Em­mi Til­vis / STT

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la käy­dään jäl­leen yt-neu­vot­te­lu­ja, jot­ka vai­kut­ta­vat kym­me­nien tu­han­sien työn­te­ki­jöi­den ar­keen. Vii­me vii­kol­la ker­rot­tiin eri­kois­sai­raan­hoi­dos­ta Uu­del­la­maal­la vas­taa­van Hu­sin mit­ta­vis­ta yt-neu­vot­te­luis­ta, ja iso­ja muu­tok­sia on suun­nit­teil­la myös Kes­ki-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.

Kes­ki-Suo­mes­sa hen­ki­lö­työ­vuo­sien mää­rä voi vä­hen­tyä enin­tään 400 hen­ki­lö­työ­vuo­del­la, ker­ro­taan yt-neu­vot­te­lu­ja kos­ke­vas­sa tie­dot­tees­sa. Neu­vot­te­lu­jen pii­ris­sä on koko hen­ki­lös­tö, noin 12 500 ih­mis­tä. Hu­sin yt-neu­vot­te­lut voi­vat joh­taa enin­tään 990 hen­ki­lö­työ­vuo­den vä­hen­nyk­seen. Neu­vot­te­lut kos­ke­vat 28 000:ta hen­ki­löä. Muo­dol­li­nen pää­tös yt-neu­vot­te­lui­den al­ka­mi­ses­ta teh­tiin tä­nään maa­nan­tai­na.

Ete­lä-Poh­jan­maal­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la yt-neu­vot­te­lut aloi­te­taan tä­nään. Hy­vin­voin­ti­a­lu­een tie­dot­teen mu­kaan neu­vot­te­lut voi­vat joh­taa työn­ku­vien muu­tok­seen, työ­pis­tei­den vaih­tu­mi­seen, lo­mau­tuk­siin ja vii­me­si­jai­ses­ti myös ir­ti­sa­no­mi­siin. Eri­tyi­nen pai­no­pis­te on esi­hen­ki­lö- ja asi­an­tun­ti­ja­ra­ken­teen tar­kas­te­lus­sa. Hen­ki­lö­työ­vuo­sien mää­rää voi­daan vä­hen­tää noin 70:llä.

Myös Pir­kan­maan hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la ai­o­taan käyn­nis­tää koko hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut. Ta­voit­tee­na on vä­hen­tää 80 hen­ki­lö­työ­vuot­ta koh­den­tu­en eri­tyi­ses­ti joh­ta­mis- ja asi­an­tun­ti­ja­teh­tä­viin. Pir­kan­maan hy­vin­voin­ti­a­lue tie­dot­ti tä­nään ker­to­van­sa yt-ti­lan­tees­ta kes­ki­viik­ko­na.

Moni alue pai­not­taa­kin nyt vä­hen­nyk­siä muu­al­ta, kuin suo­ras­ta po­ti­las­työs­tä. Hu­sin tie­dot­tees­sa vii­ta­taan sii­hen, et­tä taus­tal­la on Val­vi­ran mää­räys, et­tä Hu­sin ja nel­jän­tois­ta muun hy­vin­voin­ti­a­lu­een täy­tyy saat­taa pää­sy kii­reet­tö­mään eri­kois­sai­raan­hoi­toon lain­mu­kai­sek­si en­si vuo­den maa­lis­kuun lop­puun men­nes­sä.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet päät­tä­vät uu­sis­ta sääs­töis­tä, jo­ten il­moi­tuk­sia yt-neu­vot­te­luis­ta voi tul­la li­sää. Ete­lä-Sa­von alu­e­val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­ja An­na-Kris­tii­na Mik­ko­nen (sd). sa­noi ke­sä­kuus­sa tie­dot­tees­sa, et­tä käy­tän­nön toi­men­pi­teet sääs­töis­tä tu­le­vat syk­syl­lä Ete­lä-Sa­von alu­e­val­tuus­ton pää­tet­tä­väk­si.

– Val­ti­on niuk­ke­ne­vas­ta ra­hoi­tuk­ses­ta joh­tu­vat uu­det sääs­töt muut­ta­vat var­mas­ti mon­ta asi­aa, sa­noi Mik­ko­nen.

Tänä vuon­na yt-neu­vot­te­lu­ja on eh­dit­ty käy­dä ym­pä­ri Suo­men. Kan­ta-Hä­mees­sä muu­tos­neu­vot­te­lut päät­tyi­vät tou­ko­kuus­sa. Hen­ki­lö­kun­taa pää­tet­tiin vä­hen­tää hal­lin­nos­sa, joh­dos­sa ja tu­ki­pal­ve­luis­sa va­jaal­la 117 hen­ki­lö­työ­vuo­del­la.

Kes­ki-Uu­del­la­maal­la ke­sä­kuus­sa päät­ty­nei­den yt-neu­vot­te­lu­jen lop­pu­tu­lok­se­na pää­tet­tiin ir­ti­sa­noa 62 työ­suh­det­ta. Tä­män li­säk­si yli kym­me­nel­le tul­laan tar­jo­a­maan mui­ta teh­tä­viä hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la.

La­pin hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la tou­ko­kuus­sa päät­ty­neis­sä yt-neu­vot­te­luis­sa pää­dyt­tiin tie­dot­teen mu­kaan sii­hen, et­tei ke­tään ir­ti­sa­no­ta. Taus­tal­la on se, et­tä en­nus­tei­den mu­kaan La­pin hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­ta elä­köi­tyy seu­raa­van vii­den vuo­den ai­ka­na en­nus­tei­den mu­kaan yli 1 200 työn­te­ki­jää. Kui­ten­kin 3 400:lle tuli pal­ve­lu­suh­tee­seen muu­tok­sia, ku­ten toi­mi­pis­teen tai teh­tä­vä­ni­mik­keen muu­tos.

Myös esi­mer­kik­si Kes­ki-Poh­jan­maan, Poh­jan­maan, Sa­ta­kun­nan, Itä-Uu­den­maan ja Ky­men­laak­son hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on käy­ty tänä vuon­na yt-neu­vot­te­lu­ja. Mo­nil­la alu­eil­la neu­vo­tel­tiin vii­me vuon­na.

Sääs­töt ei­vät ole vain hen­ki­lös­tö­vä­hen­nyk­siä. Teh­tä­vien lak­kaut­ta­mi­nen nä­kyy työn­te­ki­jöi­den ar­jes­sa, vaik­kei ke­tään oli­si­kaan ir­ti­sa­not­tu. Työs­ken­te­ly­pai­kan ja teh­tä­vien muu­tos­ten li­säk­si esi­mer­kik­si hen­ki­lös­tö­e­tu­ja on voi­tu hei­ken­tää. Kes­ki-Uu­den­maan hy­vin­voin­ti­a­lue ker­too tie­dot­tees­saan, et­tä kou­lu­tus­mää­rä­ra­haa las­ke­taan ja lii­kun­ta- ja kult­tuu­rie­dun mää­rää en­si vuo­del­le las­ke­taan.

Sääs­tö­toi­met pyyh­ki­vät yli kaik­kien hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den. Vas­ta­vir­taan ui Van­taan ja Ke­ra­van hy­vin­voin­ti­a­lue, joka on ha­ke­nut li­sä­ra­hoi­tus­ta val­ti­ol­ta. Se pe­rus­te­lee li­sä­ra­hoi­tuk­sen ha­ke­mis­ta sil­lä, et­tä hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ra­hoi­tus­mal­li ei huo­mi­oi sen mie­les­tä tar­peek­si alu­een eri­tyis­piir­tei­tä, ku­ten mo­ni­kult­tuu­ri­suut­ta ja met­ro­po­li­a­lu­een lie­veil­mi­öi­tä. Myös Van­taan ja Ke­ra­van hy­vin­voin­ti­a­lue to­teut­taa sääs­tö­jä, mut­ta yt-uu­ti­sia siel­tä ei ole kuul­tu.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ra­hoi­tuk­ses­sa on käyn­nis­sä siir­ty­mä­ai­he. Alun pe­rin alu­eet pe­ri­vät kun­tien ja kun­ta­yh­ty­mien ra­hoi­tuk­sen, mut­ta lo­pul­ta nii­den on tar­koi­tus saa­da ra­hoi­tus­ta yh­te­näi­sin kri­tee­rein, jot­ka pe­rus­tu­vat esi­mer­kik­si asu­kas­ti­hey­teen, sai­ras­ta­vuu­teen ja kie­liym­pä­ris­töön.

Hal­li­tu­soh­jel­mas­saan Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tus lin­jaa, et­tä se ha­kee hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den ra­hoi­tuk­ses­ta mit­ta­via sääs­tö­jä suh­tees­sa "ta­lou­den pe­ru­su­raan".

Pal­ve­lu­tar­peen kas­vun ja kus­tan­nus­ten kas­vun myö­tä pal­ve­lui­den ra­hoi­tus kas­vaa vuo­si vuo­del­ta, mut­ta kas­vua py­ri­tään hil­lit­se­mään.

Ke­hys­rii­hes­sä hal­li­tus vä­hen­si hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den vel­voit­tei­ta, min­kä hal­li­tus kat­soo vä­hen­tä­vän alu­ei­den ra­hoi­tus­ta net­to­mää­räi­ses­ti yh­teen­sä noin 350 mil­joo­nal­la eu­rol­la en­si vuon­na ja noin 550 mil­joo­nal­la eu­rol­la vuon­na 2028.