Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Tiis­tai­na rau­ma­lai­nen Ma­ti­as Mart­ti­nen is­tah­ti mi­nis­te­rin tam­mi­pöy­dän ää­reen. Pit­kään hän ei kui­ten­kaan eh­di työ­huo­net­taan ihas­tel­la.

On töi­den ai­ka. Puo­li­vä­li­rii­hes­sä hal­li­tus teki uu­dis­tuk­sia, jot­ka kos­ket­ta­vat myös Mart­ti­sen mi­nis­te­ri­ö­tä.

– Vii­si uu­dis­tus­ta pi­täi­si nyt lait­taa kun­toon niin, et­tä ne voi­daan vie­dä eteen­päin edus­kun­nan hy­väk­syt­tä­väk­si, Mart­ti­nen muis­tut­taa.

Hän siir­tyi val­ti­o­neu­vos­ton jä­se­nek­si ko­koo­muk­sen edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­jan pai­kal­ta. Vas­tuu toki kas­vaa, mut­ta työ­päi­vien pi­tuu­den hän sa­noo py­sy­vän en­ti­sel­lä ta­sol­la.

– Työ­päi­vään ei enää ole va­raa li­sä­tä pi­tuut­ta. Töi­tä pi­tää jär­jes­tel­lä avus­ta­jien kans­sa, Mart­ti­nen sa­noo ja muis­tut­taa, et­tä jo edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­jan teh­tä­vis­sä piti koko ajan kii­ret­tä.

Nyt mat­ka­päi­vät li­sään­ty­vät, muun mu­as­sa len­not Brys­se­liin. Mat­ka­päi­vät on jo eh­dit­ty lyö­mään täl­tä osin kiin­ni.

Hal­li­tuk­sen kun­ni­an­hi­moi­se­na ta­voit­tee­na oli sa­dan­tu­han­nen uu­den työ­pai­kan saa­mi­nen vaa­li­kau­den ai­ka­na. Nyt ke­hi­tys on kul­ke­nut ta­ka­pe­roi­seen suun­taan. Työt­tö­miä on 50 000 enem­män kuin Pet­te­ri Or­pon hal­li­tuk­sen aloit­ta­es­sa.

– Heik­ko ta­lous­suh­dan­ne on mer­kit­tä­vä­nä syy­nä ta­pah­tu­nee­seen, sa­noo Mart­ti­nen.

Ve­nä­jän aloit­ta­ma hyök­käys­so­ta, idän­kau­pan lop­pu­mi­nen, inf­laa­ti­on nou­su ja ylei­nen ta­lou­den epä­var­muus ovat noi­ta hei­kon ta­lous­ke­hi­tyk­sen ylei­siä syi­tä.

Mart­ti­sen mu­kaan hal­li­tus pi­tää kui­ten­kin kiin­ni työl­li­syys­ta­voit­tees­taan.

– Sik­si me läh­dim­me roh­ke­as­ti voi­mak­kaan el­vy­tyk­sen tiel­le. Yh­tei­sö­ve­ron las­ke­mi­nen 18 pro­sent­tiin ja run­saan mil­jar­din tu­lo­ve­ron alen­nuk­set kah­den vuo­den ai­ka­na an­ta­vat kas­vun eväi­tä niin ko­ti­mai­seen ku­lu­tuk­seen kuin yri­tys­ten in­ves­toin­tei­hin.

Mart­ti­sen mu­kaan työn­te­ki­jöi­den os­to­voi­ma kas­vaa ve­ro­a­len­nus­ten li­säk­si pal­kan­ko­ro­tus­ten ja kor­ko­jen las­kun an­si­os­ta. Hän kui­ten­kin tun­nus­taa, et­tä tul­lien ai­heut­taa epä­var­muus ja kaup­pa­so­dan mah­dol­li­suus te­ke­vät yri­tyk­set ja ih­mi­set va­ro­vai­sik­si. Kaik­kien yh­tei­nen toi­ve on, et­tä neu­vot­te­lut tul­leis­ta päät­ty­vät tyy­dyt­tä­vään so­puun ja Uk­rai­naan rau­hanp­ro­ses­si saa­daan alul­le.

Hal­li­tus ha­lu­aa myös vauh­dit­taa suo­ma­lais­ten huip­puo­saa­jien pa­luu­ta ul­ko­mail­ta Suo­meen. Hou­ku­tuk­se­na heil­le myön­ne­tään läh­de­ve­ro, joka on tä­hän men­nes­sä kos­ke­nut vain ul­ko­mai­sia eri­tyi­so­saa­jia. Sa­mal­la läh­de­ve­ro las­kee 32 pro­sen­tis­ta 25 pro­sent­tiin. Läh­de­ve­ro­a­jan pi­tuus on ol­lut ul­ko­maa­lais­ten koh­dal­la seit­se­män vuot­ta.

Rau­man seu­dun pal­jon pu­hut­tui­hin in­ves­toin­ti­hank­kei­siin Mart­ti­nen us­koo ky­ke­ne­vän­sä vai­kut­ta­maan.

– Voin suo­raan val­ti­o­val­lan edus­ta­ja­na käy­dä kes­kus­te­lu­ja hank­keis­ta, et­tä ne saa­tai­siin liik­keel­le mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti, vah­vis­taa Mart­ti­nen.

– Koen, et­tä työ­mi­nis­te­rin pos­ti tuli ajal­li­ses­ti so­pi­vas­ti Rau­man hank­kei­den eteen­päin vie­mi­sek­si.

Hän sa­noo te­ke­vän­sä tii­vis­tä yh­teis­työ­tä muun mu­as­sa elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön kans­sa.

– Pi­tää toki muis­taa, et­tä on pal­jon mui­ta­kin mer­kit­tä­vä in­ves­toin­ti­hank­kei­ta liik­keel­lä, ja nii­den kaik­kien eteen pi­tää teh­dä työ­tä.

Mart­ti­nen on hy­vin in­for­moi­tu myös mah­dol­li­sis­ta Yh­dys­val­to­jen jään­mur­ta­ja­ti­lauk­sis­ta. Hän us­koo, et­tä jo lä­hi­kuu­kau­si­na voi­daan odot­taa hy­viä uu­ti­sia.

Pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stubb ot­ti mur­ta­ja­ti­lauk­set pu­heek­si taan­noi­sel­la vie­rai­lul­laan Yh­dys­val­lois­sa. Hän pu­hui asi­as­ta pre­si­dent­ti Do­nald Trum­pin kans­sa.

Myös ul­ko­mi­nis­te­ri Eli­na Val­to­nen kes­kus­te­li jään­mur­ta­ja­ti­lauk­sis­ta Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­rin Mar­co Ru­bi­on kans­sa. Val­to­sen mie­les­tä kes­kus­te­lu su­jui myön­tei­ses­sä hen­ges­sä ja vei asi­aa eteen­päin.

Hän vah­vis­ti myös Mart­ti­sen nä­ke­myk­siä to­te­a­mal­la, et­tä konk­reet­ti­sia uu­ti­sia voi­daan saa­da pi­an­kin.

Suo­mel­la on vank­ka ko­ke­mus jään­mur­ta­jis­ta, sil­lä yli puo­let niis­tä on val­mis­tet­tu Suo­men te­la­koil­la.

– Kyl­lä Rau­man te­la­kal­la on hyvä mah­dol­li­suu­det täs­sä ki­sas­sa. Ja jos mur­ta­jia teh­dään esi­mer­kik­si Hel­sin­gis­sä, Rau­mal­ta voi­daan toi­mit­taa sin­ne loh­ko­ja, kos­ka heil­lä ei ole te­räs­puo­len val­mis­tus­ta, Mart­ti­nen muis­tut­taa.

Hal­li­tus on teh­nyt mer­kit­tä­viä työ­e­lä­män uu­dis­tuk­sia. Myös etuuk­sia on lei­kat­tu, osin voi­mak­kaas­ti­kin. Mart­ti­nen pu­huu, ku­ten muut­kin hal­li­tuk­sen jä­se­net, et­tä uu­dis­tuk­sil­la py­ri­tään kan­nus­ta­maan ih­mi­siä töi­hin.

– Mut­ta ym­mär­rän sen, jos työ­tä ei ole tar­jol­la, niin ei voi työl­lis­tyä, sa­noo Mart­ti­nen suo­raan.

Hän läh­tee sii­tä, mi­ten uu­dis­tuk­sia piti joka ta­pauk­ses­sa teh­dä. Ta­lous­kas­vun olois­sa sit­ten näh­dään, mi­ten an­si­o­tur­van hei­ken­nyk­set ja mo­net leik­kauk­set työl­li­syy­den myön­tei­seen ke­hi­tyk­sen vai­kut­ta­vat.

– Täl­lai­ses­sa ta­lous­ti­lan­tees­sa uu­dis­tuk­set voi­vat jopa hi­das­taa ta­lous­kas­vua, Mart­ti­nen tun­nus­taa ja sa­noo us­ko­van­sa, et­tä kaik­ki teh­dyt kas­vua tu­ke­vat uu­dis­tuk­set vauh­dit­ta­vat ta­lou­den myön­teis­tä ke­hi­tys­tä, kun epä­var­muu­det glo­baa­lis­sa ta­lou­des­sa jos­sain vai­hees­sa häl­ve­ne­vät.