Ja­ni­ta Vir­ta­nen / STT

Van­hem­muus ja lap­si­per­he-elä­mä ei ole ny­kyi­sil­le pari–kol­mi­kymp­pi­sil­le enää nor­mi, vaan mer­kit­tä­vä elä­män­va­lin­ta. Tämä erot­taa ny­kyi­set per­heel­lis­ty­mis­tä poh­ti­vat ai­em­mis­ta su­ku­pol­vis­ta. En­tis­tä use­am­pi jopa toi­voo, et­tä ei jou­tui­si yli­pää­tään te­ke­mään pää­tös­tä las­ten han­kin­nas­ta, ker­too Man­ner­hei­min Las­ten­suo­je­lu­lii­ton (MLL) Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si -pal­ve­lun asi­an­tun­ti­ja Hei­ni Björk.

– Jot­kut jopa ko­ke­vat, et­tä heis­sä on jo­tain vi­kaa, kun he ei­vät tie­dä, ha­lu­a­vat­ko lap­sia vai ei­vät.

Björ­kin mu­kaan mo­nel­la van­hem­muut­ta poh­ti­val­la on täh­täi­mes­sään täy­del­li­nen suo­ri­tus, mikä voi ai­heut­taa ko­via pai­nei­ta. Pai­nei­ta ai­heut­ta­vat myös eri­lai­set jak­sa­mis­huo­let.

Björ­kin mu­kaan mie­len­ter­veys­huo­let ovat al­ka­neet nä­kyä pal­ve­lus­sa ai­em­paa enem­män.

– Moni on nyt sel­väs­ti huo­lis­saan, riit­tä­vät­kö omat voi­ma­va­rat sii­hen, et­tä pys­tyy tar­jo­a­maan lap­sel­le sel­lai­sen lap­suu­den min­kä lap­si an­sait­see. Osa kan­taa myös huol­ta, pys­tyy­kö suo­je­le­maan las­ta vas­taa­val­ta, mitä on it­se ko­ke­nut omas­sa lap­suu­des­saan.

Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si -net­ti­pal­ve­lus­sa oli vii­me vuo­den hei­nä­kuun ja tä­män vuo­den maa­lis­kuun vä­li­se­nä ai­ka­na esil­lä gal­lup­ky­sy­mys: vai­kut­ta­vat­ko mie­len­ter­veys­huo­let pää­tök­sen­te­koo­si van­hem­muu­des­ta? Vas­tan­neis­ta ai­no­as­taan 17 pro­sent­tia koki, et­tei­vät mie­len­ter­veys­huo­let vai­kut­ta­neet mil­lään ta­val­la omaan pää­tök­sen­te­koon. Suu­rim­mat huo­le­nai­heet oli­vat oma ar­jes­sa sel­viy­ty­mi­nen ja mie­len­ter­veys­huo­lien vai­ku­tus van­hem­pa­na ole­mi­seen.

Gal­lu­piin osal­lis­tui 1 368 si­vus­ton käyt­tä­jää. Hei­dän taus­tas­taan ei ky­syt­ty tar­kem­pia tie­to­ja vas­taa­mi­sen yh­tey­des­sä. MLL:n mu­kaan vii­me vuon­na Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si -si­vus­tol­la kävi yli 25 000 suo­ma­lais­ta, jois­ta sel­väs­ti suu­rin osa oli 20–39-vuo­ti­ai­ta nai­sia.

Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si on ano­nyy­mi ja mak­su­ton, va­jaat nel­jä vuot­ta toi­mi­nut si­vus­to, jo­hon kuu­luu muun mu­as­sa kes­kus­te­lu­pals­ta ja net­ti­kir­je­pal­ve­lu. Net­ti­kir­jeen käyt­tä­jis­sä ko­ros­tuu kak­si ryh­mää: ne, jot­ka to­den­nä­köi­ses­ti ha­lu­ai­si­vat lap­sen, mut­ta jo­tain on vie­lä lo­pul­li­sen pää­tök­sen­te­on es­tee­nä – ja ne, jot­ka ei­vät ai­dos­ti tie­dä, ha­lu­a­vat­ko lap­sia vai ei­vät. Kes­kus­te­lu­pals­tan käyt­tä­jis­sä sen si­jaan on eni­ten nii­tä, jot­ka ovat jo päät­tä­neet, et­tei­vät ha­lua lap­sia, mut­ta kai­paa­vat pää­tök­sen kans­sa vie­lä ver­tais­tu­kea.

Vä­es­tö­lii­ton tut­ki­mus­ten pe­rus­teel­la lap­sia ha­lu­a­vien suo­ma­lais­ten van­hem­muu­den es­tee­nä on ylei­sim­min so­pi­van kump­pa­nin puu­te. Kaik­kien he­del­mäl­li­ses­sä iäs­sä ole­vien pa­ris­sa ylei­sim­mät syyt sii­hen, mik­si las­ta ei ha­lu­ta ai­na­kaan heti, ovat ha­lut­to­muus luo­pua ny­kyi­ses­tä elä­män­tyy­lis­tä ja halu teh­dä mui­ta it­seä kiin­nos­ta­via asi­oi­ta, ker­too Vä­es­tö­lii­ton Vä­es­tön­tut­ki­mus­lai­tok­sen joh­ta­va tut­ki­ja Ven­la Berg.

– Eli kun so­pi­va kump­pa­ni on ja poh­di­taan sitä, ha­lu­taan­ko lap­sia, ai­ka mo­nia mie­ti­tyt­tää, mitä se elä­mä tu­li­si sit­ten ole­maan ja mi­ten pal­jos­ta jou­tui­si luo­pu­maan las­ten myö­tä. Täs­sä asi­as­sa on ta­pah­tu­nut sel­keä muu­tos 2000-lu­vun ku­lu­es­sa, eli nämä syyt ko­ros­tu­vat ni­me­no­maan ny­ky­a­jas­sa.

Har­val­la nuo­rel­la on Ber­gin mu­kaan re­a­lis­tis­ta kä­si­tys­tä las­ten­saan­nis­ta ja lap­si­per­he-elä­mäs­tä, vaan aja­tuk­set pe­rus­tu­vat usein eri­lai­siin ne­ga­tii­vi­siin mie­li­ku­viin, jot­ka pai­not­tu­vat esi­mer­kik­si jul­ki­ses­sa kes­kus­te­lus­sa: van­hem­muus on ras­kas­ta, lap­set sai­ras­te­le­vat pal­jon tai pa­ri­suh­de kär­sii.

Pa­ri­suh­de­tyy­ty­väi­syys usein not­kah­taa pik­ku­lap­si­vai­hees­sa, mut­ta jos vai­hees­ta pääs­tään eteen­päin, tyy­ty­väi­syys yleen­sä pa­laa sa­mal­le ta­sol­le kuin en­nen lap­sia. Ero­a­mi­sen ris­ki on Ber­gin mu­kaan jopa pie­nim­mil­lään, kun per­hees­sä on al­le kak­si­vuo­ti­ai­ta lap­sia. Myös las­ten­saan­nin ka­tu­mi­nen on hy­vin har­vi­nais­ta.

Il­mas­ton­muu­tos ja ta­lou­del­li­set syyt, joi­ta usein tar­jo­taan syn­ty­vyy­den las­kun taus­ta­te­ki­jöik­si, ei­vät Ber­gin mu­kaan näy mer­kit­tä­väs­ti Vä­es­tö­lii­ton tut­ki­muk­sis­sa.

– Toi­vot­tu lap­si­lu­ku voi ol­la ma­ta­lam­pi ko­vas­ti il­mas­to­ah­dis­tu­neil­la, mut­ta se, et­tä luo­pui­si har­taas­ta lap­si­toi­vees­taan ko­ko­naan sik­si et­tä on huo­les­tu­nut maa­pal­lon tu­le­vai­suu­des­ta, näyt­tää ole­van to­del­la har­vi­nais­ta. Sen si­jaan il­mas­ton­muu­tos saat­taa ol­la yk­si li­sä­syy sel­lai­sil­le ih­mi­sil­le, jot­ka ei­vät muis­ta­kaan syis­tä ha­lua lap­sia.

Ber­gin mu­kaan tut­ki­muk­set osoit­ta­vat, et­tä epä­var­ma ta­lous­ti­lan­ne vai­kut­taa las­ten­saan­nin suun­nit­te­luun ja myös las­ten saa­mi­seen, mut­ta sel­ke­äm­min vas­ta tois­ta tai use­am­paa las­ta poh­ti­vil­la.

MLL:n Hei­ni Björk ker­too, et­tä myös Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si -si­vus­tol­la il­mas­to­huo­let nä­ky­vät lä­hin­nä kes­kus­te­lu­pals­tal­la lap­set­to­muu­den jo va­lin­nei­den hen­ki­löi­den ker­to­muk­sis­sa. Net­ti­kir­je­pal­ve­lus­sa huo­let ylei­ses­tä maa­il­man­ti­las­ta tai omas­ta ta­lou­del­li­ses­ta ti­lan­tees­ta ovat mel­ko har­vi­nai­sia ja useim­mi­ten si­vu­mai­nin­to­ja.

Berg kan­taa huol­ta sii­tä, et­tä mo­nil­la me­nee päät­tä­mät­tö­mäs­sä "ha­lu­an­ko lap­sia vai en" -elä­män­vai­hees­sa niin pit­kään, et­tä var­sin­kin nais­ten he­del­mäl­li­sen iän lop­pu tu­lee vas­taan ja toi­vot­tu­ja lap­sia jää sen ta­kia syn­ty­mät­tä.

Björ­kin mu­kaan Ha­lu­an­ko van­hem­mak­si -pal­ve­lus­sa he­del­mäl­li­syys nou­see esil­le ajoit­tain. Asi­aa vai­kut­ta­vat poh­ti­van lä­hin­nä ne 30–39-vuo­ti­aat, jot­ka ei­vät koe pa­loa van­hem­muu­teen, mut­ta pel­kää­vät ka­tu­van­sa lap­set­to­muus­pää­tös­tä myö­hem­min elä­mäs­sään.

– Kui­ten­kin ai­ka huo­mi­o­nar­vois­ta ja kos­ket­ta­vaa­kin on se, et­tä jo hie­man yli kak­si­kymp­pi­sil­tä tu­lee sel­lai­sia yh­tey­de­not­to­ja, jois­sa hei­tä huo­let­taa, on­ko koh­ta lii­an myö­häis­tä.