työ­ryh­mä / STT

Kaik­ki Van­taan Vier­to­lan kou­lun am­pu­ma­vä­li­koh­tauk­sen osal­li­set ovat 12-vuo­ti­ai­ta, ker­too po­lii­si. Po­lii­si ker­toi ai­em­min, et­tä louk­kaan­tu­nei­ta lap­sia on kol­me. Po­lii­si ei ole ker­to­nut tar­kem­min, mi­ten louk­kaan­tu­nei­den vam­mat ai­heu­tui­vat ja ovat­ko ne va­ka­via.

Li­säk­si po­lii­si ker­toi jo ai­em­min, et­tä epäil­ty te­ki­jä on otet­tu kiin­ni. Po­lii­sin mu­kaan am­pu­mi­ses­ta epäil­ty lap­si otet­tiin kiin­ni Hel­sin­gin puo­lel­la. Hä­nel­lä oli sil­loin hal­lus­saan am­pu­ma-ase. Po­lii­sin mu­kaan kiin­ni­ot­to su­jui rau­hal­li­ses­ti.

Itä-Uu­den­maan po­lii­si pi­tää am­pu­mis­vä­li­koh­tauk­ses­ta tie­do­tus­ti­lai­suu­den kel­lo 13.

Vier­to­lan kou­lu si­jait­see Tik­ku­ri­lan lä­hel­lä Vier­to­lan kau­pun­gi­no­sas­sa. Noin 800 op­pi­laan kou­lu tar­jo­aa pe­ru­so­pe­tus­ta 1.–9.-luok­ka­lai­sil­le. Kou­lu toi­mii kah­des­sa ope­tus­pis­tees­sä, jot­ka ovat Lil­ja­tien ope­tus­pis­te ja Jo­ki­ran­nan ope­tus­pis­te.

Van­taal­la pai­kan pääl­lä ole­van STT:n toi­mit­ta­jan mu­kaan pai­kal­la on pal­jon vi­ra­no­mai­sia. Po­lii­si on eris­tä­nyt kou­lun luo­na kort­te­lin po­lii­si­au­toil­la ja kou­lun edus­tan po­lii­si­nau­hoin.

Li­säk­si pai­kal­la on huol­ta­jia, jot­ka odot­ta­vat lu­paa ha­kea lap­sen­sa pois kou­lus­ta. Osa huol­ta­jis­ta ker­too ol­leen­sa yh­tey­des­sä lap­seen­sa pu­he­li­mel­la, mut­ta po­lii­si pi­tää op­pi­lai­ta vie­lä kou­lu­ra­ken­nuk­ses­sa.

Tun­nel­ma pai­kal­la on rau­hal­li­nen, mut­ta sa­maan ai­kaan jär­kyt­ty­nyt. STT:n pai­kal­la ole­van toi­mit­ta­jan mu­kaan kou­luun on men­nyt krii­si­päi­vys­tyk­sen hen­ki­lös­töä.

Vi­ra­no­mai­set sai­vat tie­don Vier­to­lan am­pu­ma­vä­li­koh­tauk­ses­ta hie­man aa­mu­yh­dek­sän jäl­keen.

Po­lii­si pyy­si ai­em­min si­vul­li­sia py­sy­mään pois­sa alu­eel­ta ja si­sä­ti­lois­sa. Po­lii­si sa­moin va­roit­ti avaa­mas­ta ovea tun­te­mat­to­mil­le tuol­la seu­dul­la.

Suo­ma­lai­sil­la on syn­kät muis­tot kou­lu­am­pu­mi­sis­ta. Suo­mes­sa ta­pah­tui run­saat 15 vuot­ta sit­ten kou­luis­sa kak­si kuo­lo­nuh­re­ja vaa­ti­nut­ta am­pu­mis­ta, jot­ka nou­si­vat kan­sain­vä­li­sik­si uu­ti­sai­heik­si.

Syys­kuus­sa 2008 kuo­li 11 ih­mis­tä, kun nuo­ri mies am­pui opis­ke­li­ja­to­ve­rei­taan am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa Ete­lä-Poh­jan­maan Kau­ha­jo­el­la. Kau­ha­jo­en am­pu­ja oli jul­kais­sut en­nen sur­ma­töi­tä verk­ko­vi­de­on, jos­sa hän am­mus­ke­li. Po­lii­si oli haas­ta­tel­lut mies­tä vi­de­on vuok­si, mut­ta ei ot­ta­nut täl­tä pois aseen­kan­to­lu­paa.

It­se­ään am­pu­nut sur­maa­ja kuo­li vam­moi­hin­sa sai­raa­las­sa. Hän oli am­pu­mi­sen 11. kuo­lo­nuh­ri.

Mar­ras­kuus­sa 2007 me­net­ti hen­ken­sä Uu­del­la­maal­la Tuu­su­lan Jo­ke­las­sa yh­dek­sän ih­mis­tä, kun lu­ki­os­sa opis­kel­lut nuo­ru­kai­nen am­mus­ke­li kou­lus­saan. Myös täs­sä ta­pauk­ses­sa te­ki­jä am­pui lo­pul­ta it­se­ään ja me­neh­tyi myö­hem­min vam­moi­hin­sa.

Jo­ke­lan am­pu­ja oli hän­kin jul­kais­sut etu­kä­teen am­pu­mis­vi­de­oi­ta verk­koon.

Näi­den kah­den kou­lu­am­pu­mi­sen ar­vi­oi­tiin hor­jut­ta­neen suo­ma­lais­ten tur­val­li­suu­den­tun­net­ta, eh­kä jopa py­sy­väs­ti.

Jo­ke­lan ja Kau­ha­jo­en sur­mien jäl­keen al­koi kes­kus­te­lu te­ko­jen syis­tä. Kes­kei­sik­si ai­heik­si nou­si­vat nuor­ten hy­vin­voin­ti, ää­ri-ide­o­lo­gi­oi­den vai­ku­tus ja asei­den saan­ti Suo­mes­sa.

Mie­li ry:n krii­si­pu­he­lin päi­vys­tää suo­mek­si vuo­ro­kau­den ym­pä­ri nu­me­ros­sa 09 2525 0111. Pu­he­li­mes­sa vas­taa­vat krii­si­työn­te­ki­jät ja kou­lu­te­tut va­paa­eh­toi­set ja voit pu­hua heil­le ni­met­tö­mäs­ti ja luot­ta­muk­sel­li­ses­ti. Krii­si­pu­he­lin tar­jo­aa kes­kus­te­lu­a­pua myös useil­la muil­la kie­lil­lä.

Se­ka­sin-chat on val­ta­kun­nal­li­nen kes­kus­te­lu­a­lus­ta 12–29-vuo­ti­ail­le. Se on avoin­na ar­ki­sin klo 9–24 ja vii­kon­lop­pui­sin klo 15–24.

Mie­li Krii­sic­hat pal­ve­lee ai­kui­sia. Se on au­ki maa­nan­tais­ta kes­ki­viik­koon klo 15–19 ja tors­tai­sin klo 15–21.

Li­säk­si ne­tis­sä kes­kus­te­lu­a­pua an­taa verk­kok­rii­si­kes­kus Tu­ki­net. Tu­ki­ne­tis­sä voit osal­lis­tua ryh­mäc­hat­tei­hin tai kah­den­kes­ki­siin chat­tei­hin, ot­taa osaa ryh­mä­kes­kus­te­lui­hin ja saa­da hen­ki­lö­koh­tai­sen tu­ki­hen­ki­lön.

---

STT:n työ­ryh­mä: Pert­ti Mat­ti­la, Jo­han­na Lat­va­la, Tuo­mas Sa­vo­nen, Ma­ria Ros­vall, Mark­ku Uha­ri