”Olemme tekemisissä arvaamattoman naapurin kanssa”
Raumalaislähtöinen Esa Rautalinko johtaa puolustusteollisuuden jättiläistä, jonka liiketoiminta on rajussa kasvussa.
Marko Leppänen, Helsinki
Raumalla varttunut Esa Rautalinko johtaa menestyvää yritystä. Patria Oyj:n liikevaihto on kivunnut jo yli 700 miljoonaan euroon, ja tilauskanta on reilut kaksi miljardia.
Venäjän ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt puolustusteollisuutta, eikä kaluston tarve tule ainakaan lähitulevaisuudessa vähenemään. Onko Rautalinko joutunut käymään alansa takia eettismoraalisia pohdintoja?
– En. Kävin sen pohdinnan jo aiemmin ja tulin siihen tulokseen, että niin kauan kuin kyseessä on demokraattisten valtioiden puolustaminen, valinta on helppo, Rautalinko vastaa.
Rautalinko sanoo, että Venäjän ja Ukrainan sota on vauhdittanut tilauksien tekoa alalla, jossa päätökset voivat kestää vuosikausia.
– Liiketoiminta voi hyvin, mutta mielellään kyllä johtaisin pienempää yritystä, jos maailma olisi rauhallisempi.
Rautalinko otti Patrian toimitusjohtajan tehtävän vastaan heinäkuussa 2019. Sitä ennen hän toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
Suomi on EU-maista poikkeus, sillä se kilpailuttaa kaikki puolustushankinnat. Puolustusvoimat on kuitenkin panostanut kalustoon, joka on Rautalingon mukaan kansainväliselläkin tasolla laadukas ja toimintakykyinen. Suomen Puolustusvoimien ja yritysten tekemä yhteistyö on hänen mukaansa ainutlaatuista.
– Suomen tilanne on hyvä. Kaikkeen pitää kuitenkin varautua, kun olemme tekemisissä arvaamattoman naapurin kanssa, hän muistuttaa.
– Monissa maissa on paljon kalustoa, mutta ne ovat kyseenalaisessa käyttökunnossa. Suomessa ne myös toimivat.
Rautalingon mukaan Suomen yleinen asevelvollisuus herätti kansainvälisissä piireissä ihmettelyä hänen tulessaan Patrian toimitusjohtajaksi, mutta sen arvo on huomattu kiristyneen maailmantilanteen takia.
– Minulta kyseltiin, että miksi meillä on noin vanhanaikainen malli ja näemmekö mörköjä joka paikassa. Vuoden 2022 helmikuun jälkeen puhe on kääntynyt siihen, että Suomi on ollut visionääri, joka on nähnyt tilanteen kehityksen jo aiemmin.
Rautalinko on oikea henkilö arvioimaan sitä, mihin suuntaan puolustusteknologia ja maanpuolustuksen strategiat ovat menossa.
Hänen mukaansa Venäjän ja Ukrainan sota on osoittanut, että maavoimien toimintakyky on edelleen arvossaan. Ukraina on saanut lisää ilmapuolustuskalustoa, ja toisaalta heillä ei ole itsellään moderneja hävittäjiä.
– Voidaan tietysti kysyä, että miten paljon sodankäynti on muuttunut toisesta maailmansodasta. Ilman maavoimien hyvää iskukykyä alueita on vaikea vallata.
Samaan aikaan miehittämättömien pienlentokoneiden eli droonien kehitystyö käy kuumana. Lisäksi kybervaikuttamiseen liittyvät tietojärjestelmät kehittyvät kaiken aikaa.
Rautalinko on perinyt isältään kiinnostuksen maanpuolustukseen, ja hän on ollut mukana lukuisissa maanpuolustusjärjestöissä.
Venäjän uhka puhuttaa paljon Suomessa. Rautalingolla on hyvin selkeä näkemys siitä, miten itänaapuriin pitäisi suhtauta: varuillaan pitää olla, mutta paniikkiin ei ole syytä.
– Nojaan valtionjohdon ja sotilaiden viestiin siitä, että Suomella ei ole välitöntä uhkaa.
Rautalingon mukaan Venäjän ja Ukrainan sodan lopputulos merkitsee paljon Suomenkin kannalta.
– Jos Venäjä saa Ukrainassa haltuun laajoja alueita tai onnistuu miehittämään koko maan, se on sen jälkeen voimansa tunnossa. Suomessa paras tapa varautua on pitää oma puolustuskyky korkealla.
Rautalingon vaativa työ vie paljon aikaa, mutta kun hän tulee Raumalle tapaamaan vanhoja kavereitaan, työasioista ei puhuta.
Rauman Lyseon lukiosta kirjoittanut Rautalinko lähti Raumalta opiskelemaan Turkuun parikymppisenä jo vuonna 1983. Kotikaupunki on silti edelleen tärkeä.
– Kiva olla kaveriporukassa, joka on ollut pikkupenskasta asti yhdessä. Jutut jatkuvat aina siitä mihin viimeksi jäivät.
Rautalingon vanhemmat työskentelivät Rauma-Repolassa, ja hän varttui tehtaan liepeillä Lonsissa.
– Lonsin alue on säilynyt melko samanlaisena, mutta muuten kaupunki on kehittynyt valtavasti. Tuntui, että Rauma päättyi silloin nykyisen Citymarketin tienoilla.
Rautalinko järjestää Helsingissä asuvien raumalaisten ja porilaisten kavereiden kanssa talvisin matkan Satakuntaan katsomaan Lukon ja Ässien ottelua.
– Meteli on yleensä aika kovaa. Viimeksi, kun Lukko voitti 3–1, niin porilaiset olivat aika hiljaa, Rautalinko naurahtaa.