San­na Rai­ta-aho / STT

Hen­ki­ri­kol­li­suu­den taso Suo­mes­sa on las­ke­nut, käy il­mi Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Kri­mi­no­lo­gi­an ja oi­keus­po­li­tii­kan ins­ti­tuu­tin Hen­ki­ri­kos­kat­sauk­ses­ta.

Kat­saus sel­vit­ti hen­ki­ri­kos­ten mää­rää vuo­si­na 2009–2022. Hen­ki­ri­kos­ten mää­rä on vä­hen­ty­nyt seu­ran­ta­jak­sol­la lä­hes nel­jän­nek­sen.

– Hen­ki­ri­kos­ten taso las­ki seu­ran­ta­jak­sol­la 1,8 sur­ma­tus­ta hen­ki­lös­tä 1,4 sur­mat­tuun 100 000:ta asu­kas­ta koh­ti, mikä tar­koit­taa lä­hes nel­jän­nek­sen vä­hen­nys­tä, kat­sauk­ses­sa to­de­taan.

Vaik­ka nuor­ten te­ke­mä vä­ki­val­ta­ri­kol­li­suus on he­rät­tä­nyt laa­jaa jul­kis­ta kes­kus­te­lua, nuor­ten te­ke­mät hen­ki­ri­kok­set ovat vä­hen­ty­neet 20 vii­me vuo­den ai­ka­na, kat­sauk­ses­sa to­de­taan. Ne ovat myös suh­teel­li­sen har­vi­nai­sia.

Nuo­ret te­ki­jät ovat yleen­sä mie­hiä ja Suo­mes­sa syn­ty­nei­tä, ku­ten yli 30-vuo­ti­aat te­ki­jät­kin. Suu­rin osa nuor­ten te­ke­mis­tä hen­ki­ri­kok­sis­ta teh­dään yk­si­tyi­sel­lä pai­kal­la, mut­ta jul­ki­sel­la pai­kal­la nuo­ret te­ke­vät hen­ki­ri­kok­sia use­am­min kuin yli 30-vuo­ti­aat. Po­lii­sin ar­vi­on mu­kaan nuo­ret oli­vat myös use­am­min ta­pa­ri­kol­li­sia tai kuu­lui­vat osak­si jär­jes­täy­ty­nyt­tä ri­kol­li­suut­ta.

Ikä­ryh­mäs­tä riip­pu­mat­ta hen­ki­ri­kok­sen te­ki­jöi­tä yh­dis­tää vah­vas­ti päih­tei­den käyt­tö.

Te­ki­jöi­den li­säk­si myös nuo­ret uh­rit ovat usein päih­tei­den vai­ku­tuk­sen alai­se­na jou­tu­es­saan hen­ki­ri­kok­sen uh­reik­si.

Nuor­ten ko­ke­man ja te­ke­män hen­ki­ri­kol­li­suu­den ym­mär­tä­mi­nen vaa­tii kui­ten­kin vie­lä li­sä­tut­ki­mus­ta eri­tyi­ses­ti niil­tä osin, mis­sä nuor­ten hen­ki­ri­kok­set ero­a­vat muu­toin tyy­pil­li­ses­tä suo­ma­lai­ses­ta hen­ki­ri­kok­ses­ta.

Pää­o­sa hen­ki­ri­kok­sis­ta liit­tyy Suo­mes­sa toi­sil­leen en­nal­ta tut­tu­jen mies­ten kes­ki­näi­siin al­ko­ho­lin­käyt­tö­ti­lan­tei­siin yk­si­tyi­sa­sun­nois­sa. Lä­hes puo­les­sa hen­ki­ri­kok­sis­ta te­ki­jä oli uh­rin ys­tä­vä tai tut­ta­va.

Hen­ki­ri­kok­sis­sa tyy­pil­li­sin te­ko­vä­li­ne oli keit­ti­ö­veit­si, ja sur­maa­jat oli­vat pää­sään­töi­ses­ti hie­man uh­re­jaan nuo­rem­pia. Päih­tei­den käyt­tö on myös kes­kei­ses­sä osas­sa hen­ki­ri­kos­ta­pauk­sis­sa.

Seu­ran­ta­jak­sol­la lä­hes 78 pro­sen­tis­sa ta­pauk­sis­ta vä­hin­tään toi­nen osa­puo­lis­ta (te­ki­jä tai uh­ri) oli päih­ty­nyt, 65 pro­sen­tis­sa mo­lem­mat.

Seu­ran­ta­jak­sol­la ha­vait­tu hen­ki­ri­kol­li­suu­den ta­son las­ku nä­kyi kui­ten­kin hie­man sel­ke­äm­min mie­hiin koh­dis­tu­nees­sa vä­ki­val­las­sa.

– Vaik­ka nai­siin koh­dis­tu­van pa­ri­suh­de­vä­ki­val­lan tor­jun­ta on tuot­ta­nut ku­lu­val­la vuo­si­kym­me­nel­lä po­si­tii­vi­sia tu­lok­sia, vii­me vuo­si­na pa­ri­suh­de­vä­ki­val­lan eh­käi­syyn täh­tää­vän toi­min­nan vai­ku­tus näyt­täi­si hie­man ta­saan­tu­neen, kat­sauk­ses­sa to­de­taan.

Mie­hiä sur­mat­tiin vuo­si­na 2009–2015 vuo­sit­tain kes­ki­mää­rin 70, vuo­si­na 2016–2022 enää 52. Nais­ten vas­taa­vat mää­rät oli­vat 29 ja 25.

Hen­ki­ri­kos­kat­saus on to­teu­tet­tu osa­na Po­lii­si­hal­li­tuk­sen kans­sa yl­lä­pi­det­tyä hen­ki­ri­kol­li­suu­den seu­ran­ta­jär­jes­tel­mää.