Em­mi Til­vis / STT

Ou­lun puu­ko­tus­ten jäl­ki­mai­nin­geis­sa edus­kun­ta kävi tä­nään kes­kus­te­lua ra­sis­mis­ta. Kah­den kaup­pa­kes­kus Val­ke­as­sa ta­pah­tu­neen puu­ko­tuk­sen mo­tii­via on epäil­ty ra­sis­ti­sek­si.

Kes­kus­te­lun avan­neen SDP:n edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­jan Tyt­ti Tup­pu­rai­sen mu­kaan Suo­meen on ke­hit­ty­nyt il­ma­pii­ri, joka liet­soo ää­ri­ryh­mien lii­keh­din­tää.

– Vii­me vuo­si­na Suo­mes­sa­kin on alet­tu liet­soa niin kut­sut­tua vä­es­tön­vaih­to- tai vä­es­tön­muu­tos­te­o­ri­aa.

Täs­sä vai­hees­sa pe­rus­suo­ma­lais­ten ryh­mäs­tä huu­det­tiin "Nä­kyy ti­las­tois­sa!"

– Sen mu­kaan Eu­roo­pan, Suo­men­kin, vä­es­töä ol­laan vaih­ta­mas­sa muu­al­ta tu­le­viin maa­han­muut­ta­jiin, jat­koi Tup­pu­rai­nen.

Tup­pu­rai­sen mu­kaan vä­es­tön­vaih­to- ja vä­es­tön­muu­tos­te­o­ri­at ovat ide­o­lo­gi­nen ja opil­li­nen pe­rus­ta vä­ki­val­lan­te­oil­le.

– Jos niil­lä saa­daan us­ko­tel­tua, et­tä maam­me ja kan­sam­me ole­mas­sa­o­lo on vaa­ras­sa, ei pidä ih­me­tel­lä, jos jot­kut tart­tu­vat toi­meen, tart­tu­vat asei­siin, sa­noi Tup­pu­rai­nen.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­sa­ne­dus­ta­ja Lau­ra Huh­ta­saa­ri sa­noi, et­tei vä­es­tön­vaih­dos­ta pu­hu­mi­nen ole vi­ha­pu­het­ta.

– Ti­las­tois­ta pi­tää voi­da kes­kus­tel­la, mei­dän pi­tää voi­da pu­hua to­si­a­si­ois­ta, sa­noi Huh­ta­saa­ri.

Oi­keus­mi­nis­te­ri Lee­na Meri (ps.) erot­ti kes­kus­te­lus­sa viit­tauk­set vä­es­tön­vaih­toon ja vä­ki­val­lan puo­lus­ta­mi­sen sen no­jal­la.

– Olem­me­ko me kos­kaan pe­rus­tel­leet vä­ki­val­tais­ta ter­ro­ris­mia ja puo­lus­ta­neet sitä?

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) to­te­si, et­tä ää­ri­oi­keis­ton uh­ka on Suo­mes­sa to­del­li­nen. Hän ku­vai­li toi­mia, joil­la hal­li­tus puut­tuu ra­sis­miin.

– Näi­tä ovat mui­den mu­as­sa ul­ko­maa­lais­taus­tais­ten työ­mark­ki­noil­le pää­syn edis­tä­mi­nen, ra­sis­mia kos­ke­van tie­to­poh­jan vah­vis­ta­mi­nen, osaa­mi­sen li­sää­mi­nen kou­luis­sa, jot­ta ra­sis­tis­ta kiu­saa­mis­ta voi­daan en­tis­tä pa­rem­min tun­nis­taa ja jot­ta ra­sis­mia koh­dan­neil­le nuo­ril­le saa­daan tu­kea ja oh­jaus­ta.

Or­po myös to­te­si, et­tei pel­kil­lä hal­li­tuk­sen toi­mil­la kit­ke­tä ra­sis­mia. Hän sa­noi, et­tä ra­sis­min tor­ju­mi­nen vaa­tii koko yh­teis­kun­nan si­tou­tu­mis­ta.

Op­po­si­ti­o­puo­lue vih­re­ät syyt­ti Or­poa sii­tä, et­tei hän puu­tu tar­peek­si hal­li­tus­kump­pa­nien­sa pu­hei­siin.

– Pää­mi­nis­te­ri Or­po, kun te tääl­lä to­te­at­te, et­tä teil­lä on hal­li­tuk­sel­la lin­jat ja ai­van sel­keä pa­pe­ri, niin mikä sen pa­pe­rin ar­vo on niin kau­an, kun jopa hal­li­tus­puo­lu­ei­den edus­ta­jien ri­vis­tä kuul­laan tois­tu­vas­ti vi­ha­pu­hei­ta, ky­syi vih­rei­den kan­sa­ne­dus­ta­ja Oras Tynk­ky­nen.