Yksilölajin perustana vahva yhteisöllisyys – Vallan Suunnan suunnistuskoulu on lisännyt suosiotaan huimasti
Suunnistus on usein koko perheen yhteinen harrastus.
Katri Mäenpää
Harjavaltalainen Vallan Suunta on Satakunnan vanhin suunnistuksen erikoisseura. Viimeisten vuosien aikana erityisesti seuran nuorisotoiminta on kasvanut huimasti. Tänä keväänä lasten ja nuorten suunnistuskoulussa aloitti lähes 30 harrastajaa. Lasten lukumäärä on moninkertainen, kun sitä verrataan seitsemän vuoden taakse aikaan, jolloin Outi Priia aloitti suunnistuskoulun ohjaamisen.
– Vallan Suunta on järjestänyt suunnistuskouluja lapsille useina vuosina eri vetäjien toimesta. Kun itse aloitin seitsemän vuotta sitten, ensimmäiseen suunnistuskouluun osallistui seitsemän tai kahdeksan lasta, hän kertoo.
– Koen aikanaan ohjaajina toimineiden henkilöiden olevan itselleni vahvoja esikuvia – näin osaaminen siirtyy aina eteenpäin.
Lajin houkuttelevuuden ja koukuttavuuden huomaa, kun tarkastelee suunnistuskoulun kehitystä. Ensimmäisten vuosien suunnistuskouluun osallistuneista lapsista osa toimii nykyään suunnistuskoulun apuohjaajina.
– On ollut todella hienoa, että olemme onnistuneet luomaan lapsille eräänlaisen kasvupolun. Olen itsekin Vallan Suunnan kasvatti ja harrastanut lajia jo 90-luvulla. Ohjaaminen on hieno tapa jatkaa lajin parissa vielä aikuisenakin.
Vaikka suunnistus on yksilölaji, siihen liittyy valtavasti yhteisöllisyyttä. Kuva: Katri Mäenpää
Kun kello lähenee harjoitusajan alkua, alkaa Harjavallan liikuntahallin parkkipaikalle ilmestyä innokkaita suunnistajien alkuja. Vallan Suunnan lasten ja nuorten suunnistuskouluun ei ole ikärajoja, joten nuorimmat harrastajat ovat 2- ja 3-vuotiaita.
– Vaikka suunnistus on yksilölaji, tähän liittyy valtavasti yhteisöllisyyttä. Moni lähtee harrastuksen pariin koko perheen voimin. On todella hienoa, että vanhemmat osallistuvat harjoituksiin ja toimivat tarvittaessa myös apuna, Priia kiittelee.
Myös itse suunnistusharjoituksen voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä.
– Ketään ei lähetetä yksin metsään tai kaupunkirasteille, jos ei ole siihen valmis. Turvallisuus on meille kaikkein tärkein asia.
Suunnistuskoulussa harjoitellaan lajin perustaitoja, jotka kantavat pitkälle aikuisuuteen. Outi Priia sanoo, että esimerkiksi kartanlukutaidosta on huomattavasti apua aikuisena, kun lähtee matkustamaan tai kulkee metsässä sienestämässä tai marjastamassa.
– Kaiken lisäksi suunnistus on todella kiva laji ulkona liikkumiseen. Sitä voi harrastaa koko perhe yhdessä tai esimerkiksi samalla, kun lenkkeilee koiran kanssa.
Vallan Suunnan lasten ja nuorten suunnistuskouluun ei ole ikärajoja. Kuva: Katri Mäenpää
Vallan Suunta järjestää aina välillä suunnistuskouluja myös aikuisille. Lisäksi seura pyörittää kuntorasteja, jotka on tarkoitettu kaikille harrastajille. Kuntorasteilla on eri tasoisia ja eri pituisia ratavaihtoehtoja. Koronavuosien myötä lajin omaehtoinen harrastaminen on myös lisääntynyt.
– Kilpailun tai kuntorastitapahtuman jälkeen jätämme rastit aina viikoksi maastoon paikoilleen. Tuona aikana kuka tahansa voi käydä suunnistamassa radan itsenäisesti. Suunnistus on kansalaistaito ja urheilulaji, mutta sen lisäksi siihen yhdistyvät ulkona liikkuminen ja luonto. Mukaan voi tulla kuka tahansa kyvyistä tai taidoista riippumatta.