Varusmiesliitto haluaa lisää terveydenhuollon henkilökuntaa varuskuntiin – "Varuskuntasairaaloiden pitäisi olla virusepidemian kestäviä"
Eetu Halonen / STT
Varusmiesliitto sanoo, että Suomessa tarvitaan lisää terveydenhuollon henkilökuntaa varuskuntiin. Liitto kertoo huomanneensa, että varuskunnissa on pulaa terveyshenkilökunnasta muun yhteiskunnan tavoin.
Liitto kertoo kannanotossaan seuranneensa huolestuneena varusmiesten adenovirustilannetta, joka on liiton mukaan ollut erityisen paha Kainuun prikaatissa. Liitto sanoo, että adenovirustilanteen kehittyminen on tuonut esille prikaatin varuskuntasairaalan riittämättömät resurssit paikallisen epidemian hoitamiseen.
Liitto kertoo saaneensa yhteydenottoja varuskuntasairaalan ruuhkautumisesta, joka on vaikeuttanut varusmiesten perusterveydenhuoltoa.
– Varusmiehillä on oikeus lakisääteiseen terveydenhuoltoon palvelusaikana, ja sen toteutumisesta tulisi huolehtia kohtuullisessa ajassa, sanoo puheenjohtaja Elina Riutta Varusmiesliitosta tiedotteessa.
Liiton mukaan terveyshenkilökunnan tilanne vaihtelee varuskuntakohtaisesti. Liitto kuitenkin katsoo, että Puolustusvoimien tulisi ottaa hoitohenkilökunnan resurssit tarkasteluun varusmiesten perusterveydenhuollon turvaamiseksi kaikissa tilanteissa ja kaikissa varuskunnissa.
Liitto ehdottaa, että kovimpiin ruuhkahuippuihin voitaisiin vastata esimerkiksi lisäämällä hoitohenkilökunnan liikkuvuutta varuskuntasairaaloiden välillä.
– Varuskuntasairaaloiden pitäisi olla virusepidemian kestäviä. Pohdituttaa, miksei tällaisten tilanteiden varalta valmistauduta etupainotteisesti, Riutta sanoo.
Puolustusvoimat julkaisi Varusmiesliiton kannanoton jälkeen oman tiedotteensa syksyn hengitystieinfektiotilanteesta. Tiedotteessa kerrotaan, että adenoviruksen lisäksi liikkeellä on muun muassa mykoplasmaa, koronaa ja hinkuyskää.
Puolustusvoimat kertoo, että joukko-osastot ovat ottaneet tarvittaessa käyttöön korona-ajan toimenpiteitä tartuntojen estämiseksi. Tiedotteessa kuitenkin todetaan, että tästä huolimatta sairastuneita on ollut varusmiesmäärään suhteutettuna paljon esimerkiksi Kainuun prikaatissa.
Puolustusvoimat myöntää, että varuskuntien terveysasemien vastaanotot ovat voineet kuormittua.
– Koko yhteiskuntaa koskevat terveydenhuollon resurssitilanteen haasteet heijastuvat myös Puolustusvoimiin, mutta teemme aktiivisesti töitä henkilöstön rekrytoimiseksi ja tilanteen parantamiseksi, tiedotteessa sanotaan.
Kainuun prikaatissa todettiin loppukesästä kymmeniä adenovirustartuntoja, ja tartunnan saaneita oli joutunut myös sairaalaan. Varusmiesliiton mukaan osa sairastuneista on tarvinnut jopa tehohoitoa. Tapauksia on ollut muissakin varuskunnissa, mutta Kainuussa tartuntoja on todettu enemmän kuin muualla.
Syyskuun ensimmäisellä viikolla Kainuun prikaati kuitenkin kertoi, että varusmiesten adenovirustilanne oli helpottanut. Varuskunnan terveysaseman päivittäiset vastaanottokäynnit olivat prikaatin mukaan selvästi vähentyneet.
Lepo-osastolla oli tuolloin vuodepotilaina 27 varusmiestä ja sairaalahoidossa kaksi varusmiestä. Prikaatissa on yhteensä noin 2 500 varusmiestä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan adenovirukset aiheuttavat yleensä ylemmissä hengitysteissä tulehduksen, jonka oireena on korkea kuume.