Rauman Patria-kilta pitää veteraaniperinnettä yllä
Samu Vahteristo
Ravo Sarmet ja Ville Pertola ovat olleet pitkään aktiivejä maanpuolustus- ja veteraanijärjestöissä. UutisRaumassa parisen viikko sitten julkaistu mielipidekirjoitus kirvoitti paikalliset veteraanityön aktiivit puolustamaan toimintaa.
Valtakunnallisesti perinnetyötä tehdään Tammenlehvän perinneliitossa, joka jakaantuu alueellisiin piireihin. Raumakin kuuluu alueellisesti Tammenlehvän Satakunnan perinneyhdistykseen.
– Siirtymä perinneaikaan on kestänyt vuosia. Sotaveteraanien vähennyttyä, alettiin toimintaa muuttamaan perinnetyöhön, sanoo Ravo Sarmet.
Tammenlehvän Satakunnan perinneyhdistys perustettiin vuonna 2022 ja Raumallekin esitettiin paikallisyhdistyksen perustamista.
– Raumalle oli yli 10 vuotta sitten perustettu Patria-kilta isänmaallisen perinteen vaalijaksi. Ei nähty tarpeelliseksi perustaa uutta yhdistystä, kun samat ihmiset kuitenkin toimivat, Sarmet kuvaa.
– Raumalla isänmaallisen perinteen vaalijana toimii Patria-kilta, johon kuuluvat kaikki keskeiset maanpuolustusyhdistykset paikkakunnalla, jatkaa Pertola.
Patria-kiltaan kuuluu Raumalla kymmenen maanpuolustusyhdistystä ja kilta koordinoi perinteen vaalimistyötä.
– Siellä on herkällä korvalla kuunneltu veteraanijärjestöjä ja kirjattu mitä asioita pitäisi painottaa toiminnassa.
Perinteen vaalimisen näkyvä muoto on kukkien laskeminen muistomerkeille. 50-luvulta lähtien raumalaiset reserviläisyhdistykset ovat vuorotteluperiaattellaa hoitaneet järjestelyt kolmena merkkipäivänä vuosittain. Talvisodan päättymisen muistopäivänä, kaatuneiden muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä järjestetään muistotilaisuudet. Rauman kaupungin aloitteesta myös kansallisena veteraanipäivänä on vuosittain perinteenä laskea kukat.
– Järjestelyvastuuta on jaettu, jotta se ei kävisi yhdellekään yhdistykselle liian raskaaksi.
Perinnetyötä tehdään muillakin tavoin. Erilaisia historiikkeja on tehty dokumentoimaan sotien tapahtumia.
– Laskin kerran, että minulla on Rauman seutua koskevia kirjoja hyllyssä 41 erilaista. Aineistoa on siis kerätty eikä minulla ole vastaan että vieläkin kerättäisi. Aikalaisia ei vaan enää ole kertomaan tapahtumista, Pertola sanoo.
Muistomerkkien kunnosta huolehditaan, esimerkiksi Summan veteraanien patsasta pidetään kunnossa.
– Reserviupseerit saivat aikanaan lahjoituksen Summan perinteen vaalimiseksi. Lahjoitus on tallella ja sen tuotoilla on muistomerkistä pidetty huolta, Sarmet sanoo.
Patria-kilta järjestää myös erilaisia tilaisuuksia, viimeisimpänä Tammisunnuntain juhla, jossa lähes 80 ihmistä kokoontui.
– Olisi tärkeää saada perinteen muistamistapoja, esimerkiksi veteraanipäivän seppeleenlasku kouluihin. Se herättäisi kysymyksiä ja olisi hyvä tapa kertoa sotiemme muistoista, Pertola sanoo.