­son ja Kai­nuun koh­dal­la maa­han­muu­ton vai­ku­tus nä­kyy pal­jon hei­kom­pa­na, sil­lä oma­va­rai­sen­nus­te on nii­den koh­dal­la sa­man­suun­tai­nen. Kai­kis­sa kol­mes­sa al­le 15-vuo­ti­ai­den osuus on ro­mah­ta­mas­sa yli kol­man­nek­sel­la ny­kyi­ses­tä 20 vuo­den si­säl­lä. Näis­sä kol­mes­sa maa­kun­nas­sa las­kua en­nus­te­taan kai­kis­sa ikä­luo­kis­sa.

Elä­ke­tur­va­kes­kuk­sen toi­mi­tus­joh­ta­ja Mik­ko Kaut­to huo­maut­taa vies­ti­pal­ve­lu X:ssä, et­tä vä­es­tö­en­nus­teen va­loi­sat puo­let ovat hy­vin epä­var­mo­ja, kun taas sen kiel­tei­set piir­teet ovat liki ki­veen ha­kat­tu­ja.

– Vä­es­tö­en­nus­te näyt­tää mi­ten vä­es­tö ke­hit­tyi­si, jos syn­ty­vyys, maa­han­muut­to ja kuo­le­vuus jat­ku­vat ny­ky­ta­sol­la. Kan­nat­taa sil­ti muis­taa tär­keä ero: van­hus­ten mää­rän kas­vu on hy­vin var­maa, las­ten mää­rän las­ku ai­ka var­maa, maa­han­muu­ton jat­ku­mi­nen kor­ke­a­na on epä­var­maa, Kaut­to kir­joit­taa.