Suomalainen puolustusteollisuus on kovassa kasvussa – "Luvut näyttävät erittäin hyviltä"
Eetu Halonen / STT
Suomalainen puolustusteollisuus on vahvassa nousussa, ilmenee Suomen Teollisuussijoitus Tesin tekemästä selvityksestä.
Selvityksen perusteella Suomessa on noin 370 puolustusteollisuusyritystä, joista 144 on voimakkaasti kasvavia startup- ja kasvuyrityksiä. Näistä valtaosa eli 134 on kotimaisessa omistuksessa.
Voimakkaan kasvuhakuisista puolustusteollisuuden yrityksistä suurin osa on niin sanottuja kaksikäyttöyrityksiä, joiden tuotteita ja palveluita voidaan hyödyntää sekä siviili- että puolustustarkoituksessa.
– Vaikka vanhimmat suomalaiset puolustusteollisuusyritykset ovat 1800-luvulta, ala on kokonaisuudessaan vielä nuori, kertoo tutkimuspäällikkö Jakob Sandell Tesistä tiedotteessa.
– Kehitys on kuitenkin nyt ripeää. Uusia yrityksiä perustetaan hyvää vauhtia, ja kasvuluvut näyttävät erittäin hyviltä.
Selvityksen mukaan kaksikäyttöteknologiayritysten liikevaihdon kasvuluvut ovat jopa 30–40 prosenttia. Sen sijaan selkeästi puolustusalalla toimivat uudet yritykset kasvavat maltillisemmin, ja niiden kannattavuus on heikompaa.
Vakiintuneemmat puolustusalan yritykset taas ovat kannattavia, mutta niillä ei ole Tesin mukaan tavallisesti kaksinumeroisia kasvulukuja.
Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnici sanoo, että pelkkään puolustusteknologiaan keskittyvien yritysten on vaikeampaa saada pääomasijoituksia kuin kaksikäyttöyritysten.
– Monia pääomasijoittajia sitovat rahastosopimukset, jotka saattavat estää sijoitukset niin sanotusti sotateknologiaan, Bonnici sanoo Tesin tiedotteessa.
– Kaksikäyttöratkaisuja tarjoavia yrityksiä tämä rajaus ei koske, sillä niillä on aina myös selkeä kaupallinen käyttötarkoitus.
Tämä näkyy myös yritysten omistuksissa. Yli kolmanneksella kaksikäyttötuotteita tarjoavista yrityksistä on omistajissaan pääomasijoittajia.
Myös Suomen valtio on ollut viime vuosina ahkera sijoittaja puolustusteollisuudessa.
Tesi kertoo, että valtion omistamat yhtiöt ovat tehneet yli 40 sijoitusta puolustusteollisuusyrityksiin reilussa kymmenessä vuodessa. Myös Tesi on Suomen valtion omistama pääomasijoitusyhtiö.
Bonnicin mukaan kasvurahalle on puolustusteollisuudessa nyt kysyntää.
– Alan myynti on hyvässä nousussa, ja vientilupien määrä on kasvanut runsaasti. Tuotanto täytyy saada vastaamaan kasvanutta tarvetta, hän sanoo.
– Suomalaisesta kilpailukyvystä puolustusteollisuudessa kertoo myös se, että kotimaisilla toimijoilla on asiakkainaan maailman suurimpia puolustusalan yrityksiä ja Nato-maiden puolustusvoimia.
Puolustusministeriön mukaan Suomessa myönnettiin viime vuonna puolustustarvikkeiden pysyviä vienti- ja siirtolupia 667 miljoonan euron arvosta. Tämä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja kasvua oli edellisvuodesta 450 prosenttia.