Em­mi Til­vis / STT

Suo­mi oli vii­me vuon­na ku­lut­ta­ja­hin­noil­taan Eu­roo­pan 7. kal­lein maa vuo­den 2022 ta­voin, ker­too Ti­las­to­kes­kus. Tie­dot pe­rus­tu­vat EU:n ti­las­to­vi­ra­no­mai­sen Eu­ros­ta­tin koor­di­noi­maan 36 maan ver­tai­luun.

Suo­mea kos­ke­van hin­ta-ai­neis­ton on koon­nut Ti­las­to­kes­kus.

Kär­ki­si­jal­la ver­tai­lus­sa on mai­neen­sa mu­kai­ses­ti Sveit­si, ja toi­se­na tu­lee Is­lan­ti.

Hin­ta­ver­tai­lun edul­li­sim­mat maat oli­vat Turk­ki, Poh­jois-Ma­ke­do­nia sekä Bos­nia-Hert­se­go­vi­na. Tur­kin hin­ta­ta­so oli liki 60 pro­sent­tia alem­pi kuin EU-kes­ki­ar­vo. EU-mais­ta edul­li­sim­pia oli­vat Ro­ma­nia ja Bul­ga­ria.

Suo­men naa­pu­rien hin­ta­ta­sois­ta pal­jas­tuu pie­ni­muo­toi­sia yl­lä­tyk­siä. Ruot­sin ku­lut­ta­ja­hin­nat oli­vat ko­ko­nai­suu­des­saan hal­vem­mat kuin Suo­mes­sa, ja Vi­ros­sa ruo­an hin­ta­ta­so oli Suo­men ta­sol­la. Sen si­jaan sekä al­ko­ho­lil­li­set et­tä al­ko­ho­lit­to­mat juo­mat oli­vat Vi­ros­sa yhä sel­ke­äs­ti Suo­mea edul­li­sem­pia.

Poh­jois­mais­ta Nor­jan hin­ta­ta­so oli edel­li­sis­tä vuo­sis­ta poi­ke­ten jok­seen­kin sa­mal­la ta­sol­la kuin Suo­men. Nor­jan ku­lut­ta­ja­hin­nat oli­vat hie­man Suo­mea kor­ke­am­mat. Poh­jois­mais­sa Suo­mea kor­ke­am­pi hin­ta­ta­so oli ver­tai­lun ho­pe­a­mi­ta­lis­tin Is­lan­nin li­säk­si myös Tans­kas­sa.

Kai­ken kaik­ki­aan al­ko­ho­li­juo­mat oli­vat Suo­mes­sa ver­rat­tain kal­lii­ta. Suo­mi nou­si koko hin­ta­ver­tai­lun vii­den kal­leim­man maan kär­keen al­ko­ho­li­juo­mien li­säk­si tu­pa­kas­sa, lii­ken­ne­pal­ve­luis­sa sekä ra­vin­to­la- ja ho­tel­li­pal­ve­luis­sa. Sen si­jaan säh­kö, kaa­su ja muut polt­to­ai­neet, ko­din­ko­neet sekä vies­tin­tä­pal­ve­lut oli­vat Suo­mes­sa hin­ta­ta­sol­taan lä­hem­pä­nä EU-mai­den kes­ki­ta­soa.

Mai­den vä­li­set eri­lai­set ve­ro­tus­käy­tän­teet vai­kut­ta­vat eri­tyi­ses­ti al­ko­ho­lin ja tu­pa­kan ku­lut­ta­ja­hin­toi­hin. Pal­ve­lui­ta si­säl­tä­vis­sä hyö­dyk­keis­sä työ­voi­ma­kus­tan­nus­ten vai­ku­tus ku­lut­ta­ja­hin­toi­hin ko­ros­tuu. Esi­mer­kik­si ra­vin­to­la- ja ho­tel­li­pal­ve­luis­sa hin­ta­ta­so­e­rot mai­den vä­lil­lä oli­vat suu­ria.