Kuuntele, keskustele ja kunnioita
Kahvipöytä- ja somekeskusteluja vauhdittaa tänä keväänä perinteisten koirankakkojen lisäksi isot aiheet. Suomen taloustilanne ja lakot ovat omiaan lisäämään väriä puheisiin, mutta kun heitetään pöytään vielä Rauman kouluverkkoratkaisut ja talousohjelman laadinta, heräävät viimeisetkin hiljaiset kuuntelijat puhumaan.
Miten keskustella aiheesta toisen kanssa, joka on asiasta aivan eri mieltä kuin minä? Kun aihe on lähellä sydäntä, voi verenpaine ja äänen volyymi nousta sekä argumentointi tiukentua. Minulla on tuttavapiirissä ihmisiä, jotka osallistuvat lakkoihin, osa liput liehuen, osa harmistuneena. On duunaria, työtöntä ja yrittäjää. Jokaisella on oma mielipiteensä näihin(kin) asioihin ja on varsin mielenkiintoista, miten eri tavalla sama aihe voidaan nähdä. Jokainen katsoo ja puhuu asioista omasta näkökulmastaan ja kokemuspohjastaan. Tämä voi auttaa ymmärtämään toista eriävien mielipiteiden kohdatessa.
On aihe mikä tahansa, olisi tärkeää muistaa toista osapuolta kunnioittava käytös. Vaikka aihe herättäisi tunteita ja on itselle tärkeä, ei räyhäämällä ja toista haukkumalla saada mitään hyvää aikaiseksi.
Joku minua viisaampi on sanonut: Et voi päättää toisen käytöstä tai puheita, mutta voit vaikuttaa omaan reaktioosi niihin. Vastaat siitä, mitä omalta osaltasi keskusteluun tuot. Eräässä hyvinvointitapahtumassa terapeutti neuvoi kauniisti: mieti aina mitä tuot mukanasi huoneeseen saapuessasi. Tuotko rakentavaa keskustelua ja osallistumista, vai vaikenemisen tai repiviä sanoja.
Omaan itse temperamenttia ja liukkaan kielen. Ikä on tuonut sen verran viisautta, että olen (toivottavasti) oppinut rauhoittumaan ja kuuntelemaan. Aina ei tarvitse sanoa sitä viimeistä sanaa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka olisin asioista eri mieltä, sen ei tarvitse tarkoittaa riitaa ja välien poikki menoa. Voimme olla eri mieltä ja jatkaa yhteiseloa.
Keskustelevaa kevättä rakentavassa hengessä toivotellen.
Sari Pettersson
Rauman kaupunginhallituksen jäsen (kok.)