Marttinen: Yle-kompromissi on yhä hyvin hauras, mutta uskon, että se voi edetä
Sanna Nikula / STT
Ylen rahoitusleikkauksia ja tulevia tehtäviä pohtineen työryhmän uusin mietintö eteni eduskuntaryhmien käsittelyyn. Työryhmää vetävä Matias Marttinen (kok.) kertoo pyytäneensä ryhmien kantoja uusimpaan kompromissiesitykseen tämän päivän aikana. Ryhmät ovat koolla iltapäivällä.
Parlamentaarinen työryhmä hyväksyi uusimman kompromissiesityksen aamulla.
Marttisen mukaan sisällöstä kerrotaan jo tänään, jos kaikki eduskuntaryhmät mietinnön hyväksyvät. Hän uskoi, että se on mahdollista.
– Kompromissiehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon eri ryhmien näkemyksiä ja kannanottoja ja muodostamaan sellainen kokonaisuus, joka voisi edetä kaikkien ryhmien käsittelyssä tänään, Marttinen sanoi STT:lle parlamentaarisen työryhmän kokouksen jälkeen.
Hän sanoo, että kompromissi on kuitenkin edelleen hyvin hauras, sillä puolueiden kannat Ylen rahoitukseen ja tehtäviin ovat kaukana toisistaan.
Liike Nytin Harry Harkimon vastustus ei kaada esitystä, koska se on vain yhden kansanedustajan kanta.
Marttisen parlamentaarinen työryhmä sai jo heinäkuussa valmiiksi Ylen tehtäviä ja rahoitusta koskevan mietinnön, mutta sitä ei lopulta hyväksytty vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmissä, minkä vuoksi kompromissiesitys kaatui.
Kauimpana toisistaan ovat olleet vasemmistoliiton ja perussuomalaisten näkemykset.
Harkimo lähetti aamupäivällä tiedotteen, jossa hän kertoi, ettei voi hyväksyä Yle-työryhmän esitystä. Harkimon mukaan työryhmän mallissa ei leikata mitään, ja hän lähtee siitä, että myös Yleisradiosta pitää leikata.
– Kun hyvinvointialueilla tehdään jo listoja, mistä hoidoista luovutaan ja suojelupoliisista leikataan, ei Yle voi mitenkään jäädä ulkopuolelle. Nyt ollaan tekemässä puoluepoliittisia kauppoja, koska Yle on pyhä lehmä ja poliitikot pelkäävät sitä, Harkimo perustelee.
– Minun ei tarvitse pelätä mitään eikä odottaa kutsua A-studioon, kun sinne ei kuitenkaan kutsuta, hän jatkaa.
Marttinen ei ota kantaa siihen, minkä verran mietintöön on tullut muutoksia sitten heinäkuun.
STT:n eilen yhdestä lähteestä saaman tiedon mukaan mietintöön on tehty vain muutamia muutoksia ja ne ovat vähäisiä. STT:lle kerrottiin, että mietinnön Ylen rahoitusta koskeviin osiin ei olisi tehty muutoksia heinäkuun jälkeen.
Ylen tulevien vuosien rahoitusta on ollut tarkoitus leikata jäädyttämällä indeksikorotukset ja nostamalla Ylen maksamaa arvonlisäveroa kymmenestä neljääntoista prosenttiin.
Hallitus perusti parlamentaarisen työryhmän ratkomaan Ylen rahoitukseen tulevia leikkauksia hallitusohjelmansa mukaisesti viime vuoden lokakuussa. Työryhmään kuuluu edustajia kaikista eduskuntapuolueista, ja neuvottelut rahoituksesta ovat olleet vaikeita.
Vakiintuneen tavan mukaan Yleisradion tehtäviä, rahoitusta ja valvontaa koskevia muutoksia on valmisteltu kaikkien eduskuntaryhmien kesken.