Pien­ten yri­tys­ten ja it­sen­sä työl­lis­tä­jien ti­lan­ne Suo­mes­sa on vii­me vuo­si­na ol­lut eri­tyi­sen haas­ta­va, ja nii­den mää­rä on ro­mah­ta­nut mer­kit­tä­väs­ti. Vuon­na 2024 lo­pet­ta­nei­den yri­tys­ten mää­rä oli lä­hes 44 000, mikä on nel­jän­nek­sen enem­män kuin vuot­ta ai­kai­sem­min. Eri­tyi­ses­ti yh­den hen­gen yri­tys­ten eli it­sen­sä työl­lis­tä­jien lo­pet­ta­mi­set kas­voi­vat jyr­käs­ti: vii­mei­sen nel­jän­nek­sen ai­ka­na heis­tä lo­pet­ti yrit­tä­jä­nä yli 11 000, kun vuot­ta ai­em­min vas­taa­va mää­rä oli puo­let pie­nem­pi. Niin ikään kon­kurs­sien mää­rä py­syi kor­ke­a­na.

EU:n pie­ny­ri­tys­di­rek­tii­vin muu­tos ku­lu­van vuo­den alus­ta pois­ti ar­von­li­sä­ve­ron ala­ra­ja­huo­jen­nuk­sen yri­tyk­sil­tä, joi­den lii­ke­vaih­to on al­le 30 000 eu­roa. Tämä vai­kut­ti voi­mak­kaas­ti yri­tys­ten lo­pet­ta­mis­pää­tök­siin. Suo­men Yrit­tä­jät ja op­po­si­tio de­ma­rien joh­dol­la vaa­ti­vat ala­ra­jan nos­ta­mis­ta 30 000 eu­roon 20 000 eu­ron si­jas­ta. Hal­li­tus piti kui­ten­kin lin­jas­taan kiin­ni. Mer­kit­tä­vä osa it­sen­sä työl­lis­tä­jis­tä ja pie­ny­rit­tä­jis­tä toi­mii ko­ti­mark­ki­noil­la. Eten­kin sii­vou­sy­rit­tä­jät, van­hus­ten hoi­vaa­jat ja ko­din re­mont­te­ja te­ke­vät kär­si­vät ala­ra­ja­huo­jen­nuk­sen pois­ton li­säk­si ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen leik­kauk­sis­ta. Or­pon hal­li­tus on joka mut­kas­sa ko­ros­ta­nut ole­van­sa yrit­tä­jän asi­al­la. It­sen­sä työl­lis­tä­jät se kui­ten­kin unoh­ti.

Kyse ei ole jul­ki­sen ta­lou­den kan­nal­ta pie­nes­tä asi­as­ta. Val­ta­o­sa näis­tä ve­ron­mak­sa­jis­ta siir­tyy ve­ro­jen ku­lut­ta­jiin eli Ke­lan päi­vä­ra­hal­le ja osa myös mui­den jul­kis­ten tu­kien pii­riin. Vas­taa­vas­ti hal­li­tus alen­si yh­tei­sö­ve­roa kah­del­la pro­sent­tiyk­si­löl­lä ja lu­pa­si yli 150 mil­joo­nan in­ves­toin­neil­le ve­ro­hyö­ty­jä. It­sen­sä työl­lis­tä­jäl­lä ei ole hyö­tyä yri­tys­ve­ron alen­ta­mi­ses­ta, kos­ka kaik­ki lii­ke­ne­vät eu­rot me­ne­vät palk­koi­hin ja elä­ke­mak­sui­hin. He ei­vät myös­kään hyö­dy lis­taa­mat­to­mien yri­tys­ten ke­vy­es­tä osin­ko­ve­ro­tuk­ses­ta, kos­ka pie­ny­rit­tä­jäl­lä ei ole yri­tyk­ses­sään va­pai­ta pää­o­mia. Osin­ko­huo­jen­nus kos­kee ni­me­no­maan va­rak­kai­ta yri­tyk­siä ja yrit­tä­jiä. Jo­tain yk­si­ny­rit­tä­jien työt­tö­myy­den mää­räs­tä ker­too se, et­tä tar­vi­taan tu­hat pal­ve­lin­kes­kus­ta, jot­ta työt­tö­mäk­si nyt jää­nei­den pien- ja yk­si­ny­rit­tä­jien mää­rä saa­daan työl­lis­tet­tyä.

Suo­mes­sa ho­e­taan, et­tä eläm­me vien­nis­tä. Se on ai­van tot­ta. Tot­ta on myös se, et­tä ko­ti­mark­ki­nat kaik­ki­neen työl­lis­tä­vät vien­ti­te­ol­li­suut­ta enem­män.

Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

pää­toi­mit­ta­ja