Valinnan takaraja lähellä – biojätteen kompostointi tai erilliskeräys?
Jätelain mukainen biojätteen lajittelun takaraja heinäkuussa
Samu Vahteristo, UR
Uusi jätelaki astui voimaan jo vuonna 2021 ja antoi kolmen vuoden siirtymäajan biojätteen erilliskeräykselle. Takaraja paukkuu heinäkuussa, jolloin jokaisen kiinteistön yli 10 000 asukkaan taajamissa täytyy kierrättää biojätteet erikseen, joko erilliskeräyksellä tai kompostoimalla.
Raumalla Suomen ympäristökeskuksen määrittelemä taajama-alue ulottuu Voiluodolta ja Vermustilasta Sorkkaan, idässä Uotilaan. Idän suunnassa Kolla ei enää kuulu taajamaan, eikä Lappi, Kodisjoki ja Vasarainen.
– Kunnan järjestämän maksullisen erilliskeräyksen sijaan voit itse kompostoida maatuvan kotitalousjätteen, sanoo Rauman jätehuoltolaitoksen jätehuoltoasiamies Jenni Korkeakoski.
Biojätettä on erilliskerätty jo vuosia. Rauman alueella astioiden tyhjennykset on kilpailutettu keskitetysti, joten tyhjennyksistä on sovittava jätehuoltolaitoksen kanssa.
– Biojäteastia pitää hankkia itse ja sitten sopia tyhjennykset jätehuoltolaitoksen kanssa, Korkeakoski täsmentää.
Biojätteen voi kompostoida myös itse. Silloin kompostoinnista on tehtävä kompostointi-ilmoitus jätehuoltolaitoksen nettisivuilla, Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrmannissa tai Hevossuon jäteasemalla. Erilliskeräykseen ilmoittautuneiden osalta tieto saadaan samalla kuin tyhjennyksistä sovitaan. Ilmoituksia puuttuu vielä melkoisesti, sillä kesäkuun puolivälissä vain noin 65 prosenttia kaikista talouksista oli joko tehnyt kompostointi-ilmoituksen tai tilannut erilliskeräyksen.
Jos oma asunto tai vapaa-ajan asunto sijaitsee alueen rajoilla, on hyvä olla yhteydessä jätehuoltolaitokseen. Kompostointi-ilmoitus tehdään joka tapauksessa, mikäli kiinteistöllä kompostoidaan. Ilmoitusten avulla on tarkoitus saada kierrätysastetta korkeammalle Suomessa. Jätehuoltoviranomainen antaa eteenpäin tilastokoosteet, eikä yksilöityjä tietoja eteenpäin.
– Ensi vuonna aletaan tehdä neuvontaan keskittyviä tarkastuskäyntejä, joista kyllä ilmoitetaan etukäteen, Korkeakoski kertoo.
Hevossuon jäteasemalle on koottu eri valmistajien kompostoreja ja myös näytille biojätteen keräysastia.
– Rauman kieleksi tämä on komposttrekol ja suomeksi kompostipuutarha. Täällä voi käydä itsenäisesti jäteaseman aukioloaikoina tutustumassa. Neuvontaa saa pyytämällä toimistosta, Korkeakoski kertoo.
Valinta biojätteen erilliskeräyksen ja oman kompostoinnin välillä riippuu jokaisesta itsestään. Kompostointi vaatii vähän aktiivisuutta, mutta palkitsee valmiilla mullalla. Ja samalla säästyy tietysti tyhjennysmaksut.
Biojätteen erilliskeräys tarkoitukseen suunnitellusta 140 litran astiasta neljän viikon välein maksaa 6,54 euroa kerralta. Vuodessa kustannuksta kertyy noin 85 euroa.
– Jos on pieni talous, voi hankkia myös naapurustoon on yhteisiä astioita, jolloin pystyy jakamaan kustannukset. On sellaisia keräyksiä, missä neljäkin kiinteistöä on samassa astiassa.
Kompostoinnin toimivuudelle tärkeintä on säännölliset täytöt ja tyhjennykset. Isossa taloudessa kompostointi toimii paremmin kuin pienessä, jossa uutta tavaraa tulee vähemmän.
– Mieluummin vähän ja usein kuin kerralla paljon, silloin komposti toimii parhaiten.
Kunnolla toimiva komposti ei haise, vaikka sinne lisäisi kalanperkeitäkin.
– Tärkeää on, että ilma kiertää ja käytetään laadukasta kuiviketta. Biojäte on aika kosteaa ja kuivike auttaa pitämään kompostin rakenteen sopivana. Jos komposti haisee, niin se alkaa mätänemään ja silloin prosessi ei toimi oikein.
Talvella komposti voi jäätyä ja samalla prosessi pysähtyy. Korkeakosken mukaan se ei haittaa, vaan kompostia voi käyttää niin pitkään kuin sinne mahtuu uutta tavaraa.
– Komposti lähtee kyllä keväällä taas toimimaan uudestaa.
Lämpöeristetyissä kompostoreissa on kyljessä lämpömittari, joka kertoo sisällä olevan kompostin toiminnasta.
– Toimivan kompostorin lämpötilana noin 40 astetta on aika hyvä. Itse kävelen kotona kompostorin ohi ja kun mittari on pystyssä niin tiedän että homma toimii, Korkeakoski kuvaa.
Kompostia on tyhjennettävä säännöllisesti ja pois otettava multa on hyödynnettävissä puutarhassa käyttökohteesta riippuen heti tai jälkikompostoinnin kautta. Kompostori on hyvä tyhjentää, kun lämpötila alkaa laskea tai kun kansi ei enää mene kiinni.
– Itse laitan ensin jälkikompostoitumaan erilliseen kasaan pressun alle tai laatikkoon. Kompostista pois otettavan tavaran voi laittaa myös vaikka suoraan pensaiden alle, jos sellainen paikka on.
Valmiin mullan sijoittaminen on yksi asia, jota varsinkin pienessä pihassa on syytä pohtia ennen valintaa kompostoinnin ja erilliskeräyksen välillä.
– Kompostointi vaatii vähän aktiivisuutta. Jos haluaa päästä helpolla tai on pieni piha eikä tarvitse multaa, niin silloin erilliskeräysastia on parempi.