Koulujen tilanne vaikuttaa talokauppaan
Korkotason alentuminen on merkittävä syy asuntokaupan piristymiseen.
Pauli Uusi-Kilponen
Asuntokauppa on piristymässä Raumalla viime vuodesta. Vielä ei kuitenkaan voida puhua normaalitilanteesta.
Kaupungin eteläpuolella kouluverkon muutokset vaikuttavat tällä hetkellä etenkin perheasuntojen myyntiin. Kysyntää on vähän.
– Kun uutisia tulee koulujen lopettamisista, ihmiset reagoivat voimakkaasti ja tunne tahtoo viedä, sanoo Marko Aalto OP Koti -kiinteistönvälityksestä.
Rauman kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa, että Vasaraisten, Kodisjoen ja Kortelan koulujen toiminta päättyy. Päätöksen mukaan Vasaraisten koulun toiminta päättyy lukuvuoden loppuun 31.7.2026 ja oppilaat siirtyvät Uotilan kouluun, Kodisjoen koulun toiminta päättyy lukuvuoden loppuun 31.7.2026 ja oppilaat siirtyvät Unajan kouluun ja Kortelan koulun toiminta päättyy lukuvuoden loppuun 31.7.2027 ja oppilaat siirtyvät Nanunkallion kouluun.
Kaupungissa on rakenteilla kaksi uutta koulua, joihin oppilaita ohjataan lopetetuista kouluista. Uotilan koulu on parhaillaan työn alla ja Nanunkallion koulurakennustöiden on määrä käynnistyä ensi maaliskuussa.
Aalto uskoo tilanteen rauhoittuvan, kun turhat pelot koulutuksen järjestämisestä haihtuvat.
Tämän hetken tilanne on merkinnyt sitä, että kaupungin pohjoispuolet perheasunnot kiinnostavat nyt ostajia. Pohjoiskehän varteen valmistui uusi koulu vuonna 2019.
Koululla on toki oma vaikutuksensa, mutta Raumalla on jo pitkään jatkunut pohjoispuolisten asuntojen vetovoima. Yksin kouluasiat eivät vetovoimaan vaikuttane.
Korkojen nopea nousu tyrehdytti asuntokaupan koko valtakunnassa. Yleisesti käytetty 12 kuukauden asuntolainan viitekorko nousi nopeasti jopa yli neljän prosentin.
Raumalla asuntokauppa putosi viime vuonna 30 prosenttia edelliseen vuoteen verraten.
Nyt vastaava korko on jo alle kolmen prosentin ja laskun odotetaan jatkuvan.
– Kyllä korkojen lasku näkyy selvästi kysynnän kasvuna. Näytöissä käy enemmän väkeä ja kiinnostus asuntolainoihin on kasvanut, sanoo Aalto.
Hän ei kuitenkin muistuttaa, että kaupan normalisoitumisesta on ennen aikaista puhua. Pitää muistaa tuo viime vuoden heikko lähtötaso.
– Kysyntää on ennen kaikkea perheasunnoista, omakoti- ja rivitaloista. Myös keskustan asunnon kiinnostavat, kuten aina ennenkin, Aalto muistuttaa.
Raumalla on hyvin samansuuntainen trendi kuin muuallakin maassa. Ikääntyvät ja eläkeläiset haluavat myydä omakotitalonsa ja muuttaa keskustaan, palveluiden lähelle.
Oman talon myyntiä voi haitata pankkien tiukentunut käytäntä sellaisissa tilanteissa, joissa talon ostajat haluavat tehdään taloon remontin oston jälkeen.
Pankki eivät välttämättä myönnä remonttilainaa taloa vastaan, vaan haluavat remonttiin lisävakuuksia ja arvioida vasta remontin jälkeen talon mahdollisen arvonnousun.
Toki käytännöt vaihtelevat pankkien kesken.
Aallon mukaan parhaiten menevät kaupaksi uudehkot vähän remonttia vaativat 200 000–250 000 euron hintaiset asunnot.
– Jos hinta nousee 300 000 euroon tai yli, niin kysyntä vähenee, sanoo Aalto.
Pienemmät asunnot menevät keskustassa kaupaksi. Kysyntää ei kuitenkaan takavuosien malliin ole. Yksi merkittävä tekijä on asuntosijoittajien vähäisyys.
– Pienissä määrin toki kysyntää on. Pitää kuitenkin muistaa Rauman tilanne. Esimerkiksi se, että sijoitusastuntoja ostettiin paljon Olkiluodon ydinvoimalan rakentamisen aikaan. Nyt rakennusmiehet ovat lähteneet, ja sen vaikutus näkyy yhä.
Toisaalta opiskelijat ovat koronan jälkeen palanneet lähipetukseen. Se on vaikuttanut esimerkiksi vuokra-asuntomarkkinoihin tasapainottavasti.
Oili Kuusinen Fajanssista valaa uskoa siihen, että nykyinen pieni piristys asuntokaupassa tulee kiihtymään.
– Keväällä kauppa käy vilkkaasti. Oman käsitykseni mukaan korot tulevat yhä alas, viitekorko lähelle kahta prosenttia. Lisäksi nyt on syntynyt patoutunutta asunnonosto- ja vaihtotarvetta, hän arvioi.
Kuusisen mukaan asuntokauppa kulkee tietyissä sykleissä ja reagoi siihen, miten taloudessa yleisesti menee.