Sortavalasta karkuun pommeja – Raumalle niitä valmistamaan
Leena Vainion suku saapui Raumalle Karjalasta. Vainion taidenäyttelyssä evakkohistoria tulee iholle.
Sanna Rantanen
Taiteilija Leena Vainion Siirtoväki – päätepisteenä Rauma -näyttelyyn Taidetalo RaumArsiin saapuessa näkymä galleriassa pysäyttää heti eteisessä.
Seinällä soivien tanssivideoiden edessä lattialla on keramiikkasirpaleita – rikkinäisiä pommeja.
Ilmassa kelluvien tyynyjen päällä lepää kivisiä lintuja, jotka kätkevät sisäänsä höyheniä.
– Sekä sirpaleet että karjalaiseen perinteeseen pohjautuvien sielulintujen höyhenet liittyvät sodan aikaiseen haavoittuvuuteen, hajoamiseen ja elämään, kertoo Vainio.
Vainion isoäiti lähti lapsineen evakkoina Karjalasta pommeja karkuun. Sortavalasta perhe päätyi Raumalle – rakentamaan pommeja. Sota-aikana ammuksia valmistivat Raumalla Rafael Lönnströmin omistamat Oy Ammus ja Oy Sytytin. 50-luvun lopussa Vainion syntymävuonna yhtiöt fuusioituivat Ammus-Sytytin Oy:ksi, jonka tehtaassa Vainion isä Pekka työskenteli koko työuransa ajan.
Raumasta tuli Sortavalan evakkojen pysyvä päätepiste.
– Vaikka setäni ilmoitti Raumalle saavuttuaan, että tähän kylään hän ei jää, oli hän täällä lopun ikänsä.
Vainion perheelle Raumalle asettumisessa ja sota-ajasta selviytymisessä merkityksellistä oli luonto.
– Täältä löytyivät metsät, sienet, marjat, meri ja saaristo.
Entisen Ammus-Sytytin Oy:n tehtaan tiloissa kuvatuissa Siirtoväki-näyttelyn tanssivideoissa tanssii Vainion tytär, tanssija-koreografi Sini Muranen. Etualan sirpaleet liittyvät myös haavoittuvaisuuteen, nykyään Kangasalla asuvan Vainion taiteen kantavaan teemaan. Kuva: Sanna Rantanen
Pommituksista kaikki sai alkunsa – niin Vainion perheen lähtö Sortavalasta, kuin inspiraatio Siirtoväki-taideteoskokonaisuuteen.
– Tätä näyttelyä ei olisi ilman Ukrainan sotaa. Siitä lähti liikkeelle niin minun kuin monen muun oman suvun tarinoiden nouseminen pintaan, Vainio valottaa.
– Toisaalta ilman omaa siirtolaisuushistoriaani ei Ukrainan sota ehkä olisi herätellyt minua samalla tavalla.
Vainio on tehnyt valtavasti taustatyötä.
– Yksi tämän projektin tärkeä ominaisuus on, että se on kestänyt niin monta vuotta – Ukrainan sodan alkamisesta asti. Tällaisen näyttelyn kokoaminen vaatii aikaa.
– Olen tutkinut paitsi historiaa ja kulttuurihistoriaa, myös omaa ja muiden karjalaista identiteettiä, sekä kerännyt taustamateriaalia. Taiteen tekeminen ei ole ennen ollut minulla näin tutkivaa ja tarinallista.
Kaiken mahdollistamisesta Vainio kiittää näyttelyn tukijoita Erkki Paasikiven säätiötä, Taiteen edistämiskeskusta, Rauman kaupunkia ja Pamaus-seuraa sekä yhteistyökumppaneita Bottomland Productionsia, Kaivopuisto Oy Rami Saarelaa ja Mantin Maailmaa.
Kiitos kuuluu myös RaumArsille. Useasti yhteistyötä RaumArsin kanssa tehneen Vainion mukaan Siirtoväki – päätepisteenä Rauma kuuluu nimenomaan RaumArs-taidetaloon.
– Tämä on oikeastaan ainoa oikea paikka tälle näyttelylle. En voisi kuvitella tätä missään kliinisessä, valkoisessa kuutiossa. Tämän talon historia, olemus ja merkitys liittyvät tärkeästi näyttelyn teemaan, Vainio toteaa.
– Tämä tila yhdistää historiaa nykypäivään ja muuntuu moneen, mikä sallii myös tällaiset näyttelyt, joissa kulttuurihistoria ja taide yhdistyvät. Rauma tarvitsee tällaisen tilan.
: ”En dokumentoi historiaa, vaan tutkimusteni perusteella teen siitä taidetta. Taidenäyttelyn muodossa mukaan tulevat myös ne tunteet, joita tällaiset asiat historiassa ovat aiheuttaneet minun perheelleni ja monelle muulle suvulle”, Vainio kertoo taustallaan teos Maini-tädistään. Etualalla kertaalleen särjetyn teoksen palasista koottu karjalaista sielulintua kuvaava teos herkkine höyhenineen, haavoittuvuutta kuvaavine sirpaleineen, karjalaisin ornamentein koristeltuna. Kuva: Sanna Rantanen
Teoskokonaisuuden taustalla on muidenkin evakoiden tarinoita, mutta taidetalon perimmäinen näyttelytila, Sirkan huone, on pyhitetty Vainion omalle perheelle.
Seinillä ovat teokset Vainion isoäiti Mariasta, isä Pekasta, setä Kalevista ja täti Mainista.
Vanhoista jo sota-aikanakin käytössä olleista lakanoista tehtyjen teosten syntyyn ovat vaikuttaneet tositapahtumat, tarinat, muistot ja valokuvat.
– Olen käyttänyt myös sitä muiston häipyvyyttä ja katoavaisuutta, tuonut sitä näkyväksi, Vainio tarkentaa.
Vainio kertoo käyttäneensä lakanoita materiaalina niiden intiimiyden vuoksi – koska lakana on lähimpänä ihoa, ja myös näyttelyn teema tulee iholle.
– Lakana oli sota-aikana monin tavoin merkityksellinen. Sitä käytettiin vuodevaatteena, sidetarpeena, käärinliinana ja talvella jopa maastoutumiseen.
Historia ja tämä päivä yhdistyvät näyttelyssä monin tavoin.
– Tätä kaikkea tapahtuu tälläkin hetkellä. Haluan vahvasti tuoda esiin toivoa: vaikka sota on hirvittävää, osa näistä ihmisistä kaikesta huolimatta selvisi ja pääsi jollain tapaa rakentamaan parempaa elämää, Vainio pohtii.
– Myös tapani tehdä näitä teoksia ja hyödyntää kierrätysmateriaalia on nykypäivää.
Näyttelyn kautta jälkipolvet pääsevät tutustumaan teoksiin kietoutuvien siirtolaistaustaisten raumalaisperheiden menneisyyteen.
– Historian ja kulttuurihistorian lisäksi olen tutkinut tätä näyttelyä varten oikeita tapahtumia ja oikeiden ihmisten elämää. Se kaikki resonoi nykyaikaan ja minä teen nykytaidetta, Vainio summaa menneen ja nykypäivän yhteyden.
Sekä taiteilijana että siirtolaisperheen jälkipolven edustajana Vainio uskoo, että tänä päivänä ei tarpeeksi ymmärretä elämysten merkitystä sodan keskellä, tai sitä, että kulttuuri on myös resilienssiä.
Esimerkkinä hän viittaa isälleen ja tämän sisaruksille tärkeisiin harrastuksiin – kulttuurista, taiteesta ja musiikista urheiluun – sekä värssykirjaan, johon setänsä kavereineen kirjoitti toisilleen muistoja sota-aikana Sortavalassa.
– Toivoisin nykypäivän epävarmoista ajoista selviämiseen kokonaisvaltaisempaa ajattelua, Vainio esittää.
– Selviämme panostamalla paitsi puolustukseen, myös esimerkiksi kulttuuriin ja kaikkeen siihen, mikä auttaa ihmisiä kestämään epävarmuutta ja käsittelemään vaikkapa pelon tunteita.
Siirtoväki – päätepisteenä Rauma -näyttelyn avajaisia juhlittiin samana päivänä, kun toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa tuli kuluneeksi 80 vuotta.
Näyttely on esillä Taidetalo RaumArsissa 28. kesäkuuta asti.
Taiteilija Vainion opastukset näyttelyyn järjestetään 22.5. klo 14 sekä 14.6. klo 12–14.