STT

Edus­kun­ta on hy­väk­sy­nyt Yh­dys­val­to­jen kans­sa teh­dyn puo­lus­tu­syh­teis­työ­tä kos­ke­van DCA-so­pi­muk­sen.

So­pi­muk­sel­la vah­vis­te­taan Suo­men puo­lus­tus­ky­kyä mah­dol­lis­ta­mal­la Yh­dys­val­to­jen läs­nä­o­lo, har­joit­te­lu ja puo­lus­tus­ma­te­ri­aa­lin va­ras­toin­ti Suo­mes­sa. So­pi­mus mah­dol­lis­taa myös Suo­men ja Yh­dys­val­to­jen yh­teis­toi­min­nan kai­kis­sa krii­si­ti­lan­teis­sa.​

So­pi­muk­ses­sa muun mu­as­sa mää­rä­tään Yh­dys­val­to­jen pää­sys­tä Suo­men alu­eel­le sekä en­nal­ta so­vit­tu­jen ti­lo­jen ja alu­ei­den käy­tös­tä. So­pi­muk­ses­sa so­vi­taan myös esi­mer­kik­si yh­dys­val­ta­lais­jouk­ko­jen oi­keu­del­li­ses­ta ase­mas­ta Suo­mes­sa.

DCA-so­pi­muk­sen neu­vot­te­le­mi­nen tuli ajan­koh­tai­sek­si, kun Suo­mi päät­ti ha­kea Na­ton jä­se­nyyt­tä Ve­nä­jän hyö­kät­tyä Uk­rai­naan hel­mi­kuus­sa 2022.

Edus­kun­nan ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­ta puol­si yk­si­mie­li­ses­ti so­pi­muk­sen hy­väk­sy­mis­tä vii­me tors­tai­na.

Per­jan­tai­na pi­de­tys­sä täy­sis­tun­nos­sa edus­kun­ta hy­väk­syi asi­aa kos­ke­van la­kie­si­tyk­sen si­säl­lön ul­ko­a­si­ain­va­li­o­kun­nan mie­tin­nön mu­kai­se­na.

Yh­dys­val­loil­la on sa­man­ta­pai­nen so­pi­mus 11 muun Nato-maan kans­sa. Hal­li­tus oli jo al­le­kir­joit­ta­nut so­pi­muk­sen Yh­dys­val­to­jen kans­sa, mut­ta sen voi­maan­tu­lo vaa­ti edus­kun­nan täy­sis­tun­non hy­väk­syn­nän.

Ruot­sis­sa val­ti­o­päi­vät hy­väk­syi Yh­dys­val­to­jen kans­sa sol­mi­tun DCA-so­pi­muk­sen ju­han­nuk­sen al­la.