Kivikylän Kotipalvaamo hankki liemitehtaan Itä-Suomesta
UutisRauma
Kivikylän Kotipalvaamo on ostanut Itä-Suomessa toimineen Sooci Oy:n liiketoiminnan. Kauppa tehtiin tammikuussa.
Kivikylän Kotipalvaamo aikoo jatkaa tuotteiden valmistamista Ylämyllyllä Liperissä.
Kivikylän toimitusjohtaja Jari Laihonen kertoi huomanneensa Soocin olevan myynnissä viime vuoden lopulla. Liemi- ja kastikeliiketoiminta on kiinnostanut jo ennenkin, joten päätös kohti kaupantekoa eteni luontevasti. Tuotantotiloissa on laitteet valmiina ja lihaliemien ja kastikkeiden valmistaminen on Laihosen mukaan luonnollinen osa Kivikylän lihajalosteiden tuoteperhettä. Liemien tekeminen alusta alkaen on kiehtonut Laihosta pitkään.
– Hyvin tehdyille liemille ja kastikkeille on kyllä kysyntää ja laadukkaat kotimaiset tuotteet sopivat meidän myyntimiesten salkuun hyvin.
Myyntipäällikö Mika Haanpäällä hymy herkässä pitäessään ensimmäistä Kivikylän Sooci liemipurkkia käsissään.
Kuva: Kivikylän Kotipalvaamo
Ylämyllyllä toiminut Sooci Oy teki konkurssin viime elokuussa. Yhtiön tuotanto ajettiin alas ja henkilökunta irtisanottiin loppuvuonna. Yritys työllisti kymmenen henkilöä. Yritys teki usean vuoden ajan tappiota noin miljoona euroa vuodessa. Vuonna 2022 Soocin liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa. Yhtiöllä oli konkurssihakemuksen mukaan velkaa yhteensä 6,4 miljoonaa euroa. Yritys aloitti toimintansa vuonna 2019.
Kivikylän myötä tuotantoa on alkuvuoden palautettu toimintaan. Ylämyllyn tehtaalle on palkattu neljä entistä työntekijää, laitteille on tehty kunnossapitoa ja liemi- ja kastiketuotanto onkin saatu jo alkamaan.
– Korona näytteli näissä luvuissa isoa roolia. Samoin sähkönhintahäiriöt tuottivat vaikeuksia. Meidän tarkoitus on saada liiketoiminta kannattavaksi. Kivikylä tuo mukaan oman valmiin organisaation, jossa on myynti, logistiikka ja jakelukanavat olemassa jo.
Timo Laihonen (vas.), Antti Pokkinen ja Matti Vaimala ottivat käyttöön isompia kattiloita. Yksi takana olevista kattiloista on tilavuudeltaan noin 3000 litraa. Vastaavia keitinkattiloita on tehtaalla kolme.
Kuva: Kivikylän Kotipalvaamo
Lihantuotannossa eläinten ruhoista jäävät luut hyödynnetään liemien valmistamisessa.
– Meillä on luontaisesti naudanlihaa tuotannossa, joten liemiaineksia on jo. Teemme myös kasvis- ja kalaliemiä, joiden raaka-aineet hankitaan liemitehtaan lähialueilta. Ajatus on myös tehdä tuotekehitystä ja tuoda uusia tuotteita markkinoille, Laihonen kuvailee.
Liemien ja kastikkeiden nimi pysyy jatkossakin Soocina ja ne tulevat osaksi Kivikylän tuotevalikoimaa. Tuotteet tehdään tutuilla resepteillä..
– Tuotteet on hyviksi todettuja, joten muutoksille ei ole tarvetta. Tällä sektorilla on pääasiassa kansainvälisiä tuotteita ja uskon että kotimaiselle laadukkaalle liemituotteelle on kyllä kysyntää.
Liemiä ja kastikkeita markkinoidaan ravintolakeittiöiden lisäksi myös kotikäyttäjille. Alkuvaiheessa tuotteita saa toriautoista ja tehtaanmyymälöistä.
Kivikylän tuotannon laajeneminen Itä-Suomeen tuo Laihosen mukaan yhden mukavan ulottuvuuden.
– Uskon että Ylämyllystä tulee meidän noin 400 työntekijälle ihan mukava kesälomakohde, kun voi käydä katsomassa uutta tehdasta, Laihonen lisää.