Karl Koli / STT

Suo­men il­man­laa­tu on Eu­roo­pan kär­ki­kas­tia, sel­vi­ää Eu­roo­pan ym­pä­ris­tö­vi­ras­ton il­man­laa­tu­ra­por­tis­ta. Sen mu­kaan mit­taus­tu­lok­set osoit­ta­vat, et­tä Suo­mes­sa il­man­laa­tu on ver­rat­tain hy­vää.

Tut­ki­muk­sen mu­kaan Suo­mes­sa on esi­mer­kik­si EU-mai­den puh­tain il­ma ot­so­nin osal­ta. Suo­mes­sa on myös EU-mais­ta toi­sek­si vä­hi­ten hen­gi­tet­tä­viä hiuk­ka­sia. Pien­hiuk­kas­pi­toi­suus oli Suo­mes­sa kol­man­nek­si al­hai­sin Is­lan­nin ja Vi­ron jäl­keen.

Il­man­laa­tu on vii­me vuo­si­na pa­ran­tu­nut, sil­lä mit­tauk­ses­sa käy­tet­tä­vien raja-ar­vo­jen yli­tyk­siä ei ole Suo­mes­sa enää mi­tat­tu. Suo­mes­sa on kui­ten­kin puun pien­pol­tos­ta ai­heu­tu­vien hiuk­kas­ten osal­ta vie­lä pa­ran­ta­mis­ta, Suo­mi jää täs­sä Eu­roo­pan kes­ki­ar­von ala­puo­lel­le..

Il­man­laa­tu on pa­ran­tu­nut huo­mat­ta­vas­ti myös muu­al­la Eu­roo­pas­sa, mut­ta raja-ar­vot ylit­ty­vät edel­leen use­al­la alu­eel­la, ker­too tut­ki­ja Kat­rii­na Kyl­lö­nen Il­ma­tie­teen lai­tok­sen tie­dot­tees­sa. Eu­roop­pa­lai­sis­ta kau­pun­ki­lai­sis­ta 96 pro­sent­tia al­tis­tuu yhä ter­vey­del­le hai­tal­li­sil­le pien­hiuk­ka­sil­le. Il­man­laa­dun mit­taus­ten raja-ar­vo­jen on mää­rä ki­ris­tyä vuo­des­ta 2030 al­ka­en.

Tut­ki­muk­ses­sa mi­tat­tiin Eu­roo­pan mai­den il­man­saas­tei­ta vuo­si­na 2022 ja 2023.