Kun puimuri paloi, viini tuli mieleen – Venesjärveläinen viinitila on löytänyt oman menestysreseptinsä
Viime vuonna Viinitila Meggala valittiin vuoden satakuntalaiseksi matkailuyritykseksi.
Timo Savunen
Kun Sofia Latvajärven kanssa on jutellut noin minuutin, tulee tunne, että siinäpä on intohimoinen, ja asialleen omistautunut nainen. Mutta niitä piirteitä on pakko olla, kun pyöräyttää tyhjästä pystyyn viinitilan Kankaanpään Venesjärven kylään. Lähtötilannekaan ei ollut erityisen hohdokas. Tilan isännän, Heikki Latvajärven selkäongelmat pakottivat luopumaan aiemmista töistä, ja kaiken huipuksi tilan leikkuupuimuri paloi keskelle peltoa. Jotain oli keksittävä.
– Sinä vuonna oli hyvä marjasato, ja vaikka kuinka tein mehuja ja hilloja, niin marjoja riitti aina vaan. Heikin kanssa mietittiin, mitä niistä tehdään, ja päädyttiin marja-roséviiniin, jota annettiin sukulaisille joululahjaksi. Jo samana aattona he kysyivät, saako sitä ostaa lisää. Sanoin, etten halua jouluaattona putkaan alkoholin myymisestä, mutta siitä se kipinä kuitenkin lähti, Sofia Latvajärvi nauraa.
Viinitilalliseksi ei kuitenkaan voi lähteä ihan pystymetsästä intohimon turvin. Pariskunnan piti hakeutua opiskelemaan viinin- ja alkoholintuotantoa, ja lupabyrokratiakin vaati osansa.
– Meiltä vei neljä ja puoli vuotta siihen, että saatiin avata Viinitila Meggala vuonna 2020, Sofia huokaisee.
Sen jälkeenkin on ollut kantoja kaskessa, mutta nousukiitoa ei ole estänyt mikään. Viinitilalla on tilamyymälän lisäksi ravintola ja baari, ja kävijämäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet.
– Meillä kävi viime vuoden aikana noin 12 000 ihmistä, ja tälle vuodelle on lupa odottaa vähintäänkin samaa, Sofia Latvajärvi hymyilee.
Latvajärvien Laura-tytär on myös tilalla töissä, ja opiskelee samalla alkoholijuomien valmistuksen ammattitutkintoa.
Menestykselle on yksinkertainen resepti – paljon työtä, hyvä palvelu, ja ensiluokkaiset tuotteet. Ei voi olla sattumaa, että Meggalan viinit, kuohuviinit ja siiderit ovat päätyneet jopa Michelin-tasoisten ravintoloiden tarjontaan.
– Annoimme vastikään meidän tuotteita kalifornialaisten asiantuntijoiden maisteltaviksi, ja he olivat oikeasti sitä mieltä, että ne ovat koko Euroopan parhaimmistoa, Sofia iloitsee.
Moisen palautteen voisi uskoa nostavan Meggalan nelihenkisen tiimin jalat vähintäänkin puoli metriä irti lankkulattiasta, mutta asia on Sofia Latvajärven mukaan juuri päinvastoin.
– Voi kuule, mehän ollaan ihan vasta-alkajia vielä! Arki pitää joka päivä nöyränä. Tällä alalla ei koskaan voi olla valmis.
Tilapuodissa on juomien lisäksi tarjolla paljon muitakin tuotteita lähiseudulta.
Mutta joku salaisuus on oltava! Mikä tekee Meggalan tuotteista niin ainutlaatuisia, että tamperelaisessa shamppanjabaarissakin alkoholiton Valkea Neito -kuohujuoma on yksi paikan suosikeista? Sofian mukaan salaisuus on meidän kaikkien nähtävissä ja koettavissa.
– Se on tämä meidän Suomi! Meidän metsät, pellot ja tarhat ovat täynnä aarteita, mitkä pitää vain ymmärtää aarteiksi. Meillä on valoisat kesäyöt, mitkä vaikuttavat erityisellä tavalla marjoihin ja hedelmiin. Samoin vesi on puhdasta. Ne ovat sellaisia asioita, mitä muualla maailmassa ei voida kopioida, Sofia muistuttaa innostuneena.
Tilan sadat kirsikkapuut olivat jutunteon hetkellä puhkeamassa pian kukkaan kuin Japanin Hanami-juhlassa.
Meggalan kivijalkana on itse tila ja sen yhteydessä toimiva myymälä, mutta toinenkin kivijalka on rakentumassa. Siitä lopullista päätöstä eivät kuitenkaan tee Sofia ja Heikki, vaan kaksisataa valittua.
– Alkoholilain uudistus on meille äärimmäisen iso asia. Ja nimenomaan se, että jatkossa tuotteiden verkkokauppa olisi mahdollista – niin kuin se nyt on mahdollista ulkomailtakin. Kysymys on siitä, että päästään tasavertaiseen asemaan, Sofia muistuttaa.
Sen verran luottavaisia Latvajärvillä kuitenkin ollaan, että verkkokauppaa jo rakennetaan, jotta se on heti valmis, kun uudistus toteutuu.
Siihen asti Meggalan tuotteet – kuten palaneen puimurin muistolle nimetty Kipinä-siideri – pitää mennä nauttimaan tai noutamaan Venesjärveltä. Puitteet ovat idylliset ja viihtyisät, ja niille, jotka yhä empivät sitä, että lieneekö kotimainen viini kovinkaan kaksista, Sofias Latvajärvellä on kannustava viesti.
– Kannattaa tulla maistamaan, sanoo Sofia myhäillen.