Ans­si Ru­la­mo / STT

Pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stubb ve­to­si en­sim­mäi­ses­sä YK-pu­hees­saan voi­mak­kaas­ti kan­sain­vä­li­sen yh­teis­työn ja YK:n uu­dis­ta­mi­sen puo­les­ta.

Stubb oli kes­ki­viik­koil­ta­na Suo­men ai­kaa New Yor­kis­sa pi­tä­mäs­sään pu­hees­sa tyy­lil­leen us­kol­li­nen, sil­lä hän esit­te­li YK:n yleis­ko­kouk­sel­le ta­va­ra­merk­kin­sä eli kol­me point­tia.

Pre­si­den­tin kol­me point­tia oli­vat: mikä yh­dis­tää pi­kem­min­kin kuin erot­taa maa­il­man mai­ta, mi­ten lo­pet­taa tä­män­het­ki­set so­dat sekä kuin­ka YK:ta tu­li­si uu­dis­taa.

Stubb maa­la­si pu­hees­saan ku­van krii­sis­sä ole­vas­ta kan­sain­vä­li­ses­tä jär­jes­tel­mäs­tä, joka mu­re­nee juu­ri kun sitä tar­vit­tai­siin enem­män kuin kos­kaan. Hän nos­ti esiin usein tois­ta­man­sa har­min sii­tä, et­tä 1990-lu­vul­la vi­si­oi­tu "his­to­ri­an lop­pu" ja kaik­kien maa­il­man mai­den pää­ty­mi­nen de­mok­ra­ti­oik­si ei to­teu­tu­nut.

– Ole­tim­me lii­kaa ja teim­me lii­an vä­hän.

Pre­si­dent­ti ver­ta­si ny­ky­ti­lan­net­ta sii­hen, kun YK pe­rus­tet­tiin 1940-lu­vul­la, ja to­te­si maa­il­man sei­so­van jäl­leen ker­ran ris­teyk­ses­sä.

– Täy­tyy myön­tää, et­tä olen huo­lis­sa­ni. Erot mai­den ja maa­ryh­mien vä­lil­lä ovat kas­va­mas­sa, Stubb sa­noi.

Hä­nen mu­kaan­sa suur­ten glo­baa­lien on­gel­mien ku­ten il­mas­ton­muu­tok­sen rat­kai­se­mi­sek­si tar­vi­taan vält­tä­mät­tä maa­il­man mai­den yh­teis­työ­tä. Pre­si­dent­ti to­te­si Suo­men ole­van me­nes­tys­ta­ri­na, joka on hyö­ty­nyt suu­res­ti YK:n me­nes­ty­mi­ses­tä.

Pre­si­dent­ti esit­te­li yleis­ko­kouk­sel­le eh­do­tuk­sen­sa YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­ton uu­dis­ta­mi­sek­si, jos­ta hän pu­hui me­di­al­le jo vii­me vii­kol­la. Stubb eh­dot­ti en­sin­nä­kin, et­tä py­sy­vien jä­sen­mai­den lu­ku­mää­rä tup­lat­tai­siin kym­me­neen, niin et­tä Af­rik­ka ja Aa­sia sai­si­vat kak­si paik­kaa ja La­ti­na­lai­nen Ame­rik­ka yh­den.

– On mah­do­ton­ta hy­väk­syä sitä, et­tä tur­val­li­suus­neu­vos­tos­sa ei ole py­sy­vää edus­tus­ta La­ti­na­lai­ses­ta Ame­ri­kas­ta ja Af­ri­kas­ta, ja vain Kii­na edus­taa Aa­si­aa, Stubb sa­noi.

Li­säk­si hän eh­dot­ti py­sy­vien jä­sen­mai­den veto-oi­keu­den pois­ta­mis­ta sekä sitä, et­tä YK:n pe­rus­so­pi­mus­ta rik­ko­va maa voi­si me­net­tää ää­ni­oi­keu­ten­sa tur­val­li­suus­neu­vos­tos­sa.

– Ym­mär­rän et­tä veto-oi­keus oli tar­peel­li­nen toi­sen maa­il­man­so­dan jäl­ki­mai­nin­geis­sa, mut­ta ny­ky­maa­il­mas­sa se on lii­an usein jäh­met­tä­nyt tur­val­li­suus­neu­vos­ton ja pää­tök­sen­te­on tääl­lä New Yor­kis­sa. YK:n vi­ras­tois­sa ei ole kan­sal­li­sia ve­to­ja, ja ne toi­mi­vat te­hok­kaas­ti juu­ri sik­si et­tä yk­sit­täi­nen jä­sen­maa ei voi es­tää sitä, pre­si­dent­ti lin­ja­si.

– Suo­men kol­men koh­dan eh­do­tus on hy­vin konk­reet­ti­nen, jot­kut voi­si­vat sa­noa yli­op­ti­mis­ti­nen, mut­ta mei­dän on aloi­tet­ta­va jos­ta­kin, Stubb sa­noi.

Konf­lik­teis­ta pu­hu­es­saan Stubb nos­ti esiin sekä Uk­rai­nan, Ga­zan et­tä Su­da­nin so­dat. Hän sa­noi Suo­men tuo­mit­se­van jyr­käs­ti Ve­nä­jän hyök­käys­so­dan Uk­rai­nas­sa ja il­mai­si tu­ken­sa Uk­rai­nan pre­si­den­tin Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyin rau­han­suun­ni­tel­mal­le.

– Sota jat­kuu, kos­ka Ve­nä­jän joh­to ei ole ha­lu­kas lo­pet­ta­maan sitä. Kun Ve­nä­jä te­kee par­haan­sa syyt­tääk­seen mui­ta omas­ta hyök­käyk­ses­tään, mei­dän täy­tyy jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti pa­la­ta kan­sain­vä­li­sen oi­keu­den ja YK:n pe­rus­so­pi­muk­sen pe­ri­aat­tei­siin, Stubb paa­lut­ti.

– Ve­nä­jäl­lä tai mil­lään muul­la­kaan maal­la ei ole his­to­ri­al­lis­ta oi­keu­ta ke­nen­kään alu­ei­siin tai ih­mi­siin. YK:n pe­rus­so­pi­muk­sen yti­mes­sä on su­ve­re­ni­tee­tin ja alu­eel­li­sen kos­ke­mat­to­muu­den kun­ni­oit­ta­mi­nen, Stubb sa­noi ja vaa­ti Ve­nä­jän pre­si­dent­tiä Vla­di­mir Pu­ti­nia lo­pet­ta­maan so­dan heti.

Hä­nen mu­kaan­sa enem­mis­töl­lä maa­il­man mais­ta on int­res­si­nä rau­ha, mut­ta täl­lä enem­mis­töl­lä ei ole riit­tä­väs­ti val­taa kan­sain­vä­li­ses­sä jär­jes­tel­mäs­sä.

Stubb sa­noi ole­van­sa poh­jim­mil­taan op­ti­mis­ti­nen, kos­ka us­koo ih­mis­ten te­ke­vän lo­pul­ta hy­viä rat­kai­su­ja. Hän to­te­si ih­mis­kun­nan ole­van sel­ke­än va­lin­nan edes­sä.

– Voim­me jat­kaa koh­ti mo­ni­na­pais­ta epä­jär­jes­tyk­sen maa­il­maa, tai me voim­me ryh­tyä rat­ko­maan va­ka­vas­ti yh­tei­siä on­gel­mi­am­me mo­nen­kes­kis­ten ins­ti­tuu­ti­oi­den ja uu­dis­te­tun YK:n kaut­ta.

Stubb si­tee­ra­si lo­puk­si edes­men­nyt­tä pre­si­dent­ti Mart­ti Ah­ti­saar­ta, joka sa­noi vuo­den 2008 No­bel-pu­hees­saan, et­tä "rau­ha on tah­don asia".