Kiekkokausi uhkaa jäädä lyhyeksi niin Raumalla kuin Porissakin
Runkosarjan jälkeen Lukon pelit jatkuvat lähes varmuudella säälipudotuspeleissä. Kuudentena oleva HIFK olisi ehkä ollut vielä tavoitettavissa, jos Lukko ei olisi tyylilleen uskollisena jättänyt lauantaina kahta pistettä heittopussi SaiPalle Lappeenrantaan.
Lukko on koko kauden ollut Liigan Robin Hood eli ottanut rikkailta ja antanut köyhille. Liigan neljä surkeinta joukkuetta eli Sport, JYP, HPK ja SaiPa ovat jo vieneet Lukolta yhteensä 23 pistettä.
Valmentaja Pekka Virran viimeisinä Rauman vuosina tällaista ei tapahtunut.
Lukon pitäisi ottaa seitsemästä viimeisestä pelistään kahdeksan pistettä enemmän kuin HIFK saa seitsemästä jäljellä olevasta ottelustaan. Se ei ole todennäköistä.
Miksi Lukko on siis jäämässä ulos kuuden parhaan joukosta? Syyt näkyvät helposti SM-liigan tilastoista.
Jääkiekko on maalinteko- ja maalinestopeli, eivätkä Tomi Lämsän suojatit ole hyviä kummassakaan: Lukko on ylivoimapelissä, laukaisutarkkuudessa ja maalivahtipelissä SM-liigan pohjasakkaa.
Lämsällä ja muulla vaihtoaition pikkutakkiarmeijalla on ollut CHL mukaan lukien 65 peliä aikaa laittaa joukkueen ylivoimapeli kuntoon. Tulos on surkea.
Lukon ylivoimatehokkuus on Liigan toiseksi huonoin, vain 16,34%. Huonompi on ollut ainoastaan Ässät. Lukko on tehnyt vain 25 ylivoimamaalia, kun Jukurit (52 ylivoimamaalia), Ilves (49), JYP (42) ja Kärpät (40) ovat omalla kymmenluvullaan ja tehtailevat ylivoimamaaleja 26,4-28,3 prosentin teholla. Lukkoa vähemmän ylivoimamaaleja ovat tehneet vain Ässät (23) ja SaiPa (23).
Lukko näyttää hallitsevan useimpia otteluita, eikä laukaisutilasto ainakaan kumoa tätä mielikuvaa.
Lukko on laukonut kaikista joukkueista toiseksi eniten (2721 kertaa), vain Jukurit on vaivaiset kolme (3) laukausta raumalaisia edellä. Vastaavasti Lukko on antanut vastustajien laukoa kolmanneksi vähiten.
Lukon laukausten ja vastustajien laukausten ero on Liigassa täysin omaa luokkaansa, +540 laukausta Lukon hyväksi. Lukko on siis laukonut jokaisessa ottelussa keskimäärin yli kymmenen (10) laukausta enemmän kuin vastustajansa.
Mielikuva päätypleksiin tai -laitaan tai ensimmäisen vastustajan jalkaan osuvista Lukon laukauksista näkyy myös tilastoissa: Lukon laukaisutehokkuus on Liigan kolmanneksi surkein, vain 5,07%. Huonompia ovat olleet vain Ässät ja SaiPa.
Maalivahti on joukkueen tärkein pelaaja.
– Kun sinulla on hyvä maalivahti, olet hyvä valmentaja. Jos sinulla on huono maalivahti, olet paska valmentaja, Leijonien entinen päävalmentaja Hannu Aravirta totesi kerran.
Daniel Lebedeff on maalivahtitilastossa päästettyjen maalien keskiarvossa sijalla 18 lukemalla 2,56. Torjuntaprosentti 88,02 oikeuttaa sijaan 20.
Christopher Gibsonin lukemat (2,67 ja 87,32%) ovat Lebedeffiäkin huonommat.
Lukon päästettyjen maalien maaliodottama 126,29 on Liigan paras. Lukko on kuitenkin päästänyt omiin 14 maalia enemmän kuin mitä vastustajien luomat maalintekopaikat ovat antaneet odottaa.
Miten käy Ässien? Sunnuntain kotitappio TPS:lle oli paha takaisku taistelussa pääsystä säälipudotuspeleihin. Viimeisestä paikasta kisaavat KooKoo, Ässät ja Sport, osittain vielä TPS:kin.
Ässät saa paljon voimaa äänekkäästä kotiyleisöstä. Runkosarjan lopussa siitä ei ole paljon apua, kun porilaiset pelaavat enää vain yhden ottelun kotona.
Satakunnan kiekkokauden jatkon kannalta olisi upeaa, jos Lukko ja Ässät kohtaisivat jo säälipudotuspeleissä. Tunnelma olisi niin Raumalla kuin Porissakin mahtava. Mikä tärkeintä, toinen satakuntalaisjoukkue pääsisi varmuudella puolivälieriin. Muussa tapauksessa siitä ei ole mitään takeita.
Pekka Jalonen