Maailman terveysjärjestön mukaan apinarokko voidaan pysäyttää Euroopassa – Mpox ei ole uusi korona, sanoi järjestön Euroopan-aluejohtaja
Ayla Albayrak / STT
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan apinarokkoepidemia voidaan vielä pysäyttää.
Järjestön mukaan asiantuntijoilla on tarpeeksi tietoa sairaudesta sekä siitä, kuinka se tarttuu ja käyttäytyy – toisin kuin silloin, kun koronaviruksen aiheuttama tauti oli lähtenyt leviämään Kiinasta muualle maailmaan kevättalvella 2020. Ja toisin kun koronapandemian aikana, myöskään sulkuihin ei sen mukaan ole tarvetta.
– Mpox (apinarokko) ei ole uusi covid, sanoi WHO:n Euroopan-aluejohtaja Hans Henri P. Kluge järjestön tiedotteen mukaan Genevessä tiistaina.
– Tiedämme, kuinka hallita apinarokkoa, ja tiedämme toimenpiteet, joihin on ryhdyttävä sen tarttumisen pysäyttämiseksi Euroopan alueella, hän sanoi.
Hän muistutti, että apinarokon edellisen variaation leviäminen saatiin hallintaan Euroopassa kaksi vuotta sitten selvittämällä tartunnat ja tartunnan saaneiden kontaktit, jakamalla tietoa sairaudesta sekä rokotuksilla.
Hän syytti Euroopan maiden hallituksia ja terveydenhuollon viranomaisia siitä, että näihin toimenpiteisiin ei ole sitouduttu tämän jälkeen eikä niihin ole panostettu julkisin varoin.
Uusi variantti voitaisiin hänestä pysäyttää toimimalla samalla tavalla ja tiiviissä yhteistyössä Afrikan valtioiden kanssa.
Afrikassa nyt leviävän apinarokon uuden variantin uskotaan olevan tarttuvampi ja tappavampi kuin aiempi muunnos, joka alkoi levitä vuonna 2022.
Afrikan mantereen tautienehkäisyvirasto (CDC) kertoi, että sillä on selvä suunnitelma hankkia Afrikan mantereelle 10 miljoonaa rokoteannosta.
CDC:n mukaan tanskalainen rokotevalmistaja Bavarian Nordic vie teknologiansa afrikkalaisille valmistajille, jotta rokotetta voidaan valmistaa paikallisesti saatavuuden lisäämiseksi sekä kustannusten alentamiseksi. Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Nigeriassa rokotukset alkavat ensi viikolla.
Myös Ranskan pääministeri Gabriel Attal ilmoitti tiistaina Ranskan lahjoittavan 100 000 rokoteannosta maihin, joissa taudista parhaillaan kärsitään.
Lehdistötilaisuudessa CDC:n pääjohtaja Jean Kaseya kehotti maita olemaan rankaisematta Afrikkaa matkustuskielloilla. Hän sanoi maanosan tarvitsevan "solidaarisuutta ja tukea lääketieteellisiin vastatoimiin".
Myös Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti painotti STT:n haastattelussa viime viikolla, että taudin leviämisen estämiseksi on tärkeää todeta ja diagnosoida tapaukset, jotta tartuntaketjut voidaan katkaista.
BBC:n mukaan WHO:n tiedottaja Tarik Jasarevic sanoi myös, että WHO ei suosittele maskien käyttöä apinarokkoa vastaan eikä suurten ihmisjoukkojen rokottamista, kuten koronapandemian aikana.
– Emme suosittele massarokotuksia. Suosittelemme rokotteiden käyttöä niille ryhmille, jotka ovat suurimmassa vaarassa, hän sanoi.
Maailman terveysjärjestö julisti viime viikolla apinarokon vuoksi globaalin terveyshätätilan.
Ruotsissa vahvistettiin viime viikon torstaina ensimmäinen uuden variantin apinarokkotapaus, joka on diagnosoitu Afrikan mantereen ulkopuolella. Sairastunut henkilö oli oleskellut Afrikassa, ja hän hakeutui hoitoon Tukholmassa.