Euroviisuviikko huipentuu: Porilaiset viisufanit Noora ja Tiina uskovat Suomen finaalipaikkaan
Noora Lehtonen ja Tiina Laakso arvelevat Suomen menevän Euroovisujen finaaliin heilauttamalla. Se on tärkeää, koska silloin viisuilta on paljon mielenkiintoisempi myös kisakatsomoissa.
Pauliina Vilpakka
Euroviisuviikolla viisufanit kerääntyvät kisakatsomoihin. Suomi esiintyy semifinaaleissa torstaina 15.5 ja finaalit kisataan lauantaina 17.5. Porissa euroviisujen huipennusta seurataan muun muassa Kehräämössä, Rakastajat-Teatterin pääsymaksuttomissa viisuvalvojaisissa.
Tiina Laakso ja Noora Lehtonen ovat porilaisia euroviisufaneja, joilla finaali-illan suunnitelmat ovat selvillä. Tiina aikoo seurata tapahtumaa Kehräämön screeniltä teatterin surround-äänentoistosta nauttien. Noora puolestaan jännittää viisuja äidin ja siskon kanssa kotisohvalta käsin. Kisakatsomoissa on ollut myös tapana itse pisteyttää esiintyjät ja valita kotituomariston suosikit. Finaalitunnelmaa luodaan henkeen kuuluvin asustein, kuten Käärijän vuonna, jolloin kaikki pukeutuivat neonvihreään.
– Tänä vuonna Erika Vikmanin asuun pukeutuminen kuitenkin vaatisi vähän enemmän siviilirohkeutta, Tiina lohkaisee.
Hän muistaa lapsuudestaan 60-luvulta, kuinka kaikki Euroviisuesiintyjät pukeutuivat järjestäen iltapukuun.
– Silloin Euroviisut oli hyvin toisenlainen, vakava ja juhlava kilpailu. Oli iso orkesteri ja kapellimestarilla frakki päällä.
Käännekohdan Tiina sijoittaa legendaariseen vuoteen 1974, jolloin Abba räjäytti pankin Waterloo-kappaleellaan. Teini-ikäisellä Tiinalla oli kaverien kanssa menoa sinä iltana, mutta hän ehti kuin ehtikin vielä takaisin näkemään Abban Euroviisuvoiton. Siitä alkoi elinikäinen Abba-fanitus. Eivätkä Euroviisutkaan enää koskaan olleet entisensä: esiintyjät alkoivat vapautua ja sen myötä myös musiikkityylit monipuolistuivat. Iskelmän rinnalle alkoi tulla poppia, rokkia ja myöhemmin heviäkin. Tiinan mielestä on parempi, ettei enää olla yhden tyylin vankina, vaan nykyaikana lähes kaikki on artisteille mahdollista.
Noora Lehtonen veikkaa, että tuomariäänet menevät tänä vuonna Itävallalle. Kuva: Pauliina Vilpakka
Loreenin voittoisa Euphoria-kappale vuodelta 2012 oli ensimmäinen viisubiisi, jota Noora muistaa fanittaneensa jo hyvin pienenä lapsena. 9-vuotiaana hän seurasi ensimmäisen kerran koko kisat läpi. Siitä lähtien nuoren fanin suurin unelma oli päästä joskus kokemaan Euroviisut paikan päällä. Tuon unelman hän sai toteuttaa viime vuonna peruskoulusta valmistumisen kunniaksi, kun Windows95man edusti Suomea Malmössä.
Finaalikonserttien liput olivat kuitenkin niin päätähuimaavan hintaiset, että Noora ja hänen äitinsä päättivät ostaa sen sijaan liput kenraaliharjoituksiin. Kolmipäiväisissä kenraalikonserteissa koko kisat käytiin läpi aivan kuin olisi ollut tosi kyseessä. Myös ääntenlaskutilanteet harjoiteltiin aivan todentuntuisesti. Vaikka yleisö sai pulittaa kenraaliharjoituksistakin sievoisen summan, Noora toteaa, että kokemus oli kaiken rahan arvoinen. Finaalibiisit kaikuivat Malmön kaduilla ja vastaan tuli Windows95maniksi pukeutuneita ihmisiä. Vaikka jonotuksineen keikkapäivinä sai seistä jalkojen päällä pitkän työpäivän verran, viisuhuuma ja tunnelma oli käsinkosketeltava.
Noora uskoo, että Suomea edustavan Erika Vikmanin esittämä Ich komme menee heittämällä finaaliin ja 10 parhaan joukkoon, mutta kuunneltuaan muiden kilpailijoiden kappaleita hän ei löisi Suomen voiton puolesta vetoa. Vuosien aikana Noora on pannut merkille, että tuomaristolla on tapana antaa äänensä voimakkaille, rönsyileville balladeille. Poikkeuksen teki vuonna 2023 Käärijä, joka sai tuomaristoltakin yllättävän suuren äänisaaliin.
– Ich komme on hyvä biisi, mutta uskon, että tuomariäänet menevät Itävallalle, Noora sanoo.
Tiina kuvailee Vikmania loistavaksi esiintyjäksi, mutta veikkaa kuitenkin samansuuntaisesti kuin Noora: Suomi menee top 6:n joukkoon, mutta voittoon paukut eivät ehkä riitä.
– Mutta kannustan Suomea jo senkin vuoksi, että haluan kuulla, kun puoli Eurooppaa huutaa yhtä aikaa ”Ich komme”.
Joka tapauksessa tärkeää on, että Suomi pääsisi finaaliin, sillä silloin viisuilta on paljon mielenkiintoisempi myös kisakatsomoissa.
– Ainakin Saksa antaa Suomelle 12 pistettä, Noora nauraa.
Tiina arvelee, että maailmalla Vikmanin seksiä tihkuva esitys ja lookki tulee jakamaan mielipiteitä. Esimerkiksi katolisissa ja ortodoksisissa maissa se voi olla monelle liikaa. Euroopan yleisradiounioni Ebun kehotuksesta Vikmanin finaaliasua muutettiin jo siten, että se peittää laulajan pakarat. Tiinaa ja Nooraa pakaroiden sensurointi lähinnä huvittaa.
– Asu sopii hänelle. Ja ainahan esiintymisasut ovat erilaisia, kuin se, mitä puetaan päälle kauppaan mennessä, Tiina toteaa.
Suomen tuomariäänten Tiina ja Noora uskovat menevän tietenkin Ruotsille. Noorasta on hienoa, että pitkästä aikaa vahva Euroviisumaa Ruotsi on uskaltanut lähteä kisoihin leikkimielisellä otteella.
– Kiva, että Ruotsikin välillä pitää hauskaa, Noora sanoo.
Ruotsin edustajan KAJ´n kappaleen Bara bada bastu he povaavat yltävän hyville pisteille, muttei voittoon asti.
– Moni ei ehkä halua äänestää Ruotsia toista kertaa peräkkäin voittajaksi, Noora perustelee.