Ay­la Al­ba­y­rak / STT

Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tön (WHO) mu­kaan api­na­rok­ko­e­pi­de­mia voi­daan vie­lä py­säyt­tää.

Jär­jes­tön mu­kaan asi­an­tun­ti­joil­la on tar­peek­si tie­toa sai­rau­des­ta sekä sii­tä, kuin­ka se tart­tuu ja käyt­täy­tyy – toi­sin kuin sil­loin, kun ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­ma tau­ti oli läh­te­nyt le­vi­ä­mään Kii­nas­ta muu­al­le maa­il­maan ke­vät­tal­vel­la 2020. Ja toi­sin kun ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­ka­na, myös­kään sul­kui­hin ei sen mu­kaan ole tar­vet­ta.

– Mpox (api­na­rok­ko) ei ole uu­si co­vid, sa­noi WHO:n Eu­roo­pan-alu­e­joh­ta­ja Hans Hen­ri P. Kluge jär­jes­tön tie­dot­teen mu­kaan Ge­ne­ves­sä tiis­tai­na.

– Tie­däm­me, kuin­ka hal­li­ta api­na­rok­koa, ja tie­däm­me toi­men­pi­teet, joi­hin on ryh­dyt­tä­vä sen tart­tu­mi­sen py­säyt­tä­mi­sek­si Eu­roo­pan alu­eel­la, hän sa­noi.

Hän muis­tut­ti, et­tä api­na­ro­kon edel­li­sen va­ri­aa­ti­on le­vi­ä­mi­nen saa­tiin hal­lin­taan Eu­roo­pas­sa kak­si vuot­ta sit­ten sel­vit­tä­mäl­lä tar­tun­nat ja tar­tun­nan saa­nei­den kon­tak­tit, ja­ka­mal­la tie­toa sai­rau­des­ta sekä ro­ko­tuk­sil­la.

Hän syyt­ti Eu­roo­pan mai­den hal­li­tuk­sia ja ter­vey­den­huol­lon vi­ra­no­mai­sia sii­tä, et­tä näi­hin toi­men­pi­tei­siin ei ole si­tou­dut­tu tä­män jäl­keen ei­kä nii­hin ole pa­nos­tet­tu jul­ki­sin va­roin.

Uu­si va­ri­ant­ti voi­tai­siin hä­nes­tä py­säyt­tää toi­mi­mal­la sa­mal­la ta­val­la ja tii­viis­sä yh­teis­työs­sä Af­ri­kan val­ti­oi­den kans­sa.

Af­ri­kas­sa nyt le­vi­ä­vän api­na­ro­kon uu­den va­ri­an­tin us­ko­taan ole­van tart­tu­vam­pi ja tap­pa­vam­pi kuin ai­em­pi muun­nos, joka al­koi le­vi­tä vuon­na 2022.

Af­ri­kan man­te­reen tau­tie­neh­käi­sy­vi­ras­to (CDC) ker­toi, et­tä sil­lä on sel­vä suun­ni­tel­ma hank­kia Af­ri­kan man­te­reel­le 10 mil­joo­naa ro­ko­te­an­nos­ta.

CDC:n mu­kaan tans­ka­lai­nen ro­ko­te­val­mis­ta­ja Ba­va­ri­an Nor­dic vie tek­no­lo­gi­an­sa af­rik­ka­lai­sil­le val­mis­ta­jil­le, jot­ta ro­ko­tet­ta voi­daan val­mis­taa pai­kal­li­ses­ti saa­ta­vuu­den li­sää­mi­sek­si sekä kus­tan­nus­ten alen­ta­mi­sek­si. Kon­gon de­mok­raat­ti­ses­sa ta­sa­val­las­sa ja Ni­ge­ri­as­sa ro­ko­tuk­set al­ka­vat en­si vii­kol­la.

Myös Rans­kan pää­mi­nis­te­ri Gab­riel At­tal il­moit­ti tiis­tai­na Rans­kan lah­joit­ta­van 100 000 ro­ko­te­an­nos­ta mai­hin, jois­sa tau­dis­ta par­hail­laan kär­si­tään.

Leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa CDC:n pää­joh­ta­ja Jean Ka­seya ke­hot­ti mai­ta ole­maan ran­kai­se­mat­ta Af­rik­kaa mat­kus­tus­kiel­loil­la. Hän sa­noi maa­no­san tar­vit­se­van "so­li­daa­ri­suut­ta ja tu­kea lää­ke­tie­teel­li­siin vas­ta­toi­miin".

Myös Hel­sin­gin yli­o­pis­ton zoo­noo­si­vi­ro­lo­gi­an pro­fes­so­ri Ol­li Va­pa­lah­ti pai­not­ti STT:n haas­tat­te­lus­sa vii­me vii­kol­la, et­tä tau­din le­vi­ä­mi­sen es­tä­mi­sek­si on tär­ke­ää to­de­ta ja di­ag­no­soi­da ta­pauk­set, jot­ta tar­tun­ta­ket­jut voi­daan kat­kais­ta.

BBC:n mu­kaan WHO:n tie­dot­ta­ja Ta­rik Ja­sa­re­vic sa­noi myös, et­tä WHO ei suo­sit­te­le mas­kien käyt­töä api­na­rok­koa vas­taan ei­kä suur­ten ih­mis­jouk­ko­jen ro­kot­ta­mis­ta, ku­ten ko­ro­na­pan­de­mi­an ai­ka­na.

– Em­me suo­sit­te­le mas­sa­ro­ko­tuk­sia. Suo­sit­te­lem­me ro­kot­tei­den käyt­töä niil­le ryh­mil­le, jot­ka ovat suu­rim­mas­sa vaa­ras­sa, hän sa­noi.

Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö ju­lis­ti vii­me vii­kol­la api­na­ro­kon vuok­si glo­baa­lin ter­veys­hä­tä­ti­lan.

Ruot­sis­sa vah­vis­tet­tiin vii­me vii­kon tors­tai­na en­sim­mäi­nen uu­den va­ri­an­tin api­na­rok­ko­ta­paus, joka on di­ag­no­soi­tu Af­ri­kan man­te­reen ul­ko­puo­lel­la. Sai­ras­tu­nut hen­ki­lö oli oles­kel­lut Af­ri­kas­sa, ja hän ha­keu­tui hoi­toon Tuk­hol­mas­sa.