Suo­ma­lai­nen te­lak­ka­te­ol­li­suus on nous­sut voi­tol­li­sek­si ja alan tu­le­vai­suu­den­nä­ky­mät ovat poik­keuk­sel­li­sen hy­vät.

Rau­man RMC -te­la­kan tu­los oli 661 528 eu­roa, kun se vie­lä vii­me vuon­na teki 32 mil­joo­nan eu­ron tap­pi­on. Ma­ye­rin Tu­run te­lak­ka pää­si 70 mil­joo­nan voi­tol­li­seen tu­lok­seen.

Voi­tot si­nän­sä ei­vät ole mer­kit­tä­viä, mut­ta suun­nan muut­tu­mi­nen on. Ras­kais­ta tap­pi­ois­ta on nous­tu plus­san puo­lel­le ja tu­los­ten odo­te­taan kas­va­van lä­hi­vuo­si­na.

Syi­tä muu­tok­seen on mo­nia. Mo­lem­mil­la te­la­koil­la on teh­ty mit­ta­via te­hos­tus­toi­mia ko­ro­nan ja Uk­rai­nan so­dan nos­ta­man inf­laa­ti­on jäl­keen.

Mer­kit­tä­vää on myös kan­sain­vä­li­sen ky­syn­nän el­py­mi­nen, ja suo­ma­lais­ten te­la­koi­den eri­kois­tu­mi­nen kor­ke­an tek­no­lo­gi­an ja kes­tä­vien rat­kai­su­jen tar­jo­a­mi­seen.

Suo­mi on muun mu­as­sa maa­il­man joh­ta­via val­mis­ta­jia jään­mur­ta­jil­le ja ark­ti­sil­le aluk­sil­le, joil­le ky­syn­tä kas­vaa il­mas­ton­muu­tok­sen ja poh­jois­ten me­ri­reit­tien avau­tu­mi­sen myö­tä.

Suo­ma­lai­set te­la­kat ovat kes­kei­ses­sä ase­mas­sa myös uu­sien, vä­hä­pääs­töis­ten ja hyb­ri­di­a­lus­ten ke­hit­tä­mi­ses­sä. Säh­köis­te­tyt ja ve­tyä käyt­tä­vät lai­vat ovat nou­se­mas­sa kes­kei­sek­si tren­dik­si, jos­sa suo­ma­lai­sel­la osaa­mi­sel­la on kil­pai­lu­e­tua.

Te­la­kat ovat op­ti­moi­neet toi­min­taan­sa te­ko­ä­lyl­lä ja ro­bo­tii­kal­la, mikä on pa­ran­ta­nut kil­pai­lu­ky­kyä. Kus­tan­nus­te­hok­kuus on nii­den an­si­os­ta nous­sut, ja hank­kei­den kan­nat­ta­vuus pa­ran­tu­nut. Kil­pai­lu Aa­si­an hal­pa­te­la­koi­ta vas­taan edel­lyt­tää kui­ten­kin jat­ku­via in­no­vaa­ti­oi­ta ja eri­kois­tu­mis­ta. Kriit­tis­ten raa­ka-ai­nei­den saa­ta­vuus ja hin­nat voi­vat nos­taa kus­tan­nuk­sia. Työ­voi­ma­pu­la osaa­jis­ta uh­kaa hi­das­taa kas­vua, jos alal­le ei saa­da riit­tä­väs­ti uu­sia te­ki­jöi­tä.

Yh­teen­ve­to­na voi­daan to­de­ta, et­tä suo­ma­lai­nen te­lak­ka­te­ol­li­suus on löy­tä­nyt uu­den el­py­mis­po­lun eri­kois­tu­mal­la kor­ke­an tek­no­lo­gi­an ja kes­tä­vien rat­kai­su­jen mark­ki­noil­le.

Jos ala pys­tyy pi­tä­mään ase­man­sa in­no­vaat­to­ri­na ja vien­nin kas­vu jat­kuu, tu­le­vai­suus näyt­tää va­loi­sal­ta. Val­ti­on ja yri­tys­ten yh­teis­työl­lä Suo­mi voi säi­lyt­tää ase­man­sa eri­kois­tu­nees­sa lai­van­ra­ken­nuk­ses­sa.

Sel­viy­ty­mi­nen vai­keis­ta vuo­sis­ta ei ole ol­lut it­ses­tään sel­vää Suo­men te­la­koil­le. Esi­mer­kik­si Ruot­sis­sa te­lak­ko­jen ala­sa­jo oli to­si­a­sia 1970–1990-lu­vuil­la. Sen taus­tal­la oli usei­ta te­ki­jöi­tä, ku­ten glo­baa­lin kil­pai­lun ki­ris­ty­mi­nen, kus­tan­nus­pai­neet ja po­liit­ti­set pää­tök­set.

Suo­men te­lak­ka­te­ol­li­suus sel­vi­si pa­rem­min, kos­ka se kes­kit­tyi eri­kois­tu­mi­seen ja kor­ke­an tek­no­lo­gi­an rat­kai­sui­hin.

Juu­ri eri­kois­tu­mi­sen puu­te, val­ti­on nih­keä suh­tau­tu­mi­nen ja Ruot­sin kor­ke­at pal­kat sekä kor­ke­at ve­rot ra­sit­ti­vat kan­nat­ta­vuut­ta ja ajoi­vat te­la­kat kes­tä­mät­tö­mään ti­lan­tee­seen.

Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Pää­toi­mit­ta­ja