Uu­tis­Rau­ma

Vii­kon­lo­pun eu­ro­par­la­ment­ti­vaa­lit me­ni­vät Sa­ta­kun­nas­sa koko maa­ta myö­täil­len. Poik­keuk­sel­li­sen ää­ni­saa­liin ke­rän­nyt Va­sem­mis­to­lii­ton Li An­ders­son oli vaa­li­pii­rin suo­si­tuin ja suo­si­tuin lä­hes kai­kis­sa maa­kun­nan kun­nis­sa­kin. Eu­ra­jo­el­la yk­kö­sek­si nou­si Ee­ro Hei­nä­luo­ma (sd.) ja Poh­jois-Sa­ta­kun­nan kes­kus­ta­lai­sis­sa kun­nis­sa El­si Ka­tai­nen (kesk.)

Kan­na­te­tuin puo­lue oli kar­ke­as­ti ja­o­tel­tu­na isom­mis­sa kun­nis­sa vaa­lien voit­ta­ja Ko­koo­mus ja pie­nem­mis­sä Kes­kus­ta.

Ää­nes­tysp­ro­sent­ti Sa­ta­kun­nas­sa jäi 36,7 pro­sent­tin, mikä on hie­man al­hai­sem­pi kuin vii­me eu­ro­vaa­lien 37,3. Koko maas­sa ää­nes­tysp­ro­sent­ti oli 42,4 pro­sent­tia.

Rau­mal­la suu­rin puo­lue oli Ko­koo­mus, vaik­ka kak­si eni­ten ää­niä saa­nut­ta eh­do­kas­ta oli­kin muis­ta puo­lu­eis­ta. Kau­pun­gin vah­va so­si­a­li­de­mok­raat­ti­nen pe­rin­ne nä­kyi sil­ti ää­nes­ty­sa­lu­eil­la, jois­sa de­ma­rit oli suu­rin Kou­ru­jär­vel­lä, Pyyn­pääs­sä ja Sam­paa­na­las­sa. La­pis­sa suu­rin puo­lue oli Kes­kus­ta, muil­la alu­eil­la Ko­koo­mus.

Eu­ra­jo­el­la yh­dis­tel­mä oli eri­koi­nen. Suu­rin puo­lue oli Ko­koo­mus, vaik­ka en­sim­mäi­nen ko­koo­mus­lai­nen eh­do­kas oli kun­nan lis­tal­la vas­ta vii­des. Eni­ten ää­niä saa­nut eh­do­kas oli SDP:n Ee­ro Hei­nä­luo­ma. Ää­nes­ty­sa­lu­eet­kin ha­jaan­tui­vat niin, et­tä Lu­via oli ko­koo­mus­lai­nen lä­hes 30 pro­sen­tin kan­na­tuk­sel­la, Kir­kon­ky­lä kes­kus­ta­lai­nen ja La­pi­jo­ki de­ma­ri­a­lu­et­ta.

Eu­ras­sa kol­me kär­ki­puo­lu­et­ta oli­vat lä­hes ta­sois­sa. Suu­rim­mak­si nou­si Kes­kus­ta 21,7 pro­sen­til­la, toi­se­na SDP 21,3 ja kol­man­te­na Ko­koo­mus 20,7 pro­sen­til­la. Ää­nes­ty­sa­lu­eis­ta Hin­ner­jo­ki ja Hon­ki­lah­ti oli­vat sel­ke­äs­ti kes­kus­ta­lai­sia noin 40 pro­sen­tin kan­na­tuk­sel­la. Eu­ran kes­kus­ta taas oli sel­ke­äs­ti SDP:n alu­et­ta.

Sa­ta­kun­nas­ta eh­dol­la ol­leis­ta sel­ke­äs­ti eni­ten ää­niä sai Ko­koo­muk­sen po­ri­lai­nen eh­do­kas Ma­ria Rau­ta­nen, joka ke­rä­si ää­niä Sa­ta­kun­nas­ta 1767 ään­tä ja yh­teen­sä koko maas­ta 4803 ään­tä. Lii­ke Ny­tin Chris­ta Lah­to sai Sa­ta­kun­nas­ta 607 ään­tä ja yh­teen­sä 1851.