Karl Koli / STT

Suu­ri enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta luot­taa uu­ti­siin, sel­vi­ää Ox­for­din yli­o­pis­ton Reu­ters-ins­ti­tuu­tin teet­tä­mäs­tä ky­se­ly­tut­ki­muk­ses­ta. Ai­kuis­vä­es­tös­tä 75 pro­sent­tia pi­tää it­se seu­raa­mi­aan uu­ti­sia luo­tet­ta­vi­na ja 69 pro­sent­tia luot­taa useim­piin uu­ti­siin. Tut­ki­muk­sen mu­kaan suo­ma­lais­ten luot­ta­mus uu­ti­siin on maa­il­man kär­ki­ta­soa.

Myös kiin­nos­tus uu­ti­sia koh­taan on Suo­mes­sa suu­rem­paa kuin mo­nes­sa muus­sa ver­tai­lun koh­tee­na ol­lees­sa maas­sa. Uu­ti­sis­ta ker­toi ole­van­sa kiin­nos­tu­nut noin kak­si kol­ma­so­saa ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta.

Yhä use­am­pi on kui­ten­kin ru­ven­nut vält­te­le­mään uu­tis­ten seu­ran­taa. Suo­ma­lai­sis­ta 26 pro­sent­tia ker­too vält­te­le­vän­sä toi­si­naan uu­tis­ten seu­ran­taa. Ky­sees­sä on vii­den pro­sent­tiyk­si­kön nou­su ai­em­paan vuo­teen ver­rat­tu­na. Vält­te­ly on ylei­sem­pää nais­ten, nuor­ten ja vä­hä­tu­lois­ten kes­kuu­des­sa.

Vält­te­lyn syyk­si ker­rot­tiin ta­val­li­sim­min se, et­tä uu­tis­ten mää­rä ko­et­tiin lii­al­li­se­na tai nii­den ai­heet ko­et­tiin lii­an ah­dis­ta­vik­si.

– Vuo­den 2023 ky­se­lys­sä puo­les­taan kävi il­mi, et­tä väl­tel­lyim­mät uu­ti­sai­heet oli­vat Uk­rai­nan sota, ter­vey­suu­ti­set, ku­ten ko­ro­nau­u­ti­soin­ti, sekä il­mas­ton­muu­tos- ja ym­pä­ris­tö­uu­ti­set, mikä tu­kee ole­tus­ta uu­ti­sai­hei­den ah­dis­ta­vuu­des­ta ja tois­tei­suu­des­ta vält­te­lyn syi­nä, Suo­men maa­ra­por­tis­ta vas­tan­nut Tam­pe­reen yli­o­pis­ton tut­ki­ja Esa Reu­na­nen to­te­aa tie­dot­tees­sa.

Tut­ki­muk­ses­sa sel­vi­tet­tiin nyt en­sim­mäis­tä ker­taa ih­mis­ten suh­tau­tu­mis­ta te­ko­ä­lyn käyt­töön uu­tis­ten tuot­ta­mi­ses­sa.

Puo­let suo­ma­lais­vas­taa­jis­ta ker­toi pi­tä­vän­sä vä­hin­tään jok­seen­kin epä­mu­ka­va­na pää­o­sin te­ko­ä­lyn te­ke­mien uu­tis­ten seu­raa­mis­ta. Sen si­jaan pää­o­sin toi­mit­ta­jien te­ke­mien mut­ta osin te­ko­ä­lyn avus­tuk­sel­la teh­ty­jen uu­tis­ten seu­raa­mis­ta piti epä­mu­ka­va­na vain nel­jä­so­sa suo­ma­lai­sis­ta.

Ky­se­ly­tut­ki­mus to­teu­tet­tiin tam­mi-hel­mi­kuus­sa verk­ko­ky­se­ly­nä. Se ver­ta­si uu­tis­ten käyt­töä 47 maas­sa, ja kus­ta­kin maas­ta vas­taa­jia oli noin 2 000. Tut­ki­muk­sen Suo­men maa­ra­port­tiin voi tu­tus­tua ver­kos­sa.