Poliisi: Vantaan Viertolan koulun epäilty ampuja ja loukkaantuneet ovat 12-vuotiaita – epäilty otettiin kiinni Helsingin puolella
työryhmä / STT
Kaikki Vantaan Viertolan koulun ampumavälikohtauksen osalliset ovat 12-vuotiaita, kertoo poliisi. Poliisi kertoi aiemmin, että loukkaantuneita lapsia on kolme. Poliisi ei ole kertonut tarkemmin, miten loukkaantuneiden vammat aiheutuivat ja ovatko ne vakavia.
Lisäksi poliisi kertoi jo aiemmin, että epäilty tekijä on otettu kiinni. Poliisin mukaan ampumisesta epäilty lapsi otettiin kiinni Helsingin puolella. Hänellä oli silloin hallussaan ampuma-ase. Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti.
Itä-Uudenmaan poliisi pitää ampumisvälikohtauksesta tiedotustilaisuuden kello 13.
Viertolan koulu sijaitsee Tikkurilan lähellä Viertolan kaupunginosassa. Noin 800 oppilaan koulu tarjoaa perusopetusta 1.–9.-luokkalaisille. Koulu toimii kahdessa opetuspisteessä, jotka ovat Liljatien opetuspiste ja Jokirannan opetuspiste.
Vantaalla paikan päällä olevan STT:n toimittajan mukaan paikalla on paljon viranomaisia. Poliisi on eristänyt koulun luona korttelin poliisiautoilla ja koulun edustan poliisinauhoin.
Lisäksi paikalla on huoltajia, jotka odottavat lupaa hakea lapsensa pois koulusta. Osa huoltajista kertoo olleensa yhteydessä lapseensa puhelimella, mutta poliisi pitää oppilaita vielä koulurakennuksessa.
Tunnelma paikalla on rauhallinen, mutta samaan aikaan järkyttynyt. STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan kouluun on mennyt kriisipäivystyksen henkilöstöä.
Viranomaiset saivat tiedon Viertolan ampumavälikohtauksesta hieman aamuyhdeksän jälkeen.
Poliisi pyysi aiemmin sivullisia pysymään poissa alueelta ja sisätiloissa. Poliisi samoin varoitti avaamasta ovea tuntemattomille tuolla seudulla.
Suomalaisilla on synkät muistot kouluampumisista. Suomessa tapahtui runsaat 15 vuotta sitten kouluissa kaksi kuolonuhreja vaatinutta ampumista, jotka nousivat kansainvälisiksi uutisaiheiksi.
Syyskuussa 2008 kuoli 11 ihmistä, kun nuori mies ampui opiskelijatovereitaan ammattikorkeakoulussa Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella. Kauhajoen ampuja oli julkaissut ennen surmatöitä verkkovideon, jossa hän ammuskeli. Poliisi oli haastatellut miestä videon vuoksi, mutta ei ottanut tältä pois aseenkantolupaa.
Itseään ampunut surmaaja kuoli vammoihinsa sairaalassa. Hän oli ampumisen 11. kuolonuhri.
Marraskuussa 2007 menetti henkensä Uudellamaalla Tuusulan Jokelassa yhdeksän ihmistä, kun lukiossa opiskellut nuorukainen ammuskeli koulussaan. Myös tässä tapauksessa tekijä ampui lopulta itseään ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa.
Jokelan ampuja oli hänkin julkaissut etukäteen ampumisvideoita verkkoon.
Näiden kahden kouluampumisen arvioitiin horjuttaneen suomalaisten turvallisuudentunnetta, ehkä jopa pysyvästi.
Jokelan ja Kauhajoen surmien jälkeen alkoi keskustelu tekojen syistä. Keskeisiksi aiheiksi nousivat nuorten hyvinvointi, ääri-ideologioiden vaikutus ja aseiden saanti Suomessa.
Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ja voit puhua heille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua myös useilla muilla kielillä.
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Se on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
Mieli Kriisichat palvelee aikuisia. Se on auki maanantaista keskiviikkoon klo 15–19 ja torstaisin klo 15–21.
Lisäksi netissä keskusteluapua antaa verkkokriisikeskus Tukinet. Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin ja saada henkilökohtaisen tukihenkilön.
---
STT:n työryhmä: Pertti Mattila, Johanna Latvala, Tuomas Savonen, Maria Rosvall, Markku Uhari