San­na Jääs­ke­läi­nen

– Täs­tä­kin sel­vi­tään, olen tot­tu­nut sel­vi­ä­mään. Mut­ta ei tämä ole ki­vaa, en­kä to­del­la­kaan suo­sit­te­le ke­nel­le­kään.

Näin tuu­maa po­ri­lai­nen Rami Num­mi, 49, joka on jou­tu­nut by­rok­ra­ti­an mui­lu­tuk­seen. Meno on kuin Kaf­kan kir­jas­sa tai Mar­xin vel­jes­ten elo­ku­vas­sa, ku­ten elo­ku­va­kult­tuu­rin hy­vin tun­te­va Num­mi it­se ver­taa.

Rami Num­mi opis­ke­lee Po­rin yli­o­pis­to­kes­kuk­ses­sa Tu­run yli­o­pis­ton mai­se­man­tut­ki­muk­sen ja kult­tuu­ri­tuo­tan­non opin­to­lin­jal­la pää­ai­nee­naan kult­tuu­ri­pe­rin­nön tut­ki­mus. Hän aloit­ti opin­not vuon­na 2020, ko­ro­na-ai­kaan. Nyt opin­to­tu­ki­kuu­kau­det ovat lop­pu­neet, mut­ta gradu on vie­lä kes­ken ja joi­tain kurs­se­ja suo­rit­ta­mat­ta. Sii­tä läh­ti tämä sop­pa.

– Olen opis­kel­lut täl­lä het­kel­lä toi­meen­tu­lo­tu­el­la. Sain sit­ten Ke­las­ta il­moi­tuk­sen, et­tä kos­ka mi­nul­la on käy­tös­sä­ni niin vä­hän ra­haa, et­ten pys­ty it­se­ä­ni elät­tä­mään, he leik­kaa­vat ra­ho­ja­ni en­ti­ses­tään. Sii­nä ker­rot­tiin, et­tä tämä on kui­ten­kin es­tet­tä­vis­sä sil­lä, et­tä il­moit­tau­tuu työt­tö­mäk­si työn­ha­ki­jak­si, hän ker­taa.

– Ajat­te­lin en­sin, et­tä tämä on ihan hy­vä­kin jut­tu. Il­moit­tau­duin työt­tö­mäk­si ja kir­joi­tin vie­lä oheen, et­tä oli­si kiva, jos pää­si­sin työ­hön, joka liit­tyy opin­toi­hi­ni. Ajat­te­lin, et­tä näin työs­tä tai työ­ko­kei­lus­ta voi­si ol­la pal­jon­kin hyö­tyä.

Myön­tei­suus haih­tui, kun työl­li­syy­den kun­ta­ko­kei­lus­ta otet­tiin yh­teyt­tä.

– Mi­nul­le soit­ta­nut hen­ki­lö syn­kis­tyi, kun asi­an lai­ta sel­vi­si hä­nel­le. Hä­nen mu­kaan­sa en voi ol­la työ­tön työn­ha­ki­ja, kos­ka olen opis­ke­li­ja.

Num­mi ot­ti yh­teyt­tä Ke­laan, jos­ta sel­vi­si, et­tä toi­meen­tu­lo­tu­kea voi­daan lei­ka­ta 20 pro­sent­tia, myö­hem­min jopa 40 pro­sent­tia.

– Sain vii­mek­si ra­haa vä­hän yli 500 eu­roa. Myös asu­mis­tu­keen on tu­los­sa leik­kauk­sia. Täl­lä ra­hal­la pi­täi­si mak­saa vuok­ran oma­vas­tuu­o­suus, säh­kö­las­ku, lääk­keet, pu­he­lin- ja net­ti­las­kut. Ruo­kaa­kin pi­täi­si os­taa.

Num­mi ih­met­te­lee, pi­tää­kö hä­nen luo­pua asun­nos­taan. Pu­he­lin ja net­ti pi­tä­nee ir­ti­sa­noa. Mi­ten opis­ke­lu su­juu il­man näi­tä vä­li­nei­tä?

– Mi­nua pyy­det­tiin ker­to­maan nä­ke­myk­se­ni leik­kauk­sen koh­tuul­li­suu­des­ta jo­tain ins­tans­sia var­ten, joka sit­ten an­taa lau­sun­non asi­as­sa, mut­ta pu­he­li­mes­sa ol­lut Ke­lan hen­ki­lö sa­noi, et­tei sil­lä var­maan ole mer­ki­tys­tä. Lä­he­tin kui­ten­kin sin­ne oman nä­ke­myk­se­ni ja odo­tan nyt vas­taus­ta, hän ker­too.

– Epä­loo­gis­ta täs­sä on se, et­tä kun mi­nul­la ei ole ra­haa elä­mi­seen, ote­taan pois lo­put­kin. Olen luul­lut, et­tä pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­ki on vii­me­si­jai­nen tu­ki­muo­to, joka on las­ket­tu mi­ni­mi, jol­la ih­mi­nen tu­lee toi­meen.

Rat­kai­su voi­si ol­la opin­to­jen lo­pet­ta­mi­nen, mut­ta sii­nä ei ole miel­tä, kun mais­te­ri­o­pin­not ovat lop­pu­suo­ral­la. Gra­du­aan Num­mi te­kee po­ri­lai­sis­ta elo­ku­va­oh­jaa­jis­ta.

– Läh­din alun pe­rin opis­ke­le­maan, et­tä sai­sin pit­kän työt­tö­myy­den poik­ki ja pää­si­sin töi­hin alal­le, jos­ta olen kiin­nos­tu­nut.

Ai­em­mal­ta kou­lu­tuk­sel­taan Num­mi on las­ken­ta­toi­men tra­de­no­mi. Hän ei työl­lis­ty­nyt sil­le alal­le, oli pit­kään työt­tö­mä­nä ja kävi ai­kuis­lu­ki­on, jot­ta voi­si ha­kea yli­o­pis­toon.

– Olin nuo­re­na kes­keyt­tä­nyt lu­ki­on. Kun puo­li­so­ni Han­na Dahl­roos meni ai­kuis­lu­ki­oon, in­nos­tuin myös. Yli­pää­tään Han­na on ol­lut mi­nul­le iso tu­ki­pyl­väs kai­kis­sa asi­ois­sa, Num­mi kiit­tää.

Tu­le­vai­suu­del­ta Rami Num­mi toi­voo, et­tä val­mis­tui­si ja sai­si kou­lu­tus­ta vas­taa­van työ­pai­kan.

Num­mi ha­lu­aa an­taa me­di­ak­ri­tiik­kiä sii­tä, mi­ten työt­tö­miä kä­si­tel­lään.

– Työt­tö­mät usein ku­va­taan yh­te­näi­se­nä, lais­ka­na lau­ma­na. Työt­tö­myy­den syi­tä on pal­jon ja ne ovat kaik­ki eri­lai­sia. Kaik­ki saa­tai­siin var­maan töi­hin hä­tä­a­pu­töi­tä teet­tä­mäl­lä, mut­ta on las­ket­tu, et­tä nii­den teet­tä­mi­nen mak­saa enem­män kuin työt­tö­myys­tu­et.

Ny­kyi­sen hal­li­tuk­sen esit­tä­mät leik­kauk­set voi­vat pa­hen­taa ti­lan­net­ta, mut­ta ei­vät edel­tä­jät­kään saa kii­tos­ta.

– Ma­ri­nin kau­del­la ei teh­ty uu­sia leik­kauk­sia tu­kiin, mut­ta ei mi­tään pa­ran­net­tu­kaan. Ta­lous­po­liit­ti­nen ke­hi­tys on ol­lut sel­lais­ta, et­tä va­ral­li­suu­se­ro­jen on an­net­tu kas­vaa. Tut­ki­tus­ti on kui­ten­kin niin, et­tä pie­ni­tu­loi­sen ra­hat me­ne­vät kaik­ki ku­lu­tuk­seen eli hyö­dyt­tä­vät te­hok­kaas­ti yh­teis­kun­taa, hän sa­noo.