Juu­so Lind­berg / STT

Suo­mi voi­si ol­la lä­hi­vuo­si­na lä­hes täy­sin oma­va­rai­nen kas­vip­ro­tei­i­nien tuot­ta­ja. Asia sel­vi­ää Suo­men it­se­näi­syy­den juh­la­ra­has­ton (Sit­ra) sekä Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen (Luke) tut­ki­muk­ses­ta, jos­sa on sel­vi­tet­ty kei­no­ja li­sä­tä kas­vi­poh­jais­ten pro­tei­i­nien osuut­ta. Täl­lä het­kel­lä kas­vip­ro­tei­i­nien tuo­tan­to on al­le 30 pro­sent­tia suh­tees­sa koko maan pro­tei­i­nin­ku­lu­tuk­seen, mut­ta vuon­na 2040 luku voi­si ol­la 98 pro­sen­tis­sa.

Li­säk­si niis­sä näh­dään po­ten­ti­aa­lia kas­vaa mer­kit­tä­väk­si vien­ti­tuot­teek­si. Osuu­den kas­vat­ta­mis­ta pe­rus­tel­laan vii­me vuon­na uu­si­tuil­la poh­jois­mai­sil­la ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sil­la sekä idän­kau­pan ty­reh­ty­mi­sel­lä, joka on seu­raus­ta Ve­nä­jän hyök­käyk­ses­tä Uk­rai­naan.

En­nus­tei­den to­teu­tu­mi­nen vaa­ti­si kui­ten­kin sen, et­tä kaik­ki me­ni­si nap­piin en­si yrit­tä­mäl­tä. Toi­men­pi­tei­siin tu­li­si myös ryh­tyä ai­kai­le­mat­ta.

Kas­vip­ro­tei­i­nien tuo­tan­non kas­vat­ta­mi­sel­le löy­tyy­kin edel­ly­tyk­siä. Sit­ra ja Luke kes­kit­tyi­vät tut­ki­muk­ses­saan sel­lai­siin ko­ti­mai­siin vil­je­ly­kas­vei­hin, jois­ta useim­min ja­los­te­taan kas­vip­ro­tei­i­ni­tuot­tei­ta. Nämä kas­vit ovat her­ne, här­kä­pa­pu, ryp­si sekä rap­si.

Sit­ran ja Lu­ken mu­kaan tuo­tan­to­a­la voi­tai­siin kol­min­ker­tais­taa ny­kyi­seen ver­rat­tu­na. Tut­ki­muk­ses­sa mai­ni­taan esi­mer­kik­si il­mas­ton läm­pe­ne­mi­sen ho­pe­a­reu­nus eli yhä poh­joi­sem­pien alu­ei­den muut­tu­mi­nen vil­je­lys­kel­poi­sem­mik­si. Li­säk­si yleis­ty­vään tek­no­lo­gi­aan, ku­ten au­to­maat­ti­seen tu­ho­lais­tor­jun­taan, suh­tau­du­taan toi­veik­kaas­ti.

Tut­ki­muk­ses­ta sel­vi­ää, et­tä vuon­na 2023 Suo­mes­sa ku­lu­tet­tiin pro­tei­i­nia noin 233 mil­joo­naa ki­loa. Sa­ma­na vuon­na ar­vi­oi­tu pro­tei­i­nin tar­ve maas­sa oli 185 mil­joo­nan ki­lon luok­kaa, ja tar­ve tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti ole­maan sa­mal­la ta­sol­la myös vuon­na 2040.

Suo­ma­lai­set ku­lut­ta­vat­kin pro­tei­i­ne­ja yli tar­pei­den­sa, mut­ta tuo­tan­to­mää­riä ha­lu­taan sil­ti li­sä­tä mer­kit­tä­väs­ti. Lu­ken eri­kois­tut­ki­ja Csaba Jan­sik ker­too STT:lle, et­tä syyt ta­voit­teil­le löy­ty­vät val­ti­on­ra­jat ylit­tä­väs­tä ajat­te­lu­mal­lis­ta.

– Usein ole­te­taan, et­tä tuo­tan­to on ku­lu­tuk­sem­me pei­li­ku­va, mut­ta näin ei ole. Ko­em­me maa­il­mas­sa niin suu­ria muu­tok­sia il­mas­ton­muu­tok­sen ja ge­o­po­liit­tis­ten muu­tos­ten seu­rauk­se­na, et­tä meil­lä on glo­baa­li vas­tuu tuot­taa sen ver­ran kuin edel­ly­tyk­siä on, hän sa­noo STT:lle.

Lu­ken haa­veis­sa Suo­mi on­kin kym­me­nen vuo­den ku­lut­tua vien­ti­ve­toi­nen, ai­na­kin mitä tu­lee kas­vip­ro­tei­i­nei­hin.

– Hel­mi­kuus­sa las­kim­me, et­tä vuon­na 2035 Suo­men maa­ta­lou­des­sa saa­tai­siin tuo­tet­tua noin 90 mil­joo­nan ki­lon ver­ran kas­vip­ro­tei­i­ni­tuot­tei­ta. Niis­tä kak­si vii­de­so­saa pää­tyi­si ko­ti­maan ku­lu­tuk­seen ja lo­put vien­tiin, Jan­sik ker­too.

Ku­lu­tus on edel­leen vah­vas­ti eläin­pe­räi­siin elin­tar­vik­kei­siin no­jaa­vaa. Vaik­ka kas­vip­ro­tei­i­nien ky­syn­tä on kas­va­nut, vii­me vuon­na eläinp­ro­tei­i­nit kat­toi­vat 62 pro­sent­tia kai­kes­ta ku­lu­te­tus­ta pro­tei­i­nis­ta.

Eläin­poh­jais­ten pro­tei­i­nien koh­dal­la Suo­mi on 80-pro­sent­ti­ses­ti oma­va­rai­nen. Jan­sik kui­ten­kin te­roit­taa, et­tä kas­vip­ro­tei­i­ni­tuo­tan­non kas­vat­ta­mi­sel­la ei tar­koi­te­ta ko­tie­läin­ten osuu­den las­ke­mis­ta maa­ta­lou­des­sa. Vien­tiä ha­lu­taan kas­vat­taa myös eläin­pe­räi­sil­lä tuot­teil­la.

Jan­sik myön­tää, et­tä tut­ki­muk­sen pe­rus­teel­la eh­do­te­tut toi­men­pi­teet ovat hy­vin kun­ni­an­hi­moi­sia. Tuo­tan­non nou­suun saa­mi­nen vaa­ti­si hä­nen mu­kaan­sa sa­to­jen mil­joo­nien eu­ro­jen in­ves­toin­te­ja tuo­tan­non ka­pa­si­teet­tiin, min­kä li­säk­si sa­man ver­ran tu­li­si sat­sa­ta myös tuo­te­ke­hi­tyk­seen.

– Voin suo­raan sa­noa, et­tä kai­ken pi­täi­si su­jua kuin Ström­sös­sä. Täs­sä on se po­ten­ti­aa­li, mikä on saa­vu­tet­ta­vis­sa, mut­ta on hy­vin eri asia, mitä oi­ke­as­ti saa­vu­te­taan tu­le­vien 15 vuo­den ai­ka­na, Jan­sik sum­maa.