Mim­ma Leh­to­vaa­ra / STT

Suo­ma­lais­ten luot­ta­mus di­gi­pal­ve­lui­hin ja -lait­tei­siin on edel­leen hei­ken­ty­nyt. Tuo­re di­gi­tur­va­ba­ro­met­ri osoit­taa, et­tä run­sas kol­man­nes vas­taa­jis­ta to­te­aa luot­ta­muk­sen hei­ken­ty­neen esi­mer­kik­si tie­to­mur­to­jen, maa­il­man­ti­lan­teen, hui­jaus­ten ja te­ko­ä­lyn vuok­si.

Tänä vuon­na 36 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ker­toi luot­ta­muk­sen hei­ken­ty­mi­ses­tä, kun vii­me vuon­na vas­taa­va luku oli 28 pro­sent­tia. Moni ko­kee, et­tä ris­ki tul­la hui­ja­tuk­si oli­si kas­va­nut, vaik­ka it­se oli­si­kin va­ro­vai­nen. Sil­ti val­ta­o­sa vas­taa­jis­ta ar­vi­oi, et­tä osaa käyt­tää di­gi­lait­tei­ta ja -pal­ve­lui­ta tur­val­li­ses­ti.

Vas­taa­jis­ta yli 80 pro­sent­tia oli saa­nut hui­jaus- tai ka­las­te­lu­vies­te­jä säh­kö­pos­tiin ja yli 70 pro­sent­tia teks­ti­vies­til­lä vii­mei­sim­män vuo­den ai­ka­na.

Joka kym­me­nes vas­taa­ja ker­toi luot­ta­muk­sen­sa di­gi­pal­ve­lui­den tur­val­li­suu­teen vah­vis­tu­neen. Tämä luku on säi­ly­nyt ku­ta­kuin­kin en­nal­laan vii­me vuo­den mit­tauk­seen ver­rat­tu­na.

– Ot­ta­en huo­mi­oon, kuin­ka pal­jon vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na kan­sa­lai­set ovat it­se saa­neet eri­lai­sia verk­ko­ri­kol­lis­ten hui­jau­sy­ri­tyk­siä, lu­ke­neet me­di­as­ta vii­koit­tain hen­ki­löis­tä, jot­ka ovat me­net­tä­neet ra­haa tai tie­to­ja sekä or­ga­ni­saa­ti­oi­hin koh­dis­tu­neis­ta ky­ber­hyök­käyk­sis­tä, näi­tä tu­lok­sia voi­daan pi­tää tor­jun­ta­voit­to­na, Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­ton joh­ta­va eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Kim­mo Rous­ku to­te­aa tie­dot­tees­sa.

Vaik­ka uh­kia ko­e­taan­kin, on luot­ta­mus päi­vit­täi­seen toi­min­taan di­giym­pä­ris­tös­sä kor­kea. Vas­taa­jis­ta noin 85 pro­sent­tia ko­kee di­gi­taa­li­sen toi­min­ta­ym­pä­ris­tön mel­ko tai erit­täin tur­val­li­se­na ar­jes­sa ja työ­pai­kal­la. Vas­taa­jat luot­ta­vat val­ta­o­sin myös vi­ra­no­mais­ten ky­kyyn kä­si­tel­lä tur­val­li­ses­ti tär­kei­tä tie­to­ja.

Noin 90 pro­sent­tia ba­ro­met­rin vas­taa­jis­ta ko­kee, et­tä osaa it­se käyt­tää di­gi­lait­tei­ta ja -pal­ve­lui­ta tur­val­li­ses­ti. Yli 70 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta oli vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na esi­mer­kik­si vaih­ta­nut sa­la­sa­no­ja tur­val­li­sem­mak­si, huo­leh­ti­nut tie­to­ko­nei­den tai ko­din äly­lait­tei­den tie­to­tur­va­päi­vi­tyk­sis­tä tai ot­ta­nut käyt­töön kak­si­vai­heis­ta tun­nis­tau­tu­mis­ta jos­sa­kin pal­ve­lus­sa.

Te­ko­ä­ly­pal­ve­lui­den käyt­tö on edel­leen var­sin vie­ras­ta, sil­lä yli puo­let vas­taa­jis­ta ei ol­lut käyt­tä­nyt lain­kaan te­ko­ä­ly­pal­ve­lui­ta. Nii­den tur­val­li­ses­ta hyö­dyn­tä­mi­ses­tä kai­va­taan­kin li­sä­tie­to­ja ja op­pia. Te­ko­ä­lyn no­pea ke­hit­ty­mi­nen huo­let­taa lä­hes kuut­ta vas­taa­jaa kym­me­nes­tä. Vain noin joka vii­des luot­taa, et­tä te­ko­ä­ly­pal­ve­lut, ku­ten esi­mer­kik­si ChatGPT, kä­sit­te­le­vät vas­taa­jan omia tie­to­ja tur­val­li­ses­ti.

Di­gi­tur­va­ba­ro­met­rin tuot­taa Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­to ja sen ky­se­lyyn vas­ta­si 1 500 täy­si-ikäis­tä suo­ma­lais­ta elo­kuus­sa.