He käyttävät valtaa europarlamentissa – lue esittelyt Suomen mepeistä täältä
STT
Euroopan parlamenttiin valitaan kaikkiaan 720 jäsentä ja heistä 15 Suomesta. Lue alta kuvaukset Suomen mepeistä.
Ulkopolitiikan tutkijana laajan yleisön tietoisuuteen tullut Mika Aaltola oli ehdolla presidentinvaaleissa alkuvuodesta. Hän sai tuolloin valitsijayhdistyksen ehdokkaana runsaat 47 000 ääntä eli puolentoista prosentin ääniosuuden. Presidentinvaalien jälkeen Aaltola antoi ymmärtää, ettei olisi ainakaan heti jatkamassa politiikassa. Toisin kävi: Aaltolan ehdokkuudesta kokoomuksen listalta europarlamenttiin kerrottiin huhtikuun puolivälin aikaan.
– Kipinäni poliittiseen vaikuttamiseen on syttynyt, ja haluan edistää omalta osaltani Suomen turvallisuutta Euroopassa, Aaltola perusteli.
Aaltola on toiminut Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtajana vuodesta 2019. Hänen valintansa varmistui Upin hallituksen tiukan äänestyksen jälkeen. Upin johtajan pesti on nyt avoimena ja rekrytointikierros käynnissä. Aaltola on kertonut hakeneensa jatkokautta.
Aaltola väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 1999. Hänen asiantuntija-alueensa ovat muun muassa Yhdysvallat, suurvaltapolitiikka, demokratiakysymykset sekä Suomen ulkopolitiikka.
Aaltolalla on puolisonsa kanssa poika. Pariskunnalla on myös koiria.
Kokoomuksen Aura Salla hyppää itselleen tuttuun maailmaan, vaikka edessä on vasta ensimmäinen kausi EU-parlamentissa. Hän on perehtynyt EU:hun tutkijana ja erilaisissa työtehtävissä.
Salla on työskennellyt aiemmin EU:ssa silloisen suomalaiskomissaarin Jyrki Kataisen (kok.) kabinetissa ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ulkopolitiikan neuvonantajana maaliskuuhun 2020. Hän on myös toiminut Brysselissä Facebookin emoyhtiön Metan EU-asioista vastaavana lobbarina.
Salla tutki väitöskirjassaan EU:n komission roolin muutosta eurokriisin vuosina 2010–2014. Hän on valmistunut valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistosta.
Salla valittiin viime vuonna eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä. Hän on kertonut kiinnostuneensa politiikasta 15-vuotiaana päästyään mukaan nuorisovaltuustoon. Luettuaan Karl Marxin Pääoman ensimmäisen osan ja kahlattuaan läpi puolueiden vaaliohjelmia hän liittyi kokoomukseen.
Salla on suorittanut asepalveluksen Tikkakoskella Ilmavoimien viestikoulussa ja kotiutunut sieltä reservin kersanttina vuonna 2004.
Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi pientä lasta.
Kokoomuksen Henna Virkkunen on toiminut europarlamentaarikkona vuodesta 2014. Virkkusella on niin ikään kaikkiaan noin 2 000 päivän ministerikokemus muun muassa hallinto- ja kuntaministerin tehtävissä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa. Hänellä on ollut myös pitkä ura Jyväskylän kuntapolitiikassa.
Koulutukseltaan Virkkunen on filosofian lisensiaatti Jyväskylän yliopistosta. Hänen lisensiaatintyönsä aiheena oli ministerieroihin johtaneet poliittiset skandaalit uutistapahtumina. Virkkusella on varhaisemmalta uraltaan taustaa myös toimittajana.
Virkkusen nimi on ollut esillä komissaarispekulaatioissa, sillä kokoomus pääsee pääministeripuolueena päättämään Suomen seuraavasta EU-komissaarista.
– Komissaarin tehtävä on hyvin merkittävä. Itse olen kiinnostunut tehtävistä, missä voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen. Jos tällainen kysymys tulee eteen, niin totta kai sitä pitää vakavasti harkita, hän sanoi maaliskuussa STT:lle.
Virkkunen harrastaa liikuntaa, erityisesti juoksua, lukemista sekä penkki- ja hevosurheilua. Perheeseen kuuluu puoliso ja poika.
Kokoomuksen Pekka Toveri ehtii vaikuttaa eduskunnassa vain verraten lyhyesti, sillä Helsingin Arkadianmäki vaihtuu nyt Brysseliin. Toveri sai runsas vuosi sitten eduskuntavaaleissa lähes 9 700 ääntä Uudenmaan vaalipiiristä ja meni heittämällä läpi.
Toveri perusteli asettumistaan EU-vaaliehdokkaaksi muun muassa Euroopan turvallisuustilanteen heikentymisellä ja sillä, että EU:ssa vasta nyt aletaan heräillä unionin yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tärkeyteen. Toveri on tullut suurelle yleisölle tutuksi erityisesti Venäjän hyökkäyssodan kommentaattorina. Hän on vaatinut esimerkiksi, että lännen tulisi nostaa puolustusteollisuuden kapasiteettiaan Ukrainan tukemiseksi.
Toveri on taustaltaan sotilas, kenraalimajuri (evp.) ja on työskennellyt ennen poliittista uraansa muun muassa Pääesikunnan tiedustelupäällikkönä. Hänen työhistoriaansa mahtuu myös puolustusasiamiehen tehtävä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan sekä kriisinhallintatehtäviä.
Toveri asuu Tuusulassa puolisonsa ja pariskunnan koiran kanssa. Aiemmasta avioliitostaan hänellä on kolme aikuista lasta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kerännyt laajalti kannatusta äänestäjien keskuudessa. Alkuvuoden presidentinvaaleissa hän sai lähes 160 000 ääntä ja melkein viiden prosentin ääniosuuden. Viime eduskuntavaaleissa Andersson sai noin 18 000 ääntä Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hän toimi edellisessä eli Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituksessa opetusministerinä.
EU-vaaleja Andersson on luonnehtinut historian tärkeimmiksi muun muassa siksi, että Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa ja ilmasto- ja luontokriisit etenevät. Samaan aikaan monet kamppailevat elinkustannusten nousun kanssa.
– Haluan vahvistaa työntekijöiden oikeuksia ja asemaa sekä vähentää köyhyyttä. Haluan riittävän kunnianhimoista, mutta oikeudenmukaista ilmastopolitiikkaa. Haluan parantaa nuorten tulevaisuudenuskoa ja mielenterveyttä. Ja haluan, että kaikki päätöksenteko rakentuu vahvasti ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteiden varaan, hän kirjoitti keväällä blogissaan.
Andersson on jo aiemmin kertonut, että aikoo vetäytyä vasemmistoliiton puheenjohtajan tehtävistä syksyllä.
Anderssonilla on puolisonsa kanssa tytär. Andersson on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti Åbo Akademista. Hän on luonnehtinut itseään parantumattomaksi kahviaddiktiksi ja kertoo harrastavansa muun muassa lukemista ja avantouintia.
Vasemmistoliiton Jussi Saramo pääsee katselemaan EU-parlamenttia uudesta näkökulmasta. Hän toimi aikanaan pari vuotta puoluetoverinsa Merja Kyllösen avustajana, mutta nyt edessä on oma meppipesti.
Saramo nousi eduskuntaan vuonna 2019. Hän on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Saramo toimi edellishallituksessa opetusministerinä Li Anderssonin vanhempainvapaan ajan joulukuusta 2020 noin puolen vuoden ajan.
Andersson on ilmoittanut luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta, ja Saramo on kertonut aikovansa tehdä päätöksen mahdollisesta puheenjohtajakisaan lähdöstä vasta eurovaalien jälkeen.
– Olisi hassua pyrkiä täysillä Euroopan parlamenttiin ja samalla miettiä, pyrkiikö sittenkin jonnekin muualle, hän sanoi keväällä.
Saramo on koulutukseltaan datanomi. Ennen kansanedustajaksi valintaansa hän toimi Solaris-lomissa, joka järjestää tuettuja lomia kotimaassa taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.
Saramon perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi tytärtä.
Vasemmistoliiton Merja Kyllönen palaa EU-parlamenttiin viiden vuoden tauon jälkeen.
Suorasukaisena ja persoonallisena poliitikkona tunnettu Kyllönen oli parlamentin jäsen vuosina 2014–2019. Hän oli ehdolla myös kevään 2019 vaaleissa, mutta jäi varasijalle. Hän oli tuolloin jo etukäteen kertonut, ettei perhesyistä ottaisi paikkaa vastaan.
Nyt elämäntilanne oli muuttunut.
– Komission setäkerho vapise – herrojen harmi pyrkii takaisin, Kyllönen kirjoitti nettisivuillaan kertoessaan ehdokkuudestaan.
Suomussalmelainen Kyllönen nousi eduskuntaan ensi kertaa vuonna 2007 ja on ollut liikenneministerinä vuosina 2011–2014. Hän on ollut kansanedustaja taas vuodesta 2019.
Kyllönen yllätti alkuvuodesta ja ilmoitti kannattavansa presidentinvaalien toisella kierroksella kokoomuksen ehdokasta Alexander Stubbia. Kyllönen oli puolueensa presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.
Kyllönen on eduskunnassa suuren valiokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsen. Kun eduskunta keväällä 2022 äänesti Suomen hakeutumisesta Natoon, hän äänesti vastaan. Kun eduskunta keväällä 2023 hyväksyi esityksen Suomen liittymisestä Natoon, oli Kyllönen äänestyksestä poissa.
Kyllösen perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi koiraa.
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) uusi paikkansa Brysselissä odotetusti. Heinäluoma sai nimittäin viisi vuotta sitten yli 128 000 ääntä ja nousi tuolloin äänikuninkaaksi.
Heinäluomalla on takanaan pitkä ura kansanedustajana. Lisäksi hän on toiminut muun muassa eduskunnan puhemiehenä, valtiovarainministerinä, SDP:n puheenjohtajana ja kuntapolitiikassa Helsingissä.
Heinäluomalle soviteltiin taannoisten presidentinvaalien ehdokkuuttakin, mutta hän kertoi jo hyvissä ajoin, ettei ole käytettävissä tehtävään.
Koulutukseltaan Heinäluoma on ylioppilas, jolla on opintoja Helsingin yliopistossa. Hänen vaalikassaansa kerättiin rahaa muun muassa myymällä lasinalusia ja luontotarjottimia, joihin oli kuvattu karhu tai sinirinta.
Heinäluoma on saanut aikanaan Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Ystävyyden kunniamerkin, jonka hän kertoi heittäneensä roskiin Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.
Heinäluoman kolme aikuista lasta ovat hänen aiemmasta avioliitostaan. Nykyisen puolisonsa kanssa Heinäluoma avioitui vuonna 2018. Hänen edesmennyt vaimonsa kuoli syöpään vuonna 2015.
Heinäluoma kertoo harrastavansa kävelyä ja kalastusta sekä klassisen musiikin kuuntelua.
SDP:n Maria Guzenina on viidennen kauden kansanedustaja Espoosta. Hän osallistui viime syksynä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Tanssit loppuivat tuolloin jo kolmanteen lähetykseen, mutta EU-vaaleissa suosio kantoi maaliin asti.
Guzenina on ollut kansanedustaja vuodesta 2007. Hän on nyt suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen.
Guzenina oli peruspalveluministerinä Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa kesäkuusta 2011 toukokuuhun 2013. Pesti päättyi, kun silloinen SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen halusi tehdä ministerivaihdoksia. Urpilainen toivoi jo tuolloin Guzeninan lähtevän ehdolle EU-vaaleihin.
Guzenina ajautui ministerikaudellaan hakaukseen ministeriön silloisen kansliapäällikön Kari Välimäen kanssa. Guzenina sanoo ministeriaikanaan julkaistussa kirjassa monien arvelevan, että kansliapäällikkö kuvitteli saavansa ministeriöön mannekiiniministerin, jonkinlaisen sätkynuken, jota voi ohjailla.
Guzenina nousi aikanaan julkisuuteen musiikkikanava Music Televisionin juontajana Lontoossa 1990-luvulla. Hän on toiminut lisäksi toimittajana ja juontajana Suomessa eri tv- ja radio-ohjelmissa. Koulutukseltaan hän on ylioppilas.
Keskustan Elsi Kataisen ura EU-parlamentissa alkoi maaliskuussa vuonna 2018, kun Hannu Takkula (kesk.) siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi. Sitä ennen Katainen oli tullut kolmesti valituksi eduskuntaan Pohjois-Savosta ja Savo-Karjalasta.
Katainen on toiminut EU-parlamentissa viimeksi maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana sekä liikenne- ja matkailuvaliokunnan jäsenenä. Vaaliohjelmassaan hän nosti esiin muun muassa ruokaturvaa ja maatalouden kannattavuutta, metsäpolitiikkaa ja Euroopan yhtenäisyyttä ja kilpailukykyä.
Kataisella veikkailtiin viime hallituskaudella olevan nostetta myös maa- ja metsätalousministeriksi, kun keskusta valitsi keväällä 2022 seuraajaa Jari Lepälle. Salkku meni tuolloin Antti Kurviselle.
Katainen kertoo saaneensa elämänsä ensimmäisen palkan maatalouslomittajana. Hän on koulutukseltaan agrologi ja ammatillisten aineiden opettaja.
Katainen on naimisissa, ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Puoliso on pitänyt Pielavedellä lypsykarjatilaa, mutta nyt tila on siirtynyt sukupolvenvaihdoksessa pojalle.
Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni lähtee Brysseliin vauva kainalossaan. Perheen toinen lapsi nimittäin syntyi juuri vaalien alla.
Torniolaissyntyinen Kulmuni on kolmannen kauden kansanedustaja. Hän on ehtinyt tehdä nopean nousun myös valtakunnanpolitiikan huipulle puoluejohtajaksi ja ministeriksi, mutta käynti jäi tuolla kertaa pyrähdyksen mittaiseksi.
Kulmuni valittiin syksyllä 2019 keskustan puheenjohtajaksi Juha Sipilän seuraajaksi. Tuolloin hän päihitti Antti Kaikkosen, joka on puolestaan nyt vahva ehdokas seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kulmunin kausi puheenjohtajana jäi lyhyeksi, kun Annika Saarikko haastoi ja voitti hänet jo seuraavana vuonna puoluekokouksessa.
Kulmuni toimi lyhyehköt kaudet elinkeinoministerinä ja valtiovarainministerinä vuosina 2019–2020. Hän erosi valtiovarainministerin paikalta viestintäkoulutustensa maksuista syntyneen kohun takia kesäkuussa 2020.
Kulmuni meni vuoden 2023 lopulla naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa kanssa. Parilla on nyt tyttö ja poika. Kulmuni on kertonut, että koko perhe muuttaa Brysseliin. Ensi syksyn hän aikoo olla äitiysvapaalla.
Koulutukseltaan Kulmuni on yhteiskuntatieteiden maisteri Lapin yliopistosta.
Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Ohisalo aloittaa uuden uran EU-parlamentissa. Ensimmäisen kerran hän tavoitteli europarlamentaarikon pestiä jo vuonna 2014, ennen nousuaan valtakunnanpolitiikan kärkipaikoille.
Helsinkiläinen Ohisalo nousi puolueen äänikuningattarena eduskuntaan vuonna 2019 ja aloitti samana vuonna myös vihreiden puheenjohtajana. Ohisalo toimi edellishallituksessa ensin sisäministerinä ja äitiysvapaalta palattuaan ympäristö- ja ilmastoministerinä. Hän jätti puheenjohtajuuden vuosi sitten puolueen kärsittyä tylyn vaalitappion kevään 2023 eduskuntavaaleissa.
Ohisalo on nyt eduskunnassa suuren valiokunnan ja lakivaliokunnan jäsen.
Ohisalo väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 2017. Hänen väitöskirjansa koski leipäjonoja. Ohisalo on kertonut julkisuudessa eläneensä köyhän lapsuuden lähiössä Itä-Helsingissä. Yksivuotissyntymäpäivänsä hän vietti turvakodissa.
Ohisalon perheeseen kuuluvat puoliso ja pieni tytär. Hän kertoo harrastavansa liikuntaa ja hänellä on nuoruudestaan kilpaurheilu- ja peliharrastustaustaa.
Yksi viime EU-vaalien ääniharavista, vihreiden Ville Niinistö ponkaisi odotetusti toiselle kaudelle europarlamenttiin.
– Suomalaiset tarvitsevat meppiä, joka on aina tiukan paikan tullen luonnon puolella, hän perusteli ehdokkuuttaan.
Niinistö oli ympäristöministeri vuosina 2011–2014. Hän oli kansanedustaja kolmen vaalikauden ajan ja näistä puolueensa puheenjohtaja vuodet 2011–2017. Hänen johdollaan vihreiden kannatus nousi ennätyksellisen korkealle, erityisesti puolueen siirryttyä oppositioon ja Niinistön päästyä suomimaan hallitusta muun muassa koulutuksen ja ympäristönsuojelun leikkauksista.
Niinistö on ollut parlamentissa vihreiden ryhmävastaava teollisuusvaliokunnassa sekä jäsen ympäristövaliokunnassa ja varajäsen talousvaliokunnassa.
Niinistö keräsi viime EU-vaaleissa liki 112 000 ääntä. Tämä oli vaalien toiseksi kovin äänisaalis.
Turkulaistaustainen Niinistö on innokas jalkapallon harrastaja. Hän tavoitteli vuonna 2018 Palloliiton puheenjohtajuutta.
Niinistön perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme lasta. Niinistö on kertonut julkisuudessa, että hänen uusperheeseensä viime syksynä syntynyttä vauvaa odotettiin ja toivottiin useiden vuosien ajan.
Aktiivisena somevaikuttajana tunnettu perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen aikoo edelleen lisätä panostuksiaan someen, kun EU-parlamentin jäsenyyden myötä hän saa enemmän avustajia käyttöönsä. Hän ilmoittaa tavoitteekseen herättää suomalaiset Ruususen unesta EU-politiikan suhteen.
Tynkkysellä on nyt esimerkiksi lyhytvideosovellus Tiktokissa noin 134 000 ja Youtube-kanavallaan liki 68 000 seuraajaa.
Tynkkynen nousi eduskuntaan vuonna 2019 Oulun vaalipiiristä ja teki samana vuonna myös ensi yrityksen EU-parlamenttiin.
– Neljä vuotta eduskunnassa ovat opettaneet, että jos haluaa vaikuttaa Suomen asioihin, se tapahtuu itse asiassa ensisijaisesti EU:sta käsin, Tynkkynen perusteli ehdokkuuttaan.
Eduskunnasta Tynkkynen muistetaan muun muassa EU-elvytyspaketin jarrutuskeskustelusta vuonna 2021, jolloin hänen puheenvuoronsa kesti peräti yli kahdeksan tuntia.
Tynkkynen on saanut kolme tuomiota: vuonna 2017 uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja vuosina 2019 ja 2021 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kaikissa tuomiona on ollut päiväsakkoja.
Tynkkynen elää parisuhteessa.
RKP:n pian väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on ollut vakiokasvo useassa hallituksessa, sillä hän on moninkertainen oikeusministeri. Nykyisessä pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksessa hän on toiminut opetusministerinä. Oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari Henriksson on myös pitkäaikainen kansanedustaja, sillä hänet valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2007.
Puolueen puheenjohtajuus ja ministerin tehtävät ovat olleet Henrikssonille työteliäitä. Hän on kuvaillut jopa epäinhimilliseksi pyöritystä, jossa on vuosien ajan ollut.
Ilmoittaessaan halustaan pyrkiä europarlamenttiin Henriksson sanoi, ettei olisi voinut nukkua öitään rauhassa, jos ei olisi lähtenyt ehdokkaaksi. Hänen mukaansa on tärkeää, että RKP:n ääni kuuluu Brysselissä.
RKP:n hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa on ollut vaativaa, sillä puolueilla on selkeitä näkemyseroja muun muassa maahanmuuttopolitiikasta. Viimekesäisessä perussuomalaisia koskeneessa rasismikohussa väläyteltiin jopa RKP:n eroa hallituksesta.
Vapaa-ajallaan Henriksson mökkeilee. Hän harrastaa liikuntaa monipuolisesti ja seuraa urheilua. Televisiolajeista ykkönen on jääkiekko.
Henriksson on kotoisin Pietarsaaresta ja hänen perheeseensä kuuluvat puoliso ja kaksi tytärtä.