"Rauha hinnalla millä hyvänsä tarkoittaisi vain uutta sotaa"
Niilo Simojoki / STT
Ihmiset kävelivät sunnuntaina pikkupakkasessa ja kauniissa auringonpaisteessa Kiovan kaduilla. Liikenne soljui, kaupat ja ravintolat olivat auki. Mistään ei voinut päätellä, että kyseessä on jo kolme vuotta sotaa käyneen maan pääkaupunki.
Edellisenä yönä Venäjä oli tehnyt laajimman lennokki-iskunsa Ukrainaa vastaan koko sodan aikana ja ilmatorjunta oli tehnyt äänekkäästi töitä myös pääkaupungissa. Ilmahälytykset eivät kiovalaisia enää hätkäytä, mutta jo jonkin aikaa taivaanrannassa on pilkottanut uusi uhka: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka näyttää haluavan päättää sodan mihin ukrainalaiseen hintaan hyvänsä.
Bohdana Vitkovska, 30, on kävelyllä isänsä Leonidin Vitkovskyn, 60, kanssa kansallisrunoilija Taras Shevtshenkon nimeä kantavan yliopiston edustan puistossa. Vitkovskan mies on ollut jo muutaman kuukauden rintamalla, joten toive sodan mahdollisimman pikaisesta loppumisesta on ymmärrettävä.
– Mutta on myös todella tärkeää, miten se loppuu -- jos rauhan hinnaksi tulee ihan mitä tahansa, se tarkoittaa vain uutta sotaa, Vitkovska lisää.
Voitto voi olla hänen mukaansa liian suuri sana, mutta ainakin Ukrainan itsenäisyyden pitää säilyä.
Trumpin puheet Ukrainasta ovat Vitkovskan mukaan uhrin syyllistämistä, ja siksi niitä on niin vaikea käsitellä.
– Elimme omaa elämäämme emmekä häirinneet ketään – miten meitä voi syyttää sodan sytyttämisestä, hän ihmettelee.
Yhdysvallat saattaa jättää Ukrainan oman onnensa nojaan, joten Vitkovska toivoo Euroopalta enemmän yhtenäisyyttä ja tukea Ukrainalle. Tähän saakka hiljaa pysytellyt isä puuttuu puheeseen haastattelun lopuksi ja haluaa kiittää suomalaisia.
– Te olette auttaneet Ukrainaa todella paljon, Vitkovsky sanoo.
Puistossa vastaan tuleva Anton, 36, pitää Trumpin kommentteja yllättävinä. Hänen mukaansa jo se, kenen alueella sotaa käydään, kertoo selvästi siitä, kuka sotaan on syyllinen.
Anton ei halua tulla kuvatuksi tai esiintyä koko nimellään, koska hän työskentelee valtion virkamiehenä. Hän luottaa myös Yhdysvaltain poliittiseen järjestelmään siinä, että sen sisään rakennetut vallan rajoitteet pitäisivät Trumpin kurissa ja lieventäisivät tämän toimien kielteisiä seurauksia Ukrainalle.
Trumpin puheet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin muutaman prosentin kannatuksensa ovat Antonin mukaan varmuudella pötyä.
– En tiedä tarkkoja lukuja, mutta esimerkiksi omassa lähipiirissäni Zelenskyiä kannatetaan todella paljon, hän vakuuttaa.
Samalla kannalla on 19-vuotias Kyrylo Kit, joka riisuu nappikuulokkeet taiteillen samalla takeaway-kahvinsa ja sähkötupakkansa kanssa.
– Trump voi sanoa mitä lystää. Kaikissa on jotain puutteita, mutta Zelenskyi on meidän presidenttimme ja hyvä presidentti, Kit sanoo.
Vielä Trumpin virkaanastujaisten aikaan Kit kertoi toivoneensa, että Yhdysvaltain presidentinvaihdoksesta koituisi Ukrainalle jotain hyvää.
– Mutta nyt näyttää pahalta. Trump on egomies, joka luuli voivansa lopettaa yhdeksän vuotta kestäneen sodan yhdessä päivässä. Ja kun se ei onnistu, hän alkoi käyttäytyä aggressiivisesti, Kit sanoo.
Hänen mukaansa Trump kyllä haluaa lopettaa sodan, muttei Ukrainan tai Venäjän vaan itsensä takia.
Ultramodernin kauppakeskuksen edustalta löytyvä Natalia Zapashchuk, 50, muistuttaa, että juuri nyt eri suunnista tulee hyvin erilaisia viestejä, emmekä tarkalleen näe, mitä kansainvälisen politiikan kulisseissa tapahtuu.
– Nyt on käynnissä jonkinlainen poliittinen peli, emmekä tietenkään haluaisi, että Ukraina on siinä pelinappulana, Zapashchuk sanoo.
Hän uskoo, että jos Yhdysvallat siirtyy kokonaan takavasemmalle, Ukraina voisi pärjätä myös Euroopan tuella.
– Se olisi vaikeaa, mutta mahdollista , Zapashchuk pohtii.
Hän haluaisi vakuuttaa muun Euroopan siitä, että myös Ukraina on osa Eurooppaa ja että se puolustaa itsensä lisäksi eurooppalaisia arvoja.
– Meillä on samat tavoitteet ja yhteinen vihollinen, Zapashchuk tiivistää.
Kymmenistä yrityksistä huolimatta vain muutama kiovalainen halusi kommentoida maansa tilannetta suomalaiselle toimittajalle. STT:n ukrainalaisen avustajan mukaan ero oli selkeä esimerkiksi parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin puhehaluja riitti paljon enemmän. Liekö syynä Zapashchukin mainitsema kulissien poliittinen peli ja epävarmuus siitä, mihin Ukrainaa viedään.