”Meistä pidetään hyvää huolta, Raumalla on hyvä opiskella", toteavat tulevat opettajat
Opiskelijamäärä Raumalla pyörii tällä hetkellä reilun 3 000:n tienoilla.
Tuija Saarinen
Vapun juhlinta alkoi Rauman Seminaarinmäellä tänä vuonna jo reilu viikkoa ennen varsinaista juhlapäivää.
– Vappuun pakkaantuu paljon opiskelijatapahtumia. Vappu startattiin perinteisellä Satakunnan korkeakoulujen välisellä pesisturnauksella Porissa, ja sen lisäksi ohjelmassa on ollut muun muassa opiskelijabänditapahtuma Semppurock Brummissa, pyöräilytapahtuma kuppilasta toiseen, mäkiautokisa ja ulkoilmasitsit, luettelee Rauman opettajankoulutuslaitoksessa luokanopettajaksi opiskeleva Venla Ryyppä.
Vappu huipentuu luonnollisesti Kanali Helm -patsaan lakitukseen, minkä tänä vuonna suorittavat Satakunnan ammattikorkeakoulun Rauman Liiketalousopiskelijain Killan opiskelijat. Perinteisiin kuuluu myös Vuoden fuksin kastaminen Kanalissa.
Hauska ja verrattain uusi perinne on ajautuminen Kanalin Helmeltä Kalliokadun ja Seminaarinkadun risteyksessä sijaitsevaan liikenneympyrään.
– Kuuntelemme musiikkia kaiuttimista ja levitämme vapun ilosanomaa. Autoilijat ovat hengessä mukana ja tööttäilevät ohi mennessään.
Raumalla tulevat opettajat ovat viihtyneet hyvin.
– Hain Turun OKL:ään ykkösvaihtoehtona, mutta nyt en vaihtaisi Raumaa opiskelupaikkana mihinkään. Miellyttävä maisemanmuutos, toteaa luokanopettajaksi opiskeleva Joel Tolonen, joka on kotoisin Turusta.
Maskusta kotoisin olevan ja luokanopettajaksi opiskelevan Saana Syrjämäen vanhemmat ovat 1990-luvulla opiskelleet Rauman OKL:ssä.
– He ovat puhuneet paljon Raumasta ja ylistäneet opettajankoulutuslaitoksen yhteisöllisyyttä. Olen ollut tosi tyytyväinen valintaani.
Varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskeleva Reetta Välimäki koko pienen kulttuurishokin saapuessaan Raumalle.
– Tuli pienoisena shokkina vaihtaa Helsinki Rauman kokoiseen kaupunkiin. Mutta olen viihtynyt hyvin, eikä Helsinkiin takaisin ole kiirettä.
Yhteisöllisyys on sana, joka toistuu usein nuorten puheissa.
– Yhteisöllisyys on meillä opettajankoulutuslaitoksella aivan omaa luokkaansa. Kaikki tuntevat toisensa ja opiskelevat samaa alaa. Isoissa opiskelukaupungeissa meininki on enemmän poikkitieteellistä, jolloin ei ehkä pääse muodostumaan samanlaista yhteishenkeä. Opintojen luonne on meillä myös sellainen, että paljon tehdään pienryhmissä ja ollaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa, kuvailee Venla.
Rauma on nelikon mukaan opiskelijaystävällinen kaupunki.
– Esimerkiksi paikalliset kuppilat ja muut yritykset ovat hyvin lähteneet tekemään yhteistyötä meidän kanssamme. Ja kun meillä oli muutama vuosi sitten lakkautusuhka, kaupunki pelasti tilanteen. Tuntuu, että meistä pidetään hyvää huolta, kiittelee Saana.
– Lisäksi asuminen on Raumalla hieman edukkaampaa kuin esimerkiksi Turussa ja asuntoja on paremmin saatavilla. Välimatkat ovat lyhyitä, ja pyörällä pääsee kymmenessä minuutissa mihin tahansa.
OKL:n opiskelijakulttuurista ei voi puhua mainitsematta Satamakadun varrella sijaitsevaa, opettajaopiskelijoiden pyörittämää Pub HoviNarria.
– Se on ollut toiminnassa jo 30 vuotta. Narri on merkittävä osa opiskelijakulttuuriamme, toteaa Joel.
Opiskelijat tuovat kaupunkikuvaan eloa ja iloa
– Opiskelijat tuovat kaupunkikuvaan eloa, iloa, positiivista pöhinää ja nuorta draivia, kiteyttää Rauman kaupungin sivistystoimen johtaja Soile Strander.
Opiskelijat ovat tärkeitä myös alueen yrityksille.
– Koulutuksella on valtava merkitys kaupungin elinvoimalle, sillä sen kautta saadaan yrityksille työvoimaa.
Opiskelijamäärä Raumalla pyörii tällä hetkellä reilun 3 000 tienoilla. Kaupungissa toimivia ammatillisen toisen asteen ja korkea-asteen kouluja ovat WinNova, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos. Luvussa ovat mukana vain niin kutsutut päiväopiskelijat ja perustutkinto-opiskelijat, tämän lisäksi esimerkiksi SAMKissa on noin 600 monimuoto-opiskelijaa, jotka opiskelevat pääsääntöisesti etänä.
Suomen mittakaavassa on poikkeuksellista, että Rauman kokoisessa kaupungissa toimii kasvatustieteellisen tiedekunnan opettajankoulutuslaitos, jolla tarkoitetaan Rauman kampusta. Kaupungin intresseissä on opiskelupaikkojen säilyminen Raumalla.
– Me teemme paljon töitä sen eteen, että opiskelupaikat säilyisivät tässä kaupungissa. Yksi merkittävimmistä teoista oli Turun yliopiston kanssa tehty sopimus, jossa me osallistumme isosti Rauman kampuksen kustannuksiin.
Opettajankoulutuslaitoksen läheisyyden ansiosta Raumalla ei esimerkiksi ole pulaa pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista, kuten muualla Suomessa. Jotta opiskelijat myös jäisivät Raumalle, tarvitaan työpaikkoja.
– On erittäin tärkeää, että opiskelijoille löytyisi kesätyöpaikkoja, harjoittelupaikkoja ja lopputyöpaikkoja. Niiden kautta heitä pystytään sitouttamaan paikkakunnalle, toteaa Strander.