Vihreiden Fatim Diarran Taiwanin-matkasta kohu, syyttää tiedotusvälineitä rasismista
Tuomas Savonen / STT
Kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.) kummeksuu hänen Taiwanin-matkastaan noussutta mediakohua.
Diarra vieraili viime lokakuussa Taiwanissa maan hallituksen piikkiin. Noin 8 000 euron arvoisella matkalla oli mukana myös Diarran puoliso.
Diarra kertoo lähteneensä matkalle, koska kuuluu eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmään, jonka jäseniä vierailee vuosittain saarivaltiossa. Matkalle osallistui myös ystävyysryhmään kuuluva SDP:n kansanedustaja Saku Nikkanen.
Diarra ihmettelee hänen matkansa saamaa mediahuomiota, sillä hänen matkassaan ei ollut mitään poikkeuksellista – ei etenkään kun lukuisat muutkin kansanedustajat ovat ottaneet puolisonsa mukaan Taiwaniin.
– Ajattelin, että toimin tässä asiassa aivan samalla tavalla kuin miten monet kansanedustajat ennen minua ovat toimineet. En ajatellut, että minua koskevat eri säännöt kuin muita kansanedustajia, Diarra sanoi STT:lle.
– Se mikä minua tässä kiinnostaa on se, että miksi tiedotusvälineet tekevät jutun kun minä lähden tällaiselle matkalle, mutta eivät tee juttuja silloin kun muut kansanedustajat toimivat samalla tavalla, Diarra jatkoi.
Diarran mielestä esimerkiksi hänen sähköpyörädiileistään vuonna 2020 noussut kohu ei riitä perusteeksi Taiwanin-matkan näkyvään uutisointiin. Tuolloin vihreiden varapuheenjohtajana toiminut Diarra pyysi Helkamalta käyttöönsä sähköpyörää, tarjoten vastineeksi julkaisuja sosiaalisessa mediassa pyörän käytöstä. Diarra maksoi vasta kohun noustua pyöränsä itse.
Viime viikonloppuna Helsingissä vihreiden tapahtumassa järjestetyssä "feministisessä kiroiluiltamassa" Diarra esitti näkemyksenään, että tiedotusvälineiden motivaatio hänen Taiwanin-matkansa esille nostamisessa on ollut rasistinen. Diarran puheenvuorosta tallennettu video on herättänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.
– Kun minä teen ihan saman asian, mitä moni muu ihminen on tehnyt ennen mua, mut ne sattuu olemaan valkoisia ihmisiä, ei siitä tuu lehtijuttua. Kun minä teen sen, tehdään viisi lehtijuttua, Diarra sanoi runsaiden alatyylisten ilmausten ryydittämässä puheenvuorossaan.
Eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Ahvenanmaan vaalipiirin kansanedustaja Mats Löfström, joka toimii eduskunnassa osana ruotsalaista eduskuntaryhmää. Ystävyysryhmän varapuheenjohtajina toimivat kansanedustajat Atte Harjanne (vihr.) ja Veijo Niemi (ps.).
Ryhmässä on Löfströmin mukaan noin 30–40 jäsentä eri eduskuntapuolueista.
Ennen Löfströmiä ystävyysryhmän puheenjohtajana toimi vaalikaudella 2019–23 silloinen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka toimii nykyisin Rautavaaran kunnanjohtajana.
Myös Kärnä ihmettelee Diarran matkasta noussutta kohua, sillä Taiwanin valtion kansanedustajille kustantamat matkat ovat hänen mukaansa jatkuneet ainakin 1990-luvulta lähtien. Kärnän mukaan saarivaltiossa on käynyt vuosikymmenten mittaan "valtava määrä porukkaa", sillä kävijöitä on ollut joka vuosi useita.
Kärnä itse vieraili Taiwanissa vuonna 2023 ja Diarran tavoin myös hänellä oli puoliso matkalla mukanaan.
Kärnä kummeksuu, että suomalaiset tiedotusvälineet eivät kirjoittaneet hänen Taiwanin-matkastaan juuri mitään, vaikka hän ja matkalle osallistunut Tom Packalén (ps.) tapasivat Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin.
– Mielestäni oli aika iso juttu, että suomalaiset kansanedustajat tapasivat Taiwanin presidentin, Kärnä sanoo STT:lle.