Viranomainen kutsui perussuomalaisia islamofobisiksi – Purra: Pidän erikoisena
Anni Keski-Heikkilä / STT
Perussuomalaisten johto arvostelee laajasti yhdenvertaisuusvaltuutetun torstaista kannanottoa.
Kannanotto käsitteli sisäministeri Mari Rantasen (ps.) johdolla tehtyä pakolaiskiintiön valmistelua, jossa valtuutetun mukaan on ollut syrjintää. Sen mukaan ministeriön poliittinen johto on pyrkinyt suosimaan kristittyjä pakolaisia muslimimaista tulevien kustannuksella.
Kantansa perusteluissa valtuutettu viittaa perussuomalaisen puolueen tavoitteisiin ja "avoimeen islamofobiaan". Valtuutetun mielestä ministerin ja erityisavustajan toiminta vaikuttaa johdonmukaiselta suhteessa niihin.
Valtuutettu viittaa perussuomalaisten maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan vuodelta 2023. Siinä sanotaan esimerkiksi, että monet kotouttamisen ongelmat liittyvät islamilaiseen kulttuurivaikutukseen ja että islamilainen traditio on ristiriidassa suomalaisen kristillisen ja humanistisen perinnön kanssa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra arvostelee valtuutettua.
– Pidän tätä pelkästään jo prosessuaalisesti aika erikoisena, että yhdenvertaisuusvaltuutettu käy lukemaan poliittisten puolueiden ohjelmia ja tekemään päätelmiä omiin virallisiin prosesseihinsa näiden kannalta, Purra sanoi toimittajille eduskunnassa.
– Toisaalta muutama päivä sitten yhdenvertaisuusvaltuutettu viesti myös yleisesti hallituksen tekemien maahanmuuttopoliittisten muutosten vaikutuksista. Joten ei tämä ole ensimmäinen kerta.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää kutsui toimintaa tiedotteessa "järkyttäväksi hyökkäykseksi puoluetta kohtaan". Hänen mukaansa ulostulo on epäasiallinen ja kahtiajakoa lisäävä.
– Herää kysymys, miksi yhdenvertaisuusvaltuutettu tulkitsee perussuomalaisten ohjelmia näin negatiivisesti. Kärsiikö hän persufobiasta? Vuorenpää kysyi.
Samoilla linjoilla oli perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.
– Erityisesti tämä termi islamofobia ja se, että hän siinä lausunnossaan hyökkää avoimesti perussuomalaisia vastaan puolueena ja analysoi meidän ohjelmiamme, se ei mielestäni kuulu hänen tehtäviinsä ollenkaan, Mäkelä sanoi toimittajille eduskunnassa.
Mäkelä ei halunnut ottaa kantaa kannanoton muuhun sisältöön eli itse arvioon syrjinnästä. Hän ei myöskään vastannut kysymykseen siitä, onko kristittyjen suosiminen muslimien kustannuksella johdonmukaista puolueen linjan kanssa, kuten valtuutettu esitti.
– En lähde hänen kanssaan miekkailemaan julkisuudessa politiikasta.
Itse syrjintäsyytösten Purra totesi olevan vakavia. Hän totesi, että sisäministeri ja -ministeriö perehtyvät kannanottoon. Myös oikeuskanslerilta odotetaan näkemystä asiasta.
– Syrjintähän on rikosnimike, Purra perusteli vakavuutta.
Purra toisaalta kuitenkin sanoi, että pakolaiskiintiön kohdentamispäätöksessä on toimittu normaalisti.
– Aiempina vuosinakaan (YK:n pakolaisjärjestön) UNHCR:n päätöstä ei ole sellaisenaan hyväksytty.
RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi asiaa toteamalla, että yhdenvertaisuusvaltuutetun syytös syrjinnästä on vakava.
– Luonnollisesti hyvinkin vakava syytös, ja siinä valossa on hyvä, että hallitus syksyllä nollasi tilanteen ja teki päätöksen uuden valmistelun pohjalta.
Lopputulemana Suomi vastaanottaa tänä vuonna pakolaisia samalla lähtömaiden ja pakolaisryhmien jakaumalla kuin viime vuonna.
Adlercreutz korosti oikeuskanslerin tekevän loppukädessä ratkaisun. Hänellä ei ollut vaatimuksia perussuomalaisten suuntaan.
Hallitus on julistanut nollatoleranssin rasismille ja sitoutunut työskentelemään syrjimättömyyden eteen.
Adlercreutzilta kysyttiin, voiko Rantanen viranomaisen kannanoton jälkeen jatkaa ministerinä ja aiheuttaako ministerin jatko keskustelua ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä.
– Otetaan askel kerrallaan. Nyt saatiin tänään tämä uutinen. Kukaan ei ole ehtinyt lukemaan sitä lausuntoa, ja oikeuskansleri ottaa vielä asiaan kantaa.