Raumalla rakennettu iso upea laiva makaa pari vuotta turhan panttina
RMC luovuttaa pian TT-Linelle jo toisen matkustaja-autolautan, vaikka varustamo ei ole ottanut ensimmäistäkään käyttöön. Jättitappiot puhuttavat Australiassa kansaa.
Janne Rantanen
Spirit of Tasmania V kiiltelee kevätauringossa Rauman telakalla. Tällä viikolla laiva lähtee toiselle merikokeelle, jossa laivaa ajetaan nesteytetyllä maakaasulla (lng). Huhtikuussa ensimmäisellä koeajolla alus osoittautui ”soivaksi peliksi”.
Viimeistelytyöt jatkuvat, mutta RMC:n toimitusjohtaja Mika Niemisen mukaan laiva luovutetaan tilaajalleen TT-Linelle vielä tämän kuun aikana.
Samanlaisen laivan, Spirit of Tasmania IV, RMC luovutti varustamolle jo viime syyskuussa. Kahden laivan tilaus on Suomen suurin vientikauppa Australiaan.
Uusia laivoja on odotettu Australiassa ja erityisesti Tasmaniassa kuin kuuta nousevaa. Kyseiset laivat ovat elintärkeitä Tasmanialle. Ne ovat saariosavaltion silta Australiaan. Laivat kuljettavat valtaosan henkilö- ja rahtiliikenteestä.
Raumalla rakennetut laivat ovat suurempia, kustannustehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin pitkään käytössä olleet aikanaan Turun telakalta valmistuneet alukset.
Uudet Spiritit voivat kuljettaa liki 30 prosenttia enemmän matkustajia. Henkilöautojen ja rahdin kaistametrit kasvavat peräti 60 prosenttia. Uudet alukset tuovat piristysruiskeen Tasmanian talouteen ja matkailuun.
Viimeisiä silauksia vaille valmis Spirit of Tasmania V Rauman telakalla. Kuva: Janne Rantanen
Kauan on odotettu, todellakin.
TT-Linen tilauksen sai ensin saksalainen telakka, joka meni konkurssiin. Sopimuksen tekoa RMC:n kanssa hidasti poliitikkojen vaatima selvitys siitä, etteikö laivoja voi kotimaassa rakentaa. Lopulta valtiopäättäjät uskoivat TT-Linea: ei voi, koska kyseisellä merireitillä on usein erittäin kovat kelit. Sitten koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota hidastivat töitä Rauman telakalla merkittävästi.
Silti tilaajalla ei ole kiirettä saada uusia hienoja laivoja käyttöön. Satamaterminaalin, jota alukset tulevat käyttämään, rakentaminen on pahasti kesken!
Viime perjantaina tiedotettiin, että aikataulua on saatu kirittyä: satamainfran pitäisi olla valmiina lokakuussa 2026. Sitä ennen puhuttiin vuodesta 2027.
Ensimmäinen uusi ”tasmanialainen” joutuu siis odottamaan liikenteeseen pääsyä yli kaksi vuotta. Viime syksystä lähtien hieno alus on maannut Leithin satamassa Skotlannissa. Tulevana kesänä se ajetaan Tasmaniaan, jonka jälkeen laiva odottaa toista vuotta ”jossakin”.
Nyt valmistuva laiva on määrä siirtää Suomesta australialaistietojen mukaan ennen kuin Raumanmeri jäätyy. Myös sen väliaikainen laituripaikka on ”jossain”. Laiturivuokria TT-Line joutuu maksamaan useita miljoonia euroja. Mutta sekin pientä muihin lisäkustannuksiin ja menetettyihin tuloihin verrattuna.
Päitä onkin Tasmaniassa pudonnut farssin takia. TT-Linen johtajia ja vastuuministereitä on joutunut eroamaan. Hallitus on ostanut sanomalehdistä aukeamamainoksia, joissa vastataan yleisimpiin huolestuneiden kansalaisten kysymyksiin.
Ensimmäinen sotalaiva pääsi rakennushallista meriveteen viime torstaina. Ruotsista tullut mastorakennelma odotti vielä kuivalla maalla telakalla.
Kaksi sotalaivaa on nyt työn alla Rauman telakalla. Viime torstaina laskettiin toisen monitoimikorvetin köli perinteisin menoin. RMC:n projektijohtaja Timo Ståhlhammarin mukaan laivaprojekteissa on aina haasteita, eikä Laivue 2020 ole poikkeus.
– Matkalla on tullut vastaan yllätyksiä ja tulee vieläkin. Yhdessä selviämme niistä ja vahvistumme entisestään, Ståhlhammar sanoi.
Toisen korvetin tuotanto aloitettiinkin kahdeksan viikkoa etuajassa.
– Nämä alukset ovat elintärkeitä Merivoimille ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Nämä muodostavat merellisen puolustuksemme selkärangan tulevaisuudessa, sanoi Merivoimien projektipäällikkö, komentaja Markus Sjöström.
Ensimmäisen sotalaivan runko valmistui viime joulukuussa. Alus on jo päässyt veteen.
– Vesillelaskun tekninen prosessi on aloitettu, kuvasi toimitusjohtaja Nieminen.
Tekninen prosessi tarkoittaa suomeksi sanottuna, että monitoimihallissa rakennettu sotalaiva tuotiin viime torstaina ulos ja kuljetettiin proomulla Rauman satamaan. Ro-ro-laiturissa laiva ”syvyytettiin” eli laskettiin veteen, jonka jälkeen sotalaiva hinattiin telakan kuiva-altaaseen.
Kuiva-altaassa laivaan asennetaan Saabin Ruotsissa valmistama masto. Mastoa ei voitu asentaa paikoilleen hallissa, koska koko komeutta ei olisi saatu ehjänä ulos.
Vesillelaskutilaisuus järjestettäneen myöhemmin tässä kuussa.
Rauman telakalla pidetään peukkuja pystyssä jäänmurtajatilauksien suhteen. RMC on sikäli vahvoilla, että sillä on osaamista, vapaata kapasiteettia ”tasmanialaisten” valmistuttua – sekä oma terästuotanto.