Kaupan alalle saatiin sopu – loppukuun lakot erikoiskaupoissa peruuntuvat
Nina Törnudd, Ville Väänänen / STT
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto ovat hyväksyneet kaupan alalle syntyneen neuvottelutuloksen.
Sopimuskausi ja palkkaratkaisu ovat yleisen linjan mukaisia. Palkankorotukset ovat kolmessa vuodessa 7,8 prosenttia. Osapuolet pääsivät sopuun tiistaina, valtakunnansovittelijan avustuksella.
– Neuvottelut olivat hankalat, eikä ratkaisu ollut helppo hallinnolle hyväksyä, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.
– Neuvottelutulos sisältää molemmille osapuolille tärkeitä tekstiuudistuksia työehtosopimukseen. Palkankorotustaso oli useille kaupoille vallitsevassa tilanteessa korkea, mutta kokonaisuutena ratkaisu oli hyväksyttävissä, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoi tiedotteessa.
Puheenjohtaja Rönni-Sällinen kertoi, että korotukset ovat kokonaisuudessaan yleiskorotusta eikä siinä ole mukana paikallisia eriä.
Sopimuksen hyväksymisen myötä PAMin ilmoittamat lakot peruuntuvat. PAMin lakkovaroitus koski useita käyttötavara-, erikois- ja tukkukaupan työpaikkoja. Kaksipäiväinen lakko olisi järjestetty 20.–21. maaliskuuta.
PAMin hallitus äänesti ratkaisun hyväksymisestä ja päätyi puoltamaan sitä äänin 14–2. Neuvottelutuloksen käsittelyn kerrottiin kestäneen useita tunteja. Erityistä huolta kannettiin irtisanomissuojan heikkenemisestä, jota hallitus ajaa lainsäädäntöön.
– Tämä oli vaikea kysymys meidän hallinnollemme. Näitä vaihtoehtoja on puntaroitu tässä koko päivä, Rönni-Sällinen myönsi.
PAMin puheenjohtaja Rönni-Sällinen totesi liiton tiedotteessa, että kirjausta irtisanomissuojan säilyttämisestä nykytasolla ei valitettavasti saatu mukaan sopimukseen. PAM ajoi asiaa koko neuvottelurupeaman ajan, mutta Kaupan liitto ei taipunut.
– Katse kohdistuukin nyt lainsäädäntöön vaikuttamiseen ja jäsenten aseman turvaamiseen, Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.
Tällä hetkellä laissa sanotaan, että irtisanomiseen vaaditaan asiallinen ja painava syy. Hallituksen toissa maanantaina lausuntokierrokselle lähteneessä lakiluonnoksessa oli päädytty muotoon, että "asiallinen syy, jonka takia työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista".
PAMin tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja kiteytti asian ytimekkäästi.
– Jos lainsäädäntö muuttuu niin, että painava syy putoaa, silloin se tulee myös meille sovellettavaksi.