Arvonlisäveron muutos ajaa pienyrittäjiä kilometritehtaalle
Pienten yritysten ja itsensä työllistäjien tilanne Suomessa on viime vuosina ollut erityisen haastava, ja niiden määrä on romahtanut merkittävästi. Vuonna 2024 lopettaneiden yritysten määrä oli lähes 44 000, mikä on neljänneksen enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Erityisesti yhden hengen yritysten eli itsensä työllistäjien lopettamiset kasvoivat jyrkästi: viimeisen neljänneksen aikana heistä lopetti yrittäjänä yli 11 000, kun vuotta aiemmin vastaava määrä oli puolet pienempi. Niin ikään konkurssien määrä pysyi korkeana.
EU:n pienyritysdirektiivin muutos kuluvan vuoden alusta poisti arvonlisäveron alarajahuojennuksen yrityksiltä, joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Tämä vaikutti voimakkaasti yritysten lopettamispäätöksiin. Suomen Yrittäjät ja oppositio demarien johdolla vaativat alarajan nostamista 30 000 euroon 20 000 euron sijasta. Hallitus piti kuitenkin linjastaan kiinni. Merkittävä osa itsensä työllistäjistä ja pienyrittäjistä toimii kotimarkkinoilla. Etenkin siivousyrittäjät, vanhusten hoivaajat ja kodin remontteja tekevät kärsivät alarajahuojennuksen poiston lisäksi kotitalousvähennyksen leikkauksista. Orpon hallitus on joka mutkassa korostanut olevansa yrittäjän asialla. Itsensä työllistäjät se kuitenkin unohti.
Kyse ei ole julkisen talouden kannalta pienestä asiasta. Valtaosa näistä veronmaksajista siirtyy verojen kuluttajiin eli Kelan päivärahalle ja osa myös muiden julkisten tukien piiriin. Vastaavasti hallitus alensi yhteisöveroa kahdella prosenttiyksilöllä ja lupasi yli 150 miljoonan investoinneille verohyötyjä. Itsensä työllistäjällä ei ole hyötyä yritysveron alentamisesta, koska kaikki liikenevät eurot menevät palkkoihin ja eläkemaksuihin. He eivät myöskään hyödy listaamattomien yritysten kevyestä osinkoverotuksesta, koska pienyrittäjällä ei ole yrityksessään vapaita pääomia. Osinkohuojennus koskee nimenomaan varakkaita yrityksiä ja yrittäjiä. Jotain yksinyrittäjien työttömyyden määrästä kertoo se, että tarvitaan tuhat palvelinkeskusta, jotta työttömäksi nyt jääneiden pien- ja yksinyrittäjien määrä saadaan työllistettyä.
Suomessa hoetaan, että elämme viennistä. Se on aivan totta. Totta on myös se, että kotimarkkinat kaikkineen työllistävät vientiteollisuutta enemmän.
Pauli Uusi-Kilponen
päätoimittaja