Liiallinen netinkäyttö lisääntynyt erityisesti tytöillä
STT
Liiallinen netinkäyttö on lisääntynyt erityisesti tytöillä kaikilla kouluasteilla, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.
Vuosien 2017–2023 välisenä aikana liiallinen netinkäyttö yli kaksinkertaistui lukiossa opiskelevilla tytöillä. Yläasteella tyttöjen liiallinen verkonkäyttö lähes kaksinkertaistui.
Tulokset käyvät ilmi THL:n väestötutkimuksista, joissa on käytetty aineistona joka toinen vuosi toteutettavaa Kouluterveyskyselyä. Tutkimus perustuu lasten ja nuorten itse raportoimiin oireisiin.
Liiallisella netinkäytöllä tarkoitetaan THL:n mukaan sellaista netinkäyttöä, johon kuluu paljon aikaa, jonka rajoittaminen on hankalaa ja josta aiheutuu käyttäjälle ongelmia.
– On vaikea antaa varmaa vastausta siihen, miksi juuri tytöillä liiallinen netinkäyttö on lisääntynyt voimakkaasti. Yksi mahdollinen syy on sosiaalisen median käytön lisääntyminen tytöillä, kertoo tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu.
Netinkäyttöön kuuluu THL:n mukaan esimerkiksi sosiaalisen median käyttö, pelaaminen ja nettivideoiden katsominen.
– Vastaavasti pojilla pelaaminen on tavallisempi netinkäytön muoto ja siinä ei ehkä ole enää tapahtunut niin merkittävää kasvua.
Netin liiallinen käyttö on yhteydessä vähäiseen liikuntaan ja nukkumiseen sekä opiskelun ja oppimisen vaikeuksiin. Samoin liiallisella käytöllä on selvä yhteys mielenterveyden ongelmiin, kuten ahdistus- ja masennusoireiluun.
– Tulokset voivat viitata siihen, että liiallisen netinkäytön lisääntyminen voi olla yksi mahdollinen tekijä erityisesti tyttöjen lisääntyneiden mielenterveysongelmien taustalla, Kiviruusu toteaa.
– Toisaalta on muistettava, että tällaisessa yhteyksiä havainnoivassa tutkimuksessa ei voi vetää selkeitä johtopäätöksiä eri tekijöiden vaikutussuhteista tai vaikutusten suunnasta.
Tutkimuksessa liiallisella netinkäytöllä oli yhteys lyhyempään yöuneen ja vähäisempään liikuntaan. Liiallinen käyttö johti myös vaikeuksiin lukemiseen, laskemiseen tai kirjoittamiseen liittyvissä tehtävissä.
THL:n mukaan liiallisen netinkäytön hallinnassa ja ongelman ratkaisemisessa tulee huomioida myös nuorten kokemukset.
– On tärkeää, että nuorten omia kokemuksia netinkäyttöön liittyen kuullaan ja pyritään yhdessä löytämään rakentavasti ratkaisuja tilanteeseen, sanoo tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen.