Puolet suomalaisista ajattelee, että elämä on niin epävarmaa, ettei lapsia kannata hankkia
Emmi Tilvis, Anniina Korpela / STT
Tuoreen kyselyn mukaan puolet suomalaisista ajattelee, että elämä on niin epävarmaa, ettei lapsia kannata hankkia. Muita ryhmiä useammin näin ajattelevat työttömät ja työntekijät, kun taas ylemmät toimihenkilöt, eläkeläiset ja yrittäjät pitävät lasten hankkimista kannattavampana.
Ylimmässä tuloluokassa olevat ajattelivat kaikkein harvimmin, että lapsia ei kannata hankkia epävarmuuden vuoksi.
Kyselyn mukaan lukuisat suomalaiset uskovat taloudellisen epävarmuuden ylläpitävän olosuhteita syntyvyyden vähenemiseen. Kaksi kolmesta sanoo, että monilla nuorilla ei ole varaa saada lapsia ja perustaa perhettä. Näin ajattelevat etenkin 18–30-vuotiaat ja lapsettomat vastaajat.
Selvä enemmistö uskoo lisäksi sitoutumisen parisuhteeseen olevan nykyisin vaikeampaa kuin joskus ennen.
Kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta pitää alentunutta syntyvyyttä pysyvänä ilmiönä.
Enemmistö kyselyyn vastaajista uskoi, että lapsiperheille suunnattujen tukien merkittävä tasokorotus nostaisi syntyvyyden korkeammalle tasolle. Vain vajaa kolmannes suhtautui tähän epäuskoisesti. Puolet vastaajista kuitenkin arvioi, että isotkaan parannukset lapsiperheiden tukiin eivät riittäisi ylläpitämään korkeaa syntyvyyttä.
Kyselyn mukaan syntyvyyden alenemisen uskotaan olevan seurausta ihmisten muuttuneista henkilökohtaisista toiveista ja valinnoista. Noin 70 prosenttia vastaajista hyväksyi sen, että nuoret ja keski-ikäiset eivät halua lapsia samalla tavalla kuin heitä vanhemmat ihmiset.
Kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista uskoo alenevan syntyvyyden uhkaavan merkittävästi Suomen eläkejärjestelmän toimivuutta tulevaisuudessa. Syntyvyyden alenemisen uskotaan myös uhkaavan peruspalveluiden järjestämistä etenkin pienissä kunnissa.
Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksen toteutti syys-lokakuussa Verian. Haastatteluja tehtiin yli tuhat. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.